Donald Trump’ın yaptıklarını ve yapabileceklerini hemen herkes tartışıyor.
Bu tartışmaya kişisel bir yaklaşımla katılmak istiyorum. Sorular büyük ve çok!
Örneğin Trump, İran’a saldırır mı?
Trump, Pasifik’te Çin ile savaşır mı?
Bunun zamanı şimdi mi?
Bu tür sorulara yönelik analitik bir yaklaşımla ne olabilir, tahmin edenleriniz vardır.
Hatta Trump’ı biraz daha yakın anlamaya çalıştığımızda, ilginç saptamaları olanlarınız da vardır. Haydi öyleyse tartışalım.
Amaç
Fark ettim ki yoğun yazı temposunda, ileri sürdüğüm ve önemli gördüğüm stratejik ifadeler kaybolabiliyor.
Öyle oluyor ki, bazen okurlarım tarafından sahaya ilişkin sorular sorulduğunda, ben yine bu stratejik kavramları kullanarak çeşitli açıklamalar yapıyorum.
Sonra, ben bunu yazmıştım, söylemiştim, demek zorunda kalıyorum.
Ama sorun gündem oluşumunda. Sanki estirilen bir kasırga…
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Amerika Birleşik Devletleri’nde devlet ve hükümet yönetiminde binlerce kişi çalışıyor. Hemen her gün Başkan Donald Trump dünyaya ilişkin politikaları bağlamında bazı çıkışlarda bulunuyor.
Bütün bunlara karşılık ben veya diğer yazarlar, olup bitene yetişmek için bireysel çaba sarf ediyorlar. Bireysel dedim, aynı zamanda kendimden bahsetmiş oldum.
Zira bu tür işleri çoğunlukla kurumsal çatıyla ve profesyonelce yapmaktalar.
Profesyonelce dedim, bu gerçekten bir iş, yani yapılanın karşılığı alınabiliyor.
Gelin bir tekrar yapalım. Aslında bu bile bir tür “analitik çalışma metodu” oluyor.
Çeşitli küresel-stratejik kavramları ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaları üzerinden inceleyelim.
Köşe taşları
Durumu ifade ettikleri nedenle yaptığım analizlerde birer köşe taşı olarak şu hususları kullanıyorum:
- İster yerel ister bölgesel olsun, ABD veya Trump ölçeğinde sonuç çıkarmak isteniyor ise “küresel-stratejik” bir düşünce içinde olmak gerekmektedir.
- Rasyonel çıkarımlar yapmak için mutlaka “küresel kapitalizmin vizyonu” içinde düşünmek gerekmektedir.
- Sanayi devrimleri en belirleyici değişim ve dönüşüm zamanlarıdır. Halen “Dördüncü Sanayi Devrimi” ve etkisi sürüyor. Birçok neden-sonuç ilişkisini bu devrimsel esas üzerinden okumak gerekmektedir.
- İklim değişikliği konusu, buzulların erimesi, dünyada “doğal dengelerin farklı bir evreye girmesi süreci” dikkatlerden uzak tutulmamalıdır. Bu doğal hadiseler gerçekleşiyorken her türlü düşünceler içine bunların mutlaka yerleştirilmesi gerekmektedir.
- Dünyada daha önceleri ifade edilen bütün “stratejik ve jeopolitik yaklaşımları” bilmek gerekmektedir.
- “Dinamik atmosferde” iken, mutlak surette her bir konuyu değişim içinde olduğu gerçeği ile birlikte incelemek gerekmektedir.
Kavramlarım
Bugün gördüğümüz nasıl bir şey?
Trump ne yapıyor?
Bu soruları cevaplandırırken kendi kavramlarımı ne şekilde kullanmaktayım?
Önce kavramlarımı sıralayayım: Stratejiyle Kazanmak, Küresel Stratejik Baskı (Dominasyon), Stratejik Kaosu Yönetmek, Stratejik Baskıyla Daraltma, Küresel Stratejik Baskı, Stratejik Kasırga, Biliş Seviyeli Sistemler, Stratejik Kaosu Yönetmek, Küresel Çaresizlik Sendromu, Küresel Rehberlik, Küresel Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi, Stratejik Algı Yönetimi, Küresel Girdap, Yeni Kaynak Savaşı, Dolaylı Strateji, Politik Güç Mücadelesi.
Açıklamalar:
- Trump, ABD’nin kaosu yönetecek stratejik hazırlığını ve bununla küresel baskı politikasını kullanıyor, sonuçta bu bir strateji yoluyla kazanmak oluyor.
- Trump, stratejik baskıyla küresel çapta hedefindekilerin alanında daraltma yapıyor.
- Trump, stratejik kasırgada biliş seviyeli sistemlerle kaosun yönetiyor.
