Son yıllarda, kendi işini kurup piyasaya atılmak isteyen genç girişimci sayısında devlet teşvikleri sayesinde önemli bir artış gözlemleniyor.
Türkiye gibi genç nüfusun büyük çoğunluğu oluşturduğu ülkelerde, gençlerin ülke ekonomisine katkısı büyük bir öneme sahip.
Bu devlet teşvikleriyle; genç girişimcilerin işletmelerinin ilk yıllarındaki finansal yüklerini hafifletmek, ekonomik sürdürülebilirliklerini artırmak, sosyal güvenlik sistemine katılımlarını teşvik etmek ve ilk yıllarında prim yükümlülüklerinden geçici olarak muaf olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Dolayısıyla; vergi muafiyeti, Bağ-Kur primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve KOSGEB destekleriyle genç girişimci olmak mümkün.
Bu yazımızda, SGK Bağ-Kur prim desteğini açıklamaya çalışarak sizlere yol göstermeyi amaçlıyoruz.
Kapsama giren sigortalılar kimler?
- Gelir Vergisi Kanunu’nun 20'nci maddesinde belirtilen genç girişimci istisnası kapsamında olmak (şartların uygunluğuna bağlı olarak 1 ila 3 yıl arası vergi muafiyeti uygulanmaktadır),
- Serbest meslek veya ticari faaliyet alanlarında ilk kez vergi mükellefi olmak,
- Şahıs şirketi kurmuş ya da adi ortaklık ortağı olmuş olmak,
- 18 yaşını doldurmuş, ancak 29 yaşını doldurmamış olmak,
- 4/b (Bağ-Kur) kapsamında, 01 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olmak.
Bu şartları taşıyan kişiler genç girişimci olarak kabul ediliyor ve vergi ile sigorta prim desteği gibi devlet teşviklerinden faydalanabiliyor.
Sigortalıların faydalanma şartları neler?
- İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması gerekir. Sigortalının işe başlaması süresi içinde bildirilmiş olmasına rağmen SGK tarafından geriye dönük tescil işlemi yapılması hâlinde, vergi kaydının başladığı tarih itibarıyla sigorta prim teşvikinden yararlanılabilir.
- Kendi işinde bizzat çalışılması veya işin bizzat kişi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekir. (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri nedenlerle geçici olarak işinde çalışmamak bu şartı bozmaz.)
- Faaliyet adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yürütülüyorsa, yalnızca bir ortak (en genç olan) teşvikten yararlanabilir. Ortakların tamamının teşvik şartlarını taşıması gerekir; herhangi birinin şartları taşımaması hâlinde, diğer ortaklar da teşvikten faydalanamaz.
- Faaliyet, eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ya da kayın hısımlarından devralınmamış olmalıdır. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariçtir. Bu durumda, eş ve çocuklar şartları sağlıyorsa teşvikten faydalanabilirler.
- Vergi mükellefiyeti ve sigortalılık başlangıç tarihinde 18 yaşını doldurmuş, ancak 29 yaşını doldurmamış olunması gerekir. 18 yaş altı ve 29 yaş üstü bireyler için teşvik uygulanmıyor.
- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmamış olması gerekir.
Yabancı uyruklular genç girişimci istisnasından yararlanabilir mi?
Türkiye’de ikametgâhı bulunan ve bu nedenle tam mükellefiyet esasına göre vergilendirilen yabancı uyruklular, istisna şartlarının tamamını sağlamaları hâlinde genç girişimci istisnasından yararlanabilirler.
Teşvik primleri ne kadar?
5510 sayılı Kanun’un 4/b maddesi kapsamında, 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olan gerçek kişiler ile adi ortaklıklar ve şahıs şirketlerinde sadece bir ortak, 1 yıl süreyle teşvikten yararlanabilir. Primler Hazine tarafından karşılanır.
- 2025 yılı itibarıyla aylık Bağ-Kur primi 7.671,38 TL’dir.
- Yıllık toplam prim tutarı 92.056,56 TL’dir.
- Genç girişimciler, 12 ay boyunca Bağ-Kur primi ödemez. Bu sürenin bitiminden itibaren prim borcu her ay otomatik olarak tahakkuk etmeye başlar.
- 12 ay, takvim yılı olarak değerlendirilmez. Örneğin; Şubat 2025’te başlayan genç girişimci desteği, Şubat 2026’da sona erer.
Kaynak: 2018/28 sayılı SGK Genelgesi
Sorularınız için: [email protected]
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish