10 yıldan uzun süredir Pentagon haberi yapıyorum, DC'de yaşananlar beni dehşete düşürdü

Sorumlular derhal istifa etmeli

Güçlü pervaneleriyle vitrin camlarını titreten ve ağaç dallarını koparan Blackhawk helikopterleri protestocuların üzerinde uçtu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

11 Eylül sonrası Amerika'nın Afganistan ve Irak'ta yol açtığı talihsiz maceraların hatırasını zihinlerde canlandıran taba rengi boyanmış ABD askeri helikopterleri projektörlerinin parlak ışığını kalabalığa doğrulttu.

Fakat bu hadise birçok Amerikalının haritada bulmakta zorlanacağı bir ülkede yaşanmıyordu. Burası Amerika sözüm ona Birleşik Devletleri'nin sözüm ona başkenti Washington DC idi.

Sanki bu güç gösterisi Washington'daki gazilerin en kinik olanını bile daha sabırsız, karamsar ve endişeli yapmaya yetmezmiş gibi pazartesi gecesi belki daha da tedirgin edici bir askeri konuşlandırma gerçekleşti.

Tıpkı Minneapolis'te beyaz polis memurlarının elinde ölen siyahi George Floyd'un ölümüne tepki gösteren protestocuları taciz etmek için kullandığı Blackhawk helikopterleri gibi ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de Washington sokaklarını dolaşırken muhabere kamuflajındaydı. Savunma Bakanı Mark Esper da Pentagon, kendi deyimiyle, "muharebe alanında hakimiyet kurmaya" çalışırken oradaydı.

Muharebe alanı, ha?

Bu satırların yazarı Pentagon ve kongreden onaylı savunma sanayi altyapısı üzerine 13 yıl boyunca haber yaptı. İnanın bana, Esper ve üst düzey askeri yetkililer "muharebe alanından" bahsediyorsa ölümcül bir güç kullanarak ona "hakim olmayı" kastediyordur.

Pazartesi günü erken saatlerde Beyaz Saray'ın önayak olduğu bir konuşmada Esper bir grup valiye "Bence ne kadar erken toplanıp muharebe alanında hakimiyet kurarsanız o kadar çabuk dağılırlar ve doğru düzene geri döneriz" dedi. Aynı konuşmada Donald Trump da başkent de dahil ABD şehirlerinde Amerikan yurttaşlarının devam eden protestolarını bastırmak için ABD ordusunu yardıma çağırırken benzer yorumlarda bulunmuştu.

Zamanında Başkan Barack Obama'nın kanunlaştırdığı sağlık tasarısını protesto etmek için neredeyse tamamı beyaz muhafazakar vatandaşlardan oluşan bir grup, DC'de toplandığında zamanının Savunma Bakanı Robert Gates veya Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen'ın Başkan Obama'nın Amerikan vatandaşları üzerinde güç kullanmak için DC Ulusal Muhafız birliklerini devreye sokma emrini kabul ettiğini hayal edin.

Gates'in veya Amiral Mullen'ın Başkan Obama'yla, bir kiliseye yürümeyi kabul ettiğini ve 44. Başkan'ın lider kadrosuna danışmadan federal kolluk kuvvetlerine o muhafazakar protestocular üzerinde plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanmalarını emrettiğini düşünün.

Biliyorum. Biliyorum. O Çay Partisi günlerinde muhafazakar protestoculara ofis binalarını ve şehir merkezindeki mağazaları yağmalayan bir grup azmettirici katılmamıştı. Bu makul bir nokta. Yağma olayları kabul edilemez. Fakat sırf başkan protestoları ele alış şekline dair televizyon kanallarında yapılan haberlere ve koronavirüs tecridinden sonra işletmelerin açılır açılmaz tekrar kapanmak durumunda kalmasına kızdı diye Washington'ın Şam'a dönmesi de kabul edilemez.

Gates'i ve artık emekli olan Amiral Mullen'ı onca yıl takip etmiş bir gazeteci olarak ikisinden birinin Esper'in ve General Milley'nin sadece 24 kederli saat önce yaptığı şeyi onaylayacağından şüpheliyim. Ben bahsimi içlerinden birinin, veya ikisinin de, emri reddedip ya istifa edeceğine ya da Obama'yı kendilerini kovmak zorunda bırakacağına oynardım.

Ne mevcut Savunma Bakanı ne de Genelkurmay Başkanı böyle bir şey yaptığına göre, elimizde sadece ikisinin de Trump'ın, Beyaz Saray bahçesindeki konuşmasında ifade ettiği üzere, "ayaklanmaları, yağmaları, vandalizmi, saldırıları ve özel mülkiyetin kasıtlı tahribatını durdurmak için binlerce ama binlerce ağır silahlı askeri, askeri personeli ve kolluk kuvvetini göndererek" protestocuları bastırma güdüsüne tamamen katıldığı varsayımı, çözüme ulaşmamış bir varsayım olarak kalıyor.
 


Karşınızdaki bu eski savunma muhabirinin ABD ulusal güvenlik aygıtına dair haber yaparken öğrendiği bir şey bu kurumun bile isteye vergi mükelleflerinin bol bol parasını harcadığı ve her iki siyasi partinin üyelerinin de bu silah edinme tertibinde suç ortaklığı yaptığıdır. Ama öğrendiğim bir diğer şey de şu: Üst düzey üniformalı subayların ve sivil Pentagon liderlerinin arasında en iyileri askeri güç kullanımına tedbirli yaklaşanlardır.

Çünkü onlar bunun hem can hem de hazine açısından ne kadar riskli olduğunu bilir. Çatışma bir kez başladı mı Amerikan kuvvetlerini bu düğümden kurtarmanın ne kadar zor olduğunu bilirler çünkü bu savunma yetkilileri Vietnam, Afganistan ve Irak'tan alınan dersleri çalışıp sahiden öğrenmiştir. Ve birlikler operasyonlarını nerede yürütüyor olursa olsun sivilleri yaralamanın veya öldürmenin beraberinde acı ve kabul edilemez sonuçlar getirdiğinin farkındadırlar.

Emekli Hava Kuvvetleri Orgenerali ve eski CIA Başkanı Michael Hayden Twitter'da “Onu muharebe elbisesi içinde görmek beni dehşete düşürdü. Milley... Trump'la kiliseye gitmemeliydin" diye yazdı.

General Milley, Trump'ın Beyaz Saray bahçesindeki konuşmasının ve St. Johns'a yürüyüşünün ardından muharebe kamuflajlarına bürünmedi. Aksine, ülkenin en üst düzey askeri yetkilisi birkaç kırık pencere yüzünden Başkomutan'ın ardından Washington DC'deki bir kiliseye yürürken muharebe için giyinmişti.

Trump Beyaz Saray'ın bahçesinde, Washington'daki protestoları "tam bir utanç kaynağı" diye nitelendirmişti. 18 yıldır evim olan DC'de yaşananlar utanç vericiydi. Başkan ve yer yer onun şahin damarının kaprislerine karşı koyan seleflerinin yerine getirilen Pentagon liderleri şehri bir "muharebe alanına" çevirdi.

Salı günü Temsilciler Meclisi Beyaz Saray Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı, Washington eyaleti temsilcisi Adam Smith, Esper'i ve General Milley'i o gerçeküstü ve tedirginlik veren pazartesi günü yaşananları açıklamaları için gelecek hafta yapılacak oturuma çağırdı.

Bir oturum yeterli değil. Kamu önünde azar işitmek bu satırların yazarının başkanımızın her tehlikeli görüş ve emrine nihayetinde boyun eğeceğinden daima korktuğu bir orduyu ve kolluk kuvvetlerini dizginlemeye yetmeyecek.

Bakan ve Genelkurmay Başkanı bu korkuda gerçeklik payı olduğunu kanıtladı. Açıkçası Trump'ın kendi vatandaşlarını hedef alan şu ana kadarki en cüretkar hamlesini desteklemeye fazlasıyla istekli, hatta heveslilerdi. Smith ve diğerleri ikisinin de istifasını talep etmeli. Gelecek hafta değil. Hemen.



Chris Stevenson'ın tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: 10 yıldan uzun zamandır Pentagon üzerine haber yapıyorum ama bu hafta DC'de yaşananlar beni dehşete düşürdü*

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU