Kanlı, meydan okuyan ve "savaş" diyen: Trump'ın fotoğrafı seçimi baştan yazacak

Eski ABD Başkanı'na yapılan suikast girişimi yalnızca gelecek birkaç ayı değil, Amerikan siyasetinin geleceğini de yeniden şekillendirecek

Donald Trump, silahlı saldırı sonrası kanlar içinde kaldı (AP)

Dünyayı dolaşacak bir fotoğraf, gelecek nesiller boyunca Amerika'nın ulusal hikayesine kazınacak bir resim: Donald Trump, kanlar içinde ama meydan okur bir halde, ABD Gizli Servis görevlileri tarafından çevrelenmiş, güvenli bir yere götürülürken defalarca "Savaş" diyor.

Bu kare bana II. Dünya Savaşı'nın belki de en ünlü fotoğrafını hatırlattı: ABD Deniz Piyadeleri'nin Iwo Jima'da bayrak dikmesi. O gece Donald Trump, güvenlik görevlileri tarafından neredeyse taşınarak götürülürken adeta o bayraktı.

Eski başkan hayatta kaldı ama o mermi bir iki santim daha sağdan gelseydi her şey çok farklı olabilirdi. Cumhuriyetin kuruluşuna kadar uzanan siyasi şiddetin bir başka hikayesine uyanmak gerçekten de iç karartıcı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

John Wilkes Booth, Charles J. Guiteau, Lee Harvey Oswald ve John Hinckley Jr. gibi isimlerin yer aldığı onursuzluk listesine şimdi de Thomas Matthew Crooks'u ekleyebiliriz; görevdeki ya da eski bir ABD Başkanı'nın hayatına kasteden son kişi.

Crooks'un motivasyonunun ne olduğunu bilmek için henüz çok erken. Kayıtlı bir Cumhuriyetçiydi ancak ilerici amaçlara da bağışta bulunmuştu. Booth'un Washington DC'deki Ford Tiyatrosu'nda Abraham Lincoln'a düzenlediği suikast tamamen politikti ve köleliğin kaldırılmasına duyulan öfke nedenliydi. Oswald'ın Dallas'ta J.F.K.'ye düzenlediği suikastse daha belirsizdi ve milyonlarca komplo teorisine yol açtı. Ama Hinckley'nin Ronald Reagan'ın hayatına kastetmesi? Saldırgan bunu takıntılı olduğu oyuncu Jodie Foster'ı etkilemek için yapmıştı.

Elbette başarılı olsun ya da olmasın tüm bu suikast girişimlerini birbirine bağlayan tek şey, seçtiğiniz "vuruşu" gerçekleştirmek için yüksek güçlü silahların hazır bulunması. İronik olan, Pensilvanya'daki MAGA kalabalığının silah taşıma hakkına tam destek vermesi. Bu, nefes alma hakkı kadar temel bir hak olarak kabul ediliyor.

Pensilvanya, 2020 kampanyasının kapanışında, katıldığım son Trump mitingiydi. Scranton'daki bir havalimanının yakınındaydı. Bu etkinliklerdeki güvenlik Birleşik Krallık'ta gördüğünüz hiçbir şeye benzemiyor. Tüm alan kordonla çevriliyor ve sahneye yaklaşmadan önce metal dedektörler ve değneklerle havalimanı tarzı güvenlik sağlanıyor. ABD Gizli Servisi, risk oluşturabilecek yakınlardaki binaları boşaltmakta önemli bir güce sahip. Görünüşe göre o günkü saldırgan yakındaki bir fabrikanın çatısına çıkmayı başarmış. Cevaplanması gereken ciddi güvenlik soruları var.

Ancak en rahatsız edicisi, bu olayın siyasi yansımaları. Joe Biden'ın rakibinin suikast girişimini derhal kınaması cesaret verici (ve doğru). Görünüşe göre, iki adam konuşmuş. Bu olumlu bir işaret ancak Biden'ın bu tür siyasi şiddetin "duyulmamış" olduğunu söylemesi çok hatalı.

Ancak (ve hadi bağışlayıcı olalım ve bunu az önce yaşananların şokuna bağlayalım) Trump olay yerinden götürülürken defalarca "Savaş" diyordu, Amerika'nın halihazırda daha fazla ihtiyacı olan şey gerçekten bu mu? Zaten 6 Ocak'taki ayaklanmalarla siyasi şiddete dönüşen bir seçim yaşadık.

Siyasette (diğer tüm yarışmalarda olduğu gibi) "savaş" kelimesi bir metafordur. Eminim Gareth Southgate ve Harry Kane pazar akşamı Berlin'de sahaya çıktıklarında İngiltere'yi tam da bunu yapmaya teşvik etmiştir.  Ancak bu aynı zamanda bir emir olarak da görülebilir. Ve 6 Ocak'ta Oath Keepers ve Proud Boys gibi gruplarla gördüğümüz üzere, ABD'de bu yönde fazla teşvike ihtiyaç duymayanlar var.

O güne ilişkin soruşturmada verilen ifadelere göre, 6 Ocak'ta Trump'ın Beyaz Saray'ın güneyinde yer alan Ellipse'e kimin gireceği üzerine Gizli Servis'le kavga etmesinde bir ironi var. Trump, destekçilerini Kongre Binası'na gitmeye ve ülke için "tüm gücüyle gibi savaşmaya" orada teşvik etmişti.

Başkan, insanların silah taşıyıp taşımadığını kontrol etmek için olağan güvenlik düzenlemelerinin yapılmasına gerek olmadığını çünkü katılan herkesin kendisini sevdiğini savunmuştu. Görünüşe göre o gün, taşıdıkları her neyse kendilerinden alınmasını istemiyordu.

Şüphesiz, herhangi bir siyasi lider bugün sükunetin hakim olması için çağrıda bulunmalı. ABD'nin tepede parlayan bir şehir, dünyanın geri kalanı için bir model olduğu fikrini uyandırmaya çalışmalılar. ABD liderleri Amerikan istisnacılığı hakkında konuşmaya bayılıyorlar ancak sıcaklık düşürülmedikçe ve zehir seyreltilmedikçe Amerika, tüm yanlış nedenlerden dolayı istisnai olarak görülecek.

O geceki suikast girişiminin ilk etkisi muhtemelen Trump'a büyük bir oy artışı sağlamak olacak. O hayatta kaldı ve boyun eğmedi. Yine de Biden için de olumlu bir şey var. Artık kim onun yaşı ve göreve uygunluğu hakkında konuşacak? Başkan biraz nefes alma alanı kazandı.

Farklı nedenlerden ötürü, o gece yaşananlar kasımda Trump'la Biden'ın karşı karşıya gelme ihtimalini arttırıyor. Bunun Amerika için en iyisi olup olmadığıysa ayrı bir soru.

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU