İstanbul'un klasikleşmiş mekanlarındandır Pandeli. Özel tarifleriyle, sunumuyla nesiller boyu misafirlerini ağırlayan bir lokantadır.
Sayım Çınar bu başarı hikayesini Özay Çınar ile konuştu; ortaya lezzetli bir sohbet çıktı!
Pandeli benim ilk aşkım!
- Sevgili Özay Çınar, neredeyse tam 30 yıla yakın burada çalışıyorsun. Yıllar sana çok şey öğretmiş olmalı. Pandeli Lokantası senin için tam ne ifade ediyor, anlatır mısın?
Pandeli Lokantası benim hayatımda tam bir dönüm noktası oldu. Henüz 14 yaşımda Eminönü Meydan'da su satarken Pandeli'nin oğlu Dr. Hristo Bey ile tanışma fırsatım olmuştu.
Kendisi akşamları Pandeli'yi kapattıktan sonra eve giderken hep bana takılırdı. "Bugün kaç para kazandın?" diye sorup dururdu. Bunu her geçtiğinde birkaç kez tekrarlardı.
Bir gün zabıtalar benim su bidonumu almışlardı. Ben de tekrardan su bidonuma kavuşmak için bekliyordum.
Beni gören Hristo Bey benim ilk defa göreceğim Pandeli Lokantası'na davet edip döner ikram etmişti.
Beni çok sevmişti, bunu hissediyordum ve "Eğer istersen gel bizimle çalış" dedi. Yediğim o muhteşem dönerden sonra hemen "Olur" dedim.
Ertesi gün 1994 Haziran ayında Pandeli'de işe başladım. Pandeli benim ilk aşkım, diyebiliriz.
Hatta kızım Liya 6 yaşında. "Baba en çok beni mi Pandeli'yi mi seviyorsun?" der.
- Lezzetin özel tarihinde yer alan bir lokantada çalışmak nasıl bir duygu? Biraz menüyü anlatır mısın?
Pandeli'de çalışmak beni çok mutlu ediyor. Bana kendimi özel hissettiriyor. Tabi bunda gelen misafirlerin sizi özel bir konumda görmesi ve değer vermesinin ciddi bir önemi bulunuyor.
Sizi çok daha mutlu bir şekilde çalışmaya teşvik ediyor. Menüyü mümkün oldukça değiştirmeden var olanı korumaya çalışıyoruz; çünkü biz burada insanların geçmişteki hikayelerini yaşatmaya gayret gösteriyoruz.
Örneğin 50 yıl önce babasıyla gelen biri o zaman yediği kâğıtta levreği yine aynı tarz ve lezzetle servis edildiğini görünce çok mutlu oluyor.
- Pandeli'de köfte ve piyaz çok ünlüdür. Bu ikili devam ediyor mu? Bir de dediğin gibi kağıtta levrek şahanedir. Çok tercih ediliyor, değil mi?
Pandeli ilk köfte ve piyaz ile başlamış. Bu ikili hala devam etmekte.
Kağıtta levrek de Pandeli'nin özel kâğıt katlamasıyla yaptığı ve en çok sevilen, tercih edilen yemeklerinin başında geliyor.
- Vişneli tirit, patlıcanlı döner dilimli börek Bay Pandeli'yle özdeşleşmiş, unutulmaz yemekler. Bay Pandeli'nin oğlu Hristo Beyi de anlatır mısınız?
Evet, vişneli ekmek ve dönerli patlıcan böreği de Bay Pandeli'nin kendine ait özel ve hala devam ettirdiğimiz lezzetlerinden.
Hristo Bey ile 17 yıl çalışmıştım. Kendisi son zamanlarında sağlık sorunları nedeniyle gelip gidemiyordu.
95 yaşında 2021 yılında Atina'da aramızdan ayrıldı. Kendisi çok çalışkan birisiydi.
Ben ilk işe başladığımda kendisiyle beraber her sabah saat 6'da bütün alışverişi yapardık. O seçerdi ürünleri, ben de dükkâna taşırdım.
Tıp doktoru olmasına rağmen baba mesleğine aşık biriydi. Pandeli'yi o açar, o kapatırdı. Hatta rezervasyonları bile kendisi alırdı.
- Pandeli denildiğinde akla şöhretler de geliyor. Senin bizzat görme fırsatı bulduğun ünlüler kimler, onlarla anıların var mı?
Tabi ki! Sarah Jessica Parker aklıma gelen ilk isimlerden. Onu ilk başta tanımadık. 3 çocuğuyla birlikte gelmişti. Misafirlerimizden biri uyardı bizi o Sarah Jessica Parker diye.
Robert Redford, John Malkovich, Patrick Stewart, meşhur futbolcu Kaka, Catherina Zeta Jones, İspanya Kraliçesi Sofia Mihail Gorbaçov, Laca Casa De Papel başrol oyuncusu ve Pedro Alanso benim gördüklerim.
- Mutfağımızın klasikleşmiş geleneksel tarifleri olan hünkâr beğendi, kuzu incik gibi seçenekler de var menüde. Bu yemeklerde sunum değişikliği oldu mu?
Hünkâr beğendide ilk günkü gibi devam ediyoruz. Sadece kuzu incikte yanında kullandığımız sebzelerde biraz değişiklik yaptık.
Burada usta çırak ilişkisi var. Dışarıdan mümkün oldukça eleman almıyoruz. Kendi içimizde yetiştiriyoruz.
Örneğin şimdiki ustamız 25 yıldır burada; bir önceki ustamızdan öğrendiği ile devam ediyor.
- Yıllardır bu menülerin, tariflerin, yemeklerin içindesin. Yemek sözcüğü sana neleri çağrıştırıyor?
Ben iyi yemek yapan yerleri ve yemeği çok seviyorum. Yemek benim için bir nefes gibi. Yani yaşama sebeplerimden.
"Yemek hayattır" mottosuna sahibim. Yemekte sunum tabii önemli ama benim için lezzetli olması her şeyin önünde gelir.
- Pandeli her gün açık mı? Hangi günler açık, daha çok kimler geliyor?
Pandeli pazar günleri ve dini bayramlar hariç her gün açık. Buraya daha çok bilen, 40 yaş üstü yerli misafirlerimiz geliyor.
Yazılı, görsel ve sosyal medya desteği sayesinde daha geniş genç kitlelere ulaştık.
Tabii misafirlerimizin neredeyse yüzde altmışı yabancı ve Batılı turistlerden oluşuyor.
- Pandeli'nin dekoru da çok dikkat çekiyor, değil mi?
Evet, turkuaz insana huzur, rahatlık veren bir renk. Çinilerin zarifliği de bu dekoru tamamlıyor.
Dahası, Pandeli ismiyle bütünleşmiştirler. Nerede turkuaz bir çini görseniz akla hemen Pandeli gelir.
- Son olarak Pandeli'nin fiyatlarını nasıl değerlendiriyorsun? Sence fiyatlar nasıl?
Pandeli, özünü geçmişini yaşatarak hizmetine devam eden bir mekân. Bu şu demek; her ne kadar koşullar zor olsa da, burası Bay Pandeli tarafından kurulmuş bir esnaf lokantası.
Buraya herkesin rahatlıkla girip yemek yemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden de tüm zorluklara rağmen fiyat politikamızda dengeli gitmeye çalışıyoruz.
Fiyatlara baktığınızda Pandeli kalitesinde bir mekân için uygun fiyatlara sahibiz.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish