Trump'a yapılan saldırı, sandığın mermiden önce gelmesi gerektiğini kanıtladı

Siyasi suikastlar hiçbir zaman kabul edilebilir bir değişim yolu değildir. Görüşlerimize katılmayanları ikna etmek için şiddeti değil, kelimeleri kullanmamız gerek

Donald Trump'ın siyaset kariyerine ilişkin görüşleri ne olursa olsun hiç kimse "keşke" diye düşünmemeli (AP)

Cumartesi günü Pensilvanya'daki bir mitingde eski ABD Başkanı Donald Trump'ın hayatına kasteden alçakça saldırıdan çıkarılacak tek bir ders var: Siyasetçileri öldürmek her zaman yanlıştır. Politikaları, partileri ya da mizaçları hakkında ne düşünürseniz düşünün, acımasız bir şiddet eylemi medeni demokrasinin yerine geçemez.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50 yıllık siyaset hayatım ani ve dramatik suikast haberleriyle dolu. Ben 12 yaşında bir çocukken Robert F. Kennedy'nin 1968 başkanlık kampanyası sırasında bir suikasta kurban gittiğini öğretmenimizin bize okul toplantısında söylediğini hatırlıyorum. Böyle bir şeyin olabileceğinin ilk kez o zaman farkına varmıştım. Birkaç yıl sonra 1981'de Ronald Reagan başkanken vurulup yaralanmıştı.

Bu türden çok fazla olay ve çok fazla ölüm yaşandı: 1981'de Mısır Başbakanı Enver Sedat; 1984'te Hindistan eski başbakanı İndira Gandhi; 1995'te İsrail'den İzak Rabin; 2007'de Pakistan'dan yakın dostum Benazir Butto. Hepsi de kendi ülkelerine hizmet ederken, demokratik sürecin kuşkulu bir şekilde altüst edilmesi sonucunda hayatlarını kaybetti.

Birleşik Krallık'ta bizler de bundan muaf değiliz. Son 10 yılda kendi sınırlarımızda iki milletvekilinin öldürüldüğünü gördük: 2016'da İşçi Partili Jo Cox ve 2021'de Muhafazakar Partili politikacı David Amess. Bu olgu herhangi bir ülke, parti, ideoloji ya da bakış açısıyla sınırlı değil. Eylemi gerçekleştiren kişi kadar şuursuz ve kaotik.

Önceki gece Pensilvanya'da kıl payı kurtulduk. Eğer o kurşun bir santim sağa sapmış olsaydı, eski bir başkan ve şimdiki başkan adayı muhtemelen ölmüş olacaktı ve dünya bugün çok farklı görünecekti.

Donald Trump'ın siyaset kariyerine ilişkin görüşleri ne olursa olsun hiç kimse "keşke" diye düşünmemeli. Kişisel görüşleriniz ne olursa olsun, bu tür siyasi suikastlar asla çözüm değil. Barış ve düzeni korumak için oy pusulası her zaman kurşundan önce gelmeli.

Görüşlerimize katılmayanları ikna etmek için şiddet ve zorlamayı değil, kelimeleri ve fikirleri kullanmalıyız. Bir kağıt parçasının üzerindeki çarpı işareti sadece dünyayı değiştirme gücüne değil, aynı zamanda onu güvenli ve düzgün tutma gücüne de sahiptir.

Şiddetin her türlüsünü reddetmemiz ve her ne pahasına olursa olsun siyasetimizde barış ve nezaketi korumamız çok önemli. Korkunun kazanmasına izin veremeyiz. Vahşetin demokrasinin yerini almasına izin veremeyiz. Bu ideallere sahip çıkmamak, alçaklık ve korkuya teslim olmak, tüm dünyanın acı çekmesine yol açacak.

Sör Alan Duncan 2016'yla 2019 arasında Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapmıştır



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU