Kahraman bir ailenin işlettiği hayvan barınağı, İsrail'in yoğun saldırılarıyla geçen bir yıl boyunca Gazze'de acı çeken yüzlerce hayvanı kurtarmak için "gece gündüz çalışarak" zoru başardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sulala Hayvan Kurtarma (Sulala Animal Rescue) gönüllüsü Sa'ed Al-Err, İsrail'in geçen yıl ekimde Gazze Şeridi'ni işgal etmesinden bu yana köpek, kedi, at ve eşekler de dahil olmak üzere yüzlerce hayvanın bakımına destek verdiğini söylüyor.
26 yaşındaki Al-Err ve diğer gönüllüler, savaş çıktığından beri "neredeyse hiç yem kalmamasına" ve ilaç sıkıntısı çekmelerine rağmen savunmasız hayvanları kurtarmak için Noel'in yanı sıra Yahudi ve Müslüman bayramlarında da çalışıyor.
Al-Err, The Independent'a "Savaş başlayınca hayvanlara yardım etme ihtiyacı yalnızca daha da arttı. Böylece bizim gücümüz de arttı çünkü bu bizim görevimiz" diye anlattı.
Kurtarmaya çalıştığımız hayvanların sayısını takip edemiyoruz. Gazze Şeridi'ndeki insanlar her gün bizi gece gündüz arıyor.
Savaşta enkaz altında kalan pek çok yaralı hayvanla karşılaşıyoruz. Ayrıca sık sık araba kazası geçiriyorlar ya da insanlar onları yaralıyor.
Ancak Gazze'de hayvanlar için neredeyse hiç yem kalmadı ve satıcılarda kalan az miktarda yem de çok yüksek fiyatlara satılıyor.
Savaştan önce elimizde olan ilaçlar da tükeniyor ve artık satın almak çok daha zor çünkü çok pahalılar.
Bölge genelinde milyonlarca insan çok kez yerinden edildiği için birçok Filistinli, çatışmalardan kaçarken evcil hayvanlarını terk etmek zorunda kalmıştı, hatta insanlar tahliye edilirken bazı hayvanlar Mısır sınırında bırakılmıştı.
Kuruluşun çevirmeni Annelies Keuleers, ekibin yıl içerisinde güneye kaçmadan önce yüzlerce köpeği, biraz yemle kapıları açık bir şekilde barınakta bırakmak zorunda kaldığını söyledi.
Keuleers "Bu çok zorlayıcı ve stresli bir durum, özellikle de daha kaç kez yer değiştirmek zorunda kalacağını bilmemek ve hayvanlar olmadan gitmeyi reddetmek" dedi.
"Güneye taşınmak için daha kalıcı bir yer arıyorlar ama tüm hayvanları da yanlarında götürmeleri gerekiyor" diye ekledi.
Kurtarma ekibi, yerinden edilme ve temel malzeme eksikliğiyle giderek daha fazla karşılaşınca, uluslararası hayvan kurtarma örgütleri topluluğunun bir parçası olarak İsrail hükümetine Gazze'ye hayvan yemi ve ilaç girmesine izin vermesi müsaade etmesi için çağrı yapmıştı.
In Defence of Animals adlı Amerikan hayvan sağlığı mücadele kuruluşu, İsrail parlamentossu Knesset'le savaş kabinesi üyelerine, kurtarıcıların hayvanlara yardım etmesine izin vermeleri talebinde bulunan bir açık mektup yayımlamıştı.
Ancak kuruluş, parlamentoya 30'dan fazla e-posta göndermesine rağmen Knesset'ten henüz "tek bir yanıt" alamadığını belirtti.
Barınak, 2006'da Al-Err'in 50 yaşındaki babası Saeed Al-Err tarafından, hükümet yetkililerinin sokak hayvanlarının öldürülmesini teşvik ettiğini görmesinin ardından kurulmuştu.
Saeed Al-Err, Rusya'da 9 aylık bir eğitim kursuna gitmiş ve Sulala'yı Gazze'de köpek, kedi ve eşek barınağı işlevi gören resmi bir yardım kuruluşu olarak kaydettirmişti.
Al-Err "Ailemizde herkes hayvanları seviyor ve onlara bakıyor. Bu, babamız ve Sulala'nın yönetici ve kurucusu Saeed Al-Err sayesinde" dedi.
Biz bu ilkeyle kurulduk. Gücümüz kalpten geliyor. Bu işe bir dakika bile ara veremeyiz. Biz böyle yetiştirildik. Son nefesimizi verene kadar hayvanları kurtarmayı sürdüreceğiz.
Savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim 2023'te İsrail'i işgal ederek yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi rehin almasıyla başlamıştı. Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, o tarihten bu yana İsrail'in hava ve kara saldırıları 45 bin 200'den fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açtı.
independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım
© The Independent