"Biden'ın kimi parti üyeleri, Netanyahu'ya Kongre'de istenmeyen bir konuk olduğunu gösterme niyetinde"

Gazze savaşının 243. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: AP (Arşiv)

Gazze savaşının 243. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 5 Haziran Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:
 

 

Binyamin Netanyahu, konuşmakta Winston Churchill’ı sollayacak

İsrail Başbakanı dördüncü kez ABD Kongresi'nde konuşacak. Cumhuriyetçiler Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönelik yaptırım hazırlıyor

Demokratların karşı çıkmasına rağmen ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu tutuklama karar almayı değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne karşı yaptırım karar tasarısının gündeme gelme sürecini hızlandırdılar. 

Ayrıca, Amerikan yasa koyucuları İsrail liderinin Kongre'nin her iki kanadının önünde yapacağı konuşmaya hazırlanıyorlar. Buna rağmen Cumhuriyetçiler Bay Netanyahu'yu alkışlarla karşılama niyetindelerken Demokratlar kendisine karşı sert bir engel çıkarabilir.

Sonuçta Beyaz Saray SÖZCÜSÜ Karine Jean Pierre, Joe Biden yönetiminin İsrailli siyasetçilerin tutuklanmasına ilişkin karar çıkarılma ihtimalini kınadığını ancak Uluslararası Ceza Mahkemesi aleyhinde yaptırım uygulanmasına da karşı çıktığını açıkladı.

Bay Netanyahu'nun Capitol duvarları arasında yapacağı konuşmanın ABD iç siyasetinin malzemesi haline geleceği görülüyor. İsrail Başbakanının Kongre’de konuşma yapması için (Kongrenin) iki kanadındaki iki parti liderinin de imzasıyla Binyamin Netanyahu'ya gönderilmiş mektup kendisinin eline Gazze Şeridi'ndeki çatışma durumunu çözmek amacıyla hazırlanmış Joe Biden planının açıklanmasından birkaç saat sonra geçti.

Demokratların (geçen mart ayında Bay Netanyahu'yu istifaya davet eden Senato çoğunluğu lideri Chuck Schumer de dahil olmak üzere) İsrail liderine davetiye göndermesini belirli ölçüde Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan'ın hareketleri etkiledi.

Joe Biden'ın önerilerinin sadece bir kısmını kabul eden İsrail Başbakanının Washington'da peydahlanması ise Gazze Şeridi'ndeki askeri hareketlerin bir daha başlamamasını talep eden Demokratların solda duran seçmenlerinin kaçınılmaz tepkisine neden olacak.

Bu arada Binyamin Netanyahu'nun konuşması kendiliğinde Demokratların pozisyonunda sallantıya neden olabilir. Partinin bir kısım siyaset bilimcisi uzmanı İsrail Başbakanının mevcut yönetimi kendi müttefikini yeteri kadar desteklememekle suçlanabileceğinden endişe ediyor. Ve bu durum bir kısım seçmenin tercihinde etkili olabilir.

Ancak Demokrat Parti'nin sol kanadı İsrail liderini engellemeye çoktan hazırlandı. Resmi olarak bağımsız olan ancak Demokratlarla aynı çizgide olan Senatör Bernie Sanders liderliğindeki Joe Biden'ın kimiparti üyeleri, Binyamin Netanyahu'ya Kongre'de istenmeyen bir konuk olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Bay Sanders, "Netanyahu bir savaş suçlusu" dedi.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

ABD, BM'den Gazze barış planına destek istedi

ABD, Gazze'de iki taraftan da tam ateşkes ve rehinelerin geri verilmesine ilişkin anlaşmayı öngören ve Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına ilişkin yasa tasarısı BM Güvenlik Konseyine sundu.

ABD'nin BM'deki daimî temsilcisi Linda Thomas Greenfield, "Önerilen plan Ortadoğu da dahil olmak üzere artık bir dizi ülkenin onayını aldı. Biz Güvenlik Konseyi'nin girişimimizi desteklemeye ve herhangi ek koşullar önermeden sunulan barış planını onaylamaya çağırıyoruz" dedi.

Salı günü yasa tasarısını Gazze Şeridi'ndeki durumu "Felaketin ötesine geçer" şeklinde nitelendiren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de desteklemişti.


Детали (Detaylar):
 

 

IDF: Saldırılar gece Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini vurdu

İsrail Savunma Ordusu (IDF) 5 Haziran gece yarısından sonra, 5 farklı bölgede Lübnan'daki Hizbullah terör örgütü mevzilerine saldırdı. Açıklama ordunun basın biriminden yapıldı.

İsrail Askeri Hava Kuvvetleri Zabkin ve Ayta aş-Şab bölgelerinde Hizbullah'ın iki füze sistemini vurdu. Aynı zamanda Al-Adeyse, Bleyda ve Markaba bölgelerinde üç askeri hedefe saldırı düzenlendi.


 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU