Rus basınında Gazze savaşı: "Gazze tünelleri İsrail'i cehenneme götürecek"

Gazze savaşının 35. gününde Rus basını ve yorumcular manzarayı nasıl görüyor?

Görsel: RIA Novosti

Gazze savaşının 35. gününde Rus basını ve yorumcular manzarayı nasıl görüyor? 

Independent Türkçe için 10 Kasım Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:

Karina Khderi imzalı analiz özetle şu şekilde:
 

 

Taraflar çıtayı yükseltti: İsrail ile Filistin arasında uzlaşma mümkün mü?

Onlarca yıldır devam eden çatışma, Ortadoğu'da dünya toplumunun önleyemediği bir "kanser"dir. Bunun nedeni, her iki tarafın da aynı bölgeyi yönetme hakkını tek başına iddia ettiği çatışmanın derin tarihsel kökleridir. Ancak İsrail'in kendi devletini kurduğunu ve Filistinlilerin sınırlı hareket özgürlüğü koşullarında yaşamaya devam ettiklerini, günlük ekonomik zorluklarla ve İsrail yetkililerinin vahşetiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtmekte fayda var. 

Pek çok uzmana göre, en başından beri iki veya üç hafta sürme şansı olan mevcut gerilim, Filistinliler ile İsrailliler arasındaki tüm dünyada bilinen gerilimin daha önceki tüm aşamaları gibi ivme kazanmaya devam ediyor. 

Ve İsrail istihbaratının ve ordusunun "eşsiz gücü" hakkındaki efsaneyi çoktan çürüttü. Hamas'ın saldırısı İsrail açısından benzeri görülmemiş bir boyutta. İsrail'de bugüne kadar 1,4 binden fazla insan öldü, yaklaşık 250 kişinin ise Hamas tarafından esir tutulduğu tahmin ediliyor. Üstelik Tel Aviv'deki hükümet, 1973'ten, yani Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana ilk kez sıkıyönetim ilan etti ve iktidar koalisyonu ve muhalefet üyelerinden oluşan bir olağanüstü hal hükümeti kurdu. 

Ayrıca Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ndeki önceki tüm operasyonlarıyla karşılaştırıldığında bu savaş, Filistin halkı arasındaki sivil kayıpların yanı sıra, İsrail tarafı için şimdiden çok sayıda kayıplara neden oldu. İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) alınan bilgiye göre 7 Ekim ile 3 Kasım arasında 338 askerini kaybetti. Karşılaştırma için: 2008'de İsrail askeri öldürüldü, 10 asker yaralandı; 2008–2009'da 10 İsrail askeri öldürüldü, 120 asker yaralandı;  2012'de 5 İsrail askeri öldürüldü... 

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı'na göre çatışmaların başlangıcından bu yana burada 10,8 binden fazla Filistinli öldü.

(…)

Olayların gelişmesine yönelik senaryolardan biri, bu bölgede uluslararası bir yetkinin oluşturulmasıdır. Burada, bunu kimin yöneteceği sorusu ortaya çıkıyor. Daha önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın sona ermesinin ardından bölgedeki gücün, Gazze Şeridi'nde güvenliği sağlayabilecek Ortadoğu'daki üçüncü ülkelere devredilmesi gerektiğini belirtmişti. Bugün bu rolün ana rakibi, aynı zamanda ABD'nin çıkarlarını karşılayan NATO üyesi olan Türkiye'dir. Böyle bir plan, geçmişiyle desteklenen bölgesel iddialarını ortaya koymaktan asla yorulmayan Türkiye tarafından da değerlendiriliyor. Sonuçta Osmanlı İmparatorluğu, bugünkü Filistin ve İsrail de dahil olmak üzere bölgede önemli ölçüde topraklara sahipti.

(…)

Böylece İran ve Türkiye eylemlerini pekiştiriyor; bu, iki ülkenin dışişleri bakanlarının yaptığı bir toplantıda açıkça ortaya çıktı; bakan, daha fazla gerilimin bölge ülkelerinin bu çatışmaya tam olarak dahil olmasına yol açabileceğini belirtti. İran Cumhurbaşkanı'nın yakın gelecekte Türkiye'yi ziyaret ederek mevkidaşı ile bir araya gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Kuveyt'te bir parlamento toplantısı düzenlendi ve burada üyeler İsrail'e karşı kararlı eylem çağrısında bulundu. Filistinlilere destek amaçlı protestoların ortasında Tunus Parlamentosu Özgürlükler Komitesi, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini suç sayacak bir yasa tasarısını onayladı. Mısır, Ürdün ve Suriye'deki yetkililer kamuoyu baskısı altında. Gerilimin tırmandığı bölgeye yakınlık, bu ülkeler için insani bir felaketin sonuçları ve tehditleri sorusunu gündeme getiriyor. Dolayısıyla bölgedeki durumun daha da kötüleşme ihtimali var.

(…)

Bölgedeki çatışmanın gelişimi hem yerel hem de bölge dışından birçok tarafın eylemlerine bağlı olacaktır. Kesin olan bir şey var ki, her iki tarafın da riskleri arttırdığı göz önüne alındığında, bugün uzlaşmadan bahsetmek giderek zorlaşıyor. 
 

 

Türkiye, yaralı ve hastaların Gazze'den uzaklaştırılması için bir koridor oluşturma niyetini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre Türk tarafı hazırlık çalışmalarını tamamladı

Anadolu Ajansı'nın aktrdığına göre Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki yaralı ve kronik hastalığı olan hastaların taşınması için bir insani koridor oluşturacak. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taşkent'teki Ekonomik İşbirliği Örgütü zirvesinden dönüşünde havuzundan gazetecilere bunu duyurdu.  

Erdoğan, "Biz sadece insani yardım koridoru oluşturmak istemiyoruz. Yaralı Gazzelilerin tıbbi bakım alabilecekleri yerlere ulaşması için İsrail üzerindeki baskıyı da artırmak istiyoruz. Bunlar arasında hafif ve ağır yaralı kanser hastaları da var. Erdoğan, "Koridor açık olacak, yaralıların yanı sıra kronik hastalığı olan kardeşlerimizi de hastanelerimize ulaştırmaya hazırız" dedi.
 

 

Gazze Şeridi'nden çıkmak isteyen Ruslar Refah kontrol noktasına gelmeye başladı

RIA Novosti muhabirinin haberine göre, cuma günü Gazze Şeridi'nden ayrılma fırsatı verilen Ruslar, Mısır sınırındaki Refah kontrol noktasına ulaştı.

Toplamda 80'den fazla Rus vatandaşı İsrail makamlarından onay aldı.

Kontrol noktasını geçtikten sonra Mısır'daki Rusya Büyükelçiliği ve Acil Durumlar Bakanlığı temsilcileri tarafından karşılanacaklar.
 

 RIA Novosti'de Petr Akopov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Gazze Şeridi tünelleri İsrail'i cehenneme götürecek

İsrail'in "Hamas'a karşı kazanılan zaferden" sonra Gazze Şeridi'nde ne yapılacağına dair bir stratejisinin olmadığı düşünülüyor. Bu zaferin ancak Gazze'nin tamamen yok edilmesiyle mümkün olabileceği gerçeğinden bahsetmiyorum bile: yani önce yerle bir edilmesi, ardından tünellerde saklanan tüm silahlı Filistinlilerin öldürülmesi gerekecek (ve onlarca, binlercesi var). 

Ardından şeridin 2 buçuk milyon sakiniyle birlikte (bombalama altında ölecek olanları saymazsak) Gazze dışına tahliye edecekler. Böyle bir 'zafer' öncelikle sadece askeri değil, aynı zamanda jeopolitik koşullar nedeniyle imkansız. İkinci olarak sadece Filistinliler için değil, aynı zamanda (kendisini açık bir durumda bulan) İsrail için de bir felakete dönüşebilir (bütün bir Arap dünyası ile çatışma), bunu daha önce yazmıştık. 

Bununla birlikte, İsrail liderliğinin tırmanma merdiveninde (Gazze örneğinde tünellerden bahsetmek daha doğru olsa da) aşağıya doğru ilerledikçe nereye doğru ilerlediğini anlamak önemlidir. Amerikalıların bile kabul ettiği bir 'çıkış stratejisi'nin (yani operasyonun durdurulması) olmadığı açık, ama en azından 'sonrasında Gazze'yle ne yapacağına' dair bir fikir olmalı.
Bu stratejiyi İsrailli liderlerin ve askeri personelin açıklamalarına göre değerlendirirsek "eskisi olmayacağı" ortaya çıkıyor. Netanyahu, İsrail'in "savaşın bitiminden sonra belirsiz bir süre için Gazze Şeridi'ndeki güvenliğin genel sorumluluğunu üstlenmek" istediğini söyledi. Yani Gazze'yi işgal etmek mi? Aslında evet, ama aynı zamanda İsrailli yetkililer de sektörün kontrolünü başkalarına devretmek istediklerini söylüyorlar ve burada biri diğerinden daha fantastik seçenekler başlıyor.

(…)

İsrail, onlara nasıl bir kader hazırladı?