- Trump, küresel çaresizlik yaratmak istiyor ve hedefindekiler çaresizlik içindeyken kendi seçeneklerini ileri sürüyor.
- Trump, ABD ile ortak hareket etmek isteyenlere küresel rehberlik etmeyi öneriyor.
- Trump, baskılı politikalarıyla küresel bir girdap yaratmak istiyor. Burada kendi rehberliğini almayanların böylesi bir girdap içinde erimeleri gerektiğini düşünüyor.
- Trump, ABD dışındaki ülkeleri veya güçleri, küresel vizyonuna göre konumlandırıyor.
- Trump, küresel çapta stratejik algıyı yöneterek, enformasyon savaşını iyi yaparak, bunun içinde ekonomik, politik, askeri, teknolojik hamleleri düzenleyerek, hareket ediyor. Bütün bunlar, küresel baskı ve çaresizlik sendromu konularını oluşturuyor.
- Trump, bilinen ticaret ve petrol savaşı enstrümanlarına ilave olarak kritik mineraller ve yarı iletkenler üzerinden de bir kampanya başlattı, bütünüyle bu bir yeni kaynak savaşıdır.
- Trump, küresel baskının (dominsayonun) enjeksiyonunu, kampanya, algı, rakip ve kaos yönetimi yöntemleriyle yapmaktadır.
- Trump hem doğrudan hem de dolaylı stratejik yolları bir arada kullanmaktadır. (Biden ise daha çok dolaylı stratejiyi kullanmaktaydı.)
- Trump, küresel ve iç politika bağlamında büyük bir alanda hem savaşçı ve emredici olduğunu göstermek istiyor hem de devrimci rolüne soyunmuş haldedir. İçeride bütün kurumları sorgulamakta ve büyük değişiklikler yapmaktadır.
Ortak kavramlar
Trump’a ilişkin soruları cevaplamaya devam edelim.
Şimdi de genellikle bildiklerimiz içinden benim çokça kullandıklarım hangileri, buna bakalım.
Kavramlar: Hegemonik Savaş, Ticaret Savaşı, Küresel Güç Mücadelesi, Akıllı Güç, Gri Bölge Harekâtı, Nüfuz Alanı, Vekalet Savaşı, Stratejik Caydırma, Yeni Orta Çağcılık (Neo-Medyevalism), Küresel Silahlanma Dönemi, Güçlü Savunma Dönemi, Müttefiklikte Karar Verme Dönemi, Küresel Şiddet Dönemi.
Açıklamalar:
- Trump’ın ve esasen ABD’nin asıl mücadelesinin adı hegemonik savaştır.
- Trump, en fazla ticaret savaşı silahlarını kullanmaktadır.
- Trump, akıllı güç uygulaması ile küresel güç mücadelesini yönlendiriyor. (Biden da akıllı gücü kendi doktrininde kullandı.)
- Trump, daha önce çokça başvurulan vekalet savaşı gibi gri bölge operasyonlarına yönelenleri ikinci plana koyuyor. (Vekalet savaşını Obama çok kullandı.)
- Trump, ABD çıkarına tüm çıkarları hesaba katarken, nüfuz alanlarına bakışı bir miktar farklıdır. Nüfuz alanları konusunda daha çok Rusya, Çin ve Avrupa hassastır. Trump ise nüfuz alanlarını yönetmek isteyenleri de yönetmek ve onlara gerekli kuralları dikte ettirmek zihniyeti içindedir.
- Trump, rakiplerini sınırlarında test etme politikalarını terk etmişe benziyor. Stratejik caydırmayı kullanmakla beraber, artık ABD’nin kazanmasının yolunda mutlaka adım atmak gerektiğini ifade ediyor. (Trump Doktrini: Yeniden Büyük Amerika, MAGA)
- Trump, politikalarında yeniden Orta Çağı çağrıştırırcasına, yeni elitizmi tercih ediyor. (Bu durum Liberal Demokrat kesim için çok tehlikeli görülmektedir.)
- Trump, küresel silahlanmayı arttıracak türden politikaları önemsiyor. ABD’nin 6. Nesil gibi yeni teknolojik silahlarını tanıtıyor. Müttefiklerinin savunma giderlerini arttırmalarını ve kendi savunmaları için daha fazla gayret göstermelerini talep ediyor. Savunma alanında müttefiklerin en az ABD kadar duyarlı davranmaları gerektiğini ifade ediyor.
Yeni çatışma kavramları
Çatışma ile ilgili kullandığım kavramlara bakalım.
ABD uzun zamandır çatışma stratejisinde kendini en az riske atacak yöntemleri kullanmaktadır.
Kavramlar: Temassız Savaş, Çok Alanlı Savaş, Kitle Gücü Savaşı.
Açıklamalar:
- Burada ifade edilen savaş veya çatışma türleri ABD’nin dünyayı yönetme biçimini de gösterir niteliktedir. Bunlar küresel bir çatışmayı öngörür.
- Küresel Şiddet Dönemi, Akıllı Güç Uygulaması, Hibrit Savaş ve Siber-Uzayın Kullanılması bu çatışma stratejileriyle birlikte okunabilir.
- Operasyonel olarak ABD kitle gücü oluşturur biçimde, otonom bütün sistemleri dikkatlice çatışma alanına yönlendirir.
Değerlendirme
Trump oldukça farklı ve ABD için düşünülmeyecek şeyleri ileri sürüyor, örneğin 3. dönem başkanlığı bile.
Yaptıklarıyla kalıcı olmak isteyen bir kişilik. Onun için farklı ve büyük işlere imza atmayı önemsiyor.
Hal böyle olunca ne diyelim?
Trump’tan her şey beklenir!..
Onu frenleyebilecek Pentagon ve CIA gibi “derin” bilinen kurumlar vardı ki, Trump buralara da el attı.
Şimdi onu kim durduracak?
Trump gibi liderlerin karar süreçlerinde seçenekleri bilmek çok önemli.
Bunun için yeni nesil simülasyonlar kullanılmaktadır.
Bizler Trump adına çalışan kişi ve kurumların ne tür ve hangi ölçekte simülasyonlarla sorularına cevap veriyor, bunları bilemiyoruz.
Trump ilgilere seçeneklerini sorduğunda, bunlar hakkında çok belirgin sonuçların alındığını düşünmemiz gerekir, en azından ben bunu biliyorum.
Yukarıda ifade ettiğim çeşitli kavramları esas aldığımda, Trump’ın farklı ve özel türden, hangi düşüncelere sahip olduğunu tahmin etmeye çalıştım.
Trump dünyayı baskılamak adına her yöntemi devreye koydu, biri hariç! Ticaret, finans, enerji, politika, teknolojik, jeopolitik, vs. bunlarla ilgili Trump’ın örnek bir çıkışı görüldü.
Ancak, önemli bir hedefe yönelik silah kullanarak, “gözümü kırpmam” diyebileceği bir “büyük gösteriyi” henüz yapmadı.
Bu bütünüyle küresel sarsıcı bir olay olmalı. Bunun zamanı şimdi mi?
Eğer gerçekten İran bir nükleer silah üretme dönemine geldi ise (uranyum zenginleştirme oranının %60 üstü olması), Trump bunu göz ardı edemez, bir şeyler yapması gerektiğini biliyor.
Elbette bu sadece İran bağlamıyla düşünülecek bir olay değildir.
Çin, Avrupa, Rusya, gibi diğer önemli güçler bakımından ne getirir ne götürür incelenmiş olması gerekir.
Son yazımda “Büyük Restleşme” başlığıyla işaret ettim, Çin’in ne türden tepki vereceği hususu çok önemliydi ve o da Tayvan’ı ablukaya alan geniş ölçekli bir askeri tatbikatı başlattı.
Bugün itibarıyla Hint-Pasifik bölgesi de gerginlik içerisinde.
Düşünceme göre Trump, eğer İran masaya gelmez ise, “kısıtlı ama etkili bir askerî harekâtı gerçekleştirebilir”.
Ondan sonra olacaklar “kaosu yönetmek” ile ilgili süreçlerdir.
İran son anda çark eder ve ABD’li yetkililerle masaya oturursa, çözüm kendiliğinden oluşabilir.
Çin, olası sertleşmeye karşı belli açılardan “sert” tepki vermek istese de Trump bunu çok çeşitli “baskılama yöntemleri” ile yönetmeyi deneyebilir.
Elbette bu ortaya çıkabilecek süreçte Trump tarafından Avrupa ve Rusya iyi kullanılması ve dengelerin buna göre idare edilmesi icap eden aktörlerdir.
Burada Trump hem bugüne kadar yaptığı hazırlıklarla hem de gelişen duruma göre ileri sürecekleriyle çıtayı nerelere kadar yükseltebilir, küresel gerginliği nerelere tırmandırabilir, bunlarla baş etmek için kimler neye cesaret edebilir, birlikte göreceğiz.
Sonuç
Bu makalenin asıl amacı esasen güncel bir sorunda nelerin olabileceğini tahmin etmek değildi, bu örnek bir konuydu.
Zaten bunlarla ilgili değerlendirmelerimi konuya özel yazılarımda içeriyorum.
Asıl amacım kişisel, anlatımlarımda kendimi tekrar etme halinden kurtulmak istememle alakalıdır. İleri sürdüğüm fikir ve kavramlar çok şeyi kapsıyor.
Stratejik yönden önemli hususları içeriyor. Bunlara bir kez daha dikkat çekmek istedim.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish