Merhaba değerli dinleyiciler,
Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum.
Independent Türkçe için hazırladığım; "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olacağım.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Nijer'den Somali'ye, Mali'den Malavi'ye birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Fransa Mali'den çekiliyor
Mali'de gerçekleştirilen darbenin ardından Mali-Fransa ilişkileri bozulmaya devam ediyor. Bu bozulmanın en kritik dönüm noktalarından biri yaşandı ve Fransa askerlerini geri çekeceğini duyurdu.
Bölgedeki terör örgütleriyle mücadele etmek üzere Mali'ye konuşlanan Başta Fransa ve Kanada olmak üzere 14 Avrupa ülkesini içeren Tabuka misyonu geri çekilecek. Bu çekilmenin aylar sürmesi bekleniyor.
Nijer yabancı askerleri ülkesine davet etti
Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum, bölgeyi terörden korumak ve güvence altına almak için yabancı özel kuvvetleri ağırlayacağını söyledi.
"Terör örgütlerinin oluşturduğu tehditte yanıt verme kabiliyetleri yüksek olduğu bizim açımızdan büyük avantajları var" dedi.
Bölgedeki askeri operasyonların kalbi artık Mali değil Nijer olacak diyerek Fransa başta olmak üzere Avrupalı devletlerin askerlerini açık şekilde davet etti.
Afrika Birliği ve Avrupa Birliği Zirvesi Brüksel'de yapıldı
17-18 Şubat tarihlerinde Brüksel'de altıncı defa toplanan zirveden anlaşma çıktı. 150 milyar euroluk bir Avrupa yatırım stratejisinin başlatılması ve Kovid-19 salgınına karşı yenilenmiş bir ortaklık anlaşması imzalandı.
7 yıl içerisinde 27 Afrika ülkesi için ulaşım altyapısı, dijital ağlar ve enerjiye öncelik verilerek 150 milyar avroluk bir küresel yatırım stratejisi belirlenecek. Bunların hesap verebilir, şeffaf ve kapsayıcı yönetim sağlayacağına inanılıyor.
6 Afrika ülkesi mRNA teknolojisi alacak
Mısır, Kenya, Nijerya, Senegal, Güney Afrika ve Tunus, Afrika'da üretilecek mRNa teknolojisinin ilk alıcıları olarak seçildi.
Brüksel'de düzenlenen Afrika Birliği ve Avrupa Birliği zirvesinde duyurulan bu gelişmeye göre, sadece Kovid-19 salgını için değil, sıtma, tüberküloz ve AİDS gibi hastalıklara yönelik aşıların da bu kapsamda üretilebileceğini açıkladı.
Afrika kıtasındaki aşılama oranı yüzde 12 dolaylarında, tüm dünyaya kıyasla hala çok düşük düzeyde.
Afrika'da 5 yılın ardından ilk kez çocuk felci vakası görüldü
Malavi'nin başkenti Lilongwe'de 3 yaşındaki bir kız çocuğunda çocuk felci vakası tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamaya göre bu vaka doğrulandı. Şimdi yetkililer bu vakanın yayılmasını önlemek için çalışmalara başladılar.
Kıta'da başlatılan aşılama kampanyası ile çocukların yüzde 95'i aşılanmıştı. Çocuk felci, 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen ve geri dönüşü olmayan felce yol açan bir hastalık.
Somali'de seçimlerin ertelenmesi ülkedeki açlığı tetikliyor
Geçtiğimiz 3 yıl boyunca sel, çekirge istilası ve kuraklık sebebiyle zorlu süreçler geçiren Somali'de nüfusun 4'te 1'ine tekabül eden 4 milyon insanın yetersiz beslenme ve su kriziyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.
BM Somali Yardım Komisyonu Başkası James Swan, yaptığı açıklamada, seçimlerin bir an önce yapılması gerektiği çağrısında bulundu. Ülkedeki belirsizlik ortamı kıtlığı ve susuzluğu tetikliyor ve önlenebilir olmaktan çıkartıyor.
Kasım 2021'den bu yana Somali'nin bazı bölgelerinde su fiyatları yüzde 72 yükseldi.
Dünya Bankası Uganda'ya 180 milyon dolar hibe edildi
Uganda'nın Kovid-19 ile mücadele amacıyla başlattığı Acil Durum Hazırlık Projesine, Dünya Bankası 180 milyon dolar hibe etti.
Bu hibe sayesinde Uganda'daki 11,7 milyon kişiye aşı tedarik edilmesi amaçlanıyor. Halihazırda Uganda'da uygulanan aşı miktarı 15 milyon doz. Bu düzey hala çok düşük.
Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım.
Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish