Çin'de çiftlere çocuk yapmaları için nakit para verilen şehirde doğum oranları bir yıl içinde ciddi ölçüde arttı.
Hubei eyaletindeki Tianmen şehrinde, çiftlere ikinci çocuk için yaklaşık 95 bin 500 yuan (yaklaşık 500 bin TL), üçüncü çocuk içinse yaklaşık 170 bin yuan (yaklaşık 880 bin TL) nakit teşvik veriliyor.
Wall Street Journal’ın aktardığına göre bir yıl içinde şehirdeki doğum oranları yüzde 17 arttı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin medyasındaki haberlerde, Tianmen'deki doğum hastanelerinin çok yoğun olduğu, sağlık personelinin “Çin Yeni Yılı” tatillerinde izne çıkamadığı yazılıyor.
Çin yönetiminden en az 100 yetkilinin, doğum oranı artışını incelemek için Tianmen’e gittiği de aktarılıyor.
2017'de 18 bin olan doğum sayısı, geçen yıl 7 bine kadar düşmüştü. Bu yıl rakamların artması bekleniyor. Gençlerin çalışmak için başka yerlere gitmesiyle Tianmen'in nüfusu da giderek yaşlandı. Resmi verilere göre 2010’da yüzde 10 olan 60 yaş ve üzeri nüfusun oranı, 2020’de yüzde 25'in üzerine çıktı.
Ancak Pekin yönetimi, Tianmen’deki doğum patlamasıyla gençlerin şehre dönüp aile kurmasını, konut alımlarıyla genel harcamaların artırılmasını hedefliyor.
Diğer yandan bazı kadınlar, çocuk doğurma kararlarını devletin para yardımı nedeniyle almadığını söylüyor. 2 yaşında bir çocuğu olan Katie Wang şu ifadeleri kullanıyor:
Çocuk doğurmak istiyorsanız, sübvansiyon olsun ya da olmasın doğurursunuz. İstemiyorsanız da ne kadar para verilirse verilsin doğurmazsınız.
38 yaşındaki Şie Fei ise üçüncü çocuğuna 6 aylık hamileyken doğum teşviklerini bir iş arkadaşından öğrendiğini söylüyor. O dönemde Wuhan’da çalıştığını fakat doğum için memleketi Tianmen'e döndüğünü belirtiyor. Çocuğun bakım masrafları için her ay yaklaşık 1000 yuan (yaklaşık 5 bin TL) destek aldığını ifade ediyor. Devletin verdiği destekle kendisine daire alabildiğini de sözlerine ekliyor.
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’ya göre 2024’te yaklaşık 80 bin kişi Tianmen’e geri döndü. Çoğu yurttaşın ekonomik durgunluk nedeniyle düşük yaşam maliyetleri için şehre gittiği aktarılıyor.
1980'den 2015'e kadar tek çocuk politikasını benimseyen Pekin, 2016’da iki, 2021’de ise üç çocuk yapmalarına izin verdi.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA
Derleyen: Yasin Sofuoğlu