Mültecilerin akıbeti: İsrail onların Gazze'den ayrılmalarını istiyor. Peki ama tam olarak nereye? Bu önemli değil, bırakın Arap ülkeleri bunları kabul etsin. Herkesten önce Mısır: Sina'da 1 milyon Gazzelinin kabul edilmesine ilişkin tekliflere ilişkin bilgiler zaten sızdırıldı. Mısır kategorik olarak buna karşı çünkü onların Gazze'ye bir daha asla dönemeyeceklerini biliyor. 
Ama Amerikalılar ve Avrupalılar Kahire'ye baskı yapıyor. Örneğin, mültecileri kabul etme anlaşması karşılığında Mısır'ın milyarlarca dolarlık borçlarının silinmesine yönelik bir teklif öğrenildi. Dahası, Avrupa Birliği içinde, (diğer bazı AB ülkelerinin aksine) kesinlikle İsrail yanlısı bir tutum benimseyen Avusturya ve Çek Cumhuriyeti tarafından da benzer bir girişimde bulunuluyor. 

Mareşal Sisi'nin ikna edilme şansı yok. Filistinlilerle birlikte yerli Müslüman Kardeşler`in etkisini artıracağından artacağından korktuğu için değil, Mısır cumhurbaşkanı, İslam dünyasının gözünde Gazzeyi İsrail'e teslim eden kişi olarak kalmak istemediği için.

(...)

Aynı nedenlerle Gazze halkını, nüfusunun yarısının Filistinli olduğu Ürdün'e ya da İslam dünyasının lideri olduğunu iddia eden Türkiye'ye tahliye etmek mümkün değil. Hiç kimse Filistinlileri kabul etmeyecek; onların hayatlarını umursamadıkları için değil, İsrail'in Gazze'yi onlardan temizlemesine yardım etme konusundaki isteksizlikleri nedeniyle.

Ancak aslında İsrail'in ana hedefi de bu; sadece İslam ülkelerinin giderek daha fazla ikna olduğu gibi. İsrail, Filistin sorununu, Filistin devletinin 1948'de kurulmamış son kısmı olan Gazze Şeridi'nin kendi kontrolünde olmayan tasfiyesi yoluyla çözmek istiyor.

(…)

Bu, İsrail'in gerçek stratejisidir; Gazze sakinlerini şeridin dışına iterek Filistin meselesine "nihai çözüm". Bu strateji İsrail için soykırıma yol açtığı kadar, intihar anlamına da geliyor; çünkü güvenliğini güçlendirmek yerine (ki bu, apartheid politikası izleyen ve yabancı toprakları işgal eden bir devletin prensipte sahip olamayacağı bir şeydir), temellerinin kalıntılarını baltalıyor. İsrail, Gazze tünellerine tırmanarak kendisini çıkmaza bile değil, çöküşe sürükleyecek bir yol izliyor.
 

İzvestiya:
 

 

Rus bir kadın İzvestiya'ya Refah kontrol noktasındaki yaralıların tahliyesini anlattı

Mısır'daki Refah kontrol noktasında yaralıların tahliyesine başlandı. Sırasını bekleyen bir Rus kadın bunu 10 Kasım'da İzvestiya'ya anlattı.

Ona göre yaralılar için geçiş kapısı zaten açık.

Kadın, "Ruslar sıraya girip bekliyorlar. Bağlantı ve internet çok zayıf, elektrik yok" dedi.

Gazze Şeridi'nde yaşayan Kazakistan vatandaşı Maryana Al-Masri de tahliye durumuyla ilgili paylaşımda bulundu. 

Kendisi memleketinde bulunan kadının 4 çocuğu ise Gazze Şeridi'nde kalıyor.

Masri, "Konsolosumuz tahliyenin sırayla yapıldığını söylüyor. Yani listeleri kimsenin bilmediği bir sırayla yayınlıyorlar. Biz henüz listede değiliz. Ancak Rusya'ya tahliyeler başladığı için bu, bizim de muhtemelen yakın zamanda listede olacağımız anlamına geliyor" dedi.
 

 

Acil Durumlar Bakanlığı'nın özel uçağıyla Gazze Şeridi'ne 25 ton insani yardım ulaştırıldı

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın özel bir uçağıyla 10 Kasım'da Mısır'a Gazze Şeridi nüfusu için 25 ton insani yardım ulaştırıldı.

Acil Durumlar Bakanlığı bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada "İnsani yardım kargosu halihazırda Mısır Kızılay Derneği temsilcilerine teslim edildi. Daha sonra Gazze Şeridi sakinlerine Rus yardımı gönderilecek" ifadelerine yer verildi.

Gazze Şeridi halkına insani yardım taşıyan Il-76 uçağının Kazan'dan Mısır'a havalandığını bildirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU