Elon Musk kadınlara karşı yeni bir savaş mı başlattı?

Twitter/X'in sahibi "engellenen" kullanıcıların yakında tüm sosyal medya paylaşımlarını görebileceğini duyururken, bana ulaşıp televizyonda giydiğim bluzun çok güzel olduğunu söylemeyi hak gören kötü adamlarla bir araya gelmeyi dört gözle beklemiyorum

Elon Musk'ın X'in engelleme imkanını kaldırması kadınlara özellikle kötü bir mesaj gönderiyor (Reuters)

Twitter/X'te kadınlar hâlâ hoş karşılanıyor mu? Soruyorum çünkü sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk'ın son hamlesi aksini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amfibi suratlı Silikon Vadisi adamı, tüm bilgeliğiyle diğer kullanıcıları tamamen engelleme özelliğini kaldırıyor. Bu da adından da anlaşılacağı üzere daha az X kromozomuna sahip bir yankı odasında alınmış bir kararın tüm özelliklerini taşıyor.

Bu özelliğin geri çekilmesi, Musk'ın sözleriyle, "engelleme işlevinin o hesabın etkileşime girmesini engelleyeceği ancak herkese açık gönderileri görmesini engellemeyeceği" anlamına geliyor. Bir başka deyişle, doğrudan yanıt veremeseler bile artık kimsenin paylaştıklarınızı görmesini engelleyemeyeceksiniz.

Tamam, o zaman sorun yok. Engelleme kabiliyetinin gerçekte kime yardımcı olduğu ve hangi kullanıcılarınızın artık var olmamasından bilfiil zarar görebileceği gibi küçük rahatsız edici ayrıntılar hakkında neden endişeleniyorsunuz? Bu onların sorunu, değil mi? Sosyal medya platformları herhangi bir düzeyde koruma falan sağlar, Tanrı korusun.

Bunun yerine, her zaman patlıcan emojisiyle yanıt veren o adamın görmesini istemediğiniz hiçbir şeyi paylaşmamak sizin sorumluluğunuzda. Evet, toplu taşıma araçlarının durumu, iş terfi haberiniz veya en son akademik makaleniz hakkında bir yorum olsa bile. Anladınız mı hanımlar?

Eminim bu harekete şaşıracak pek çok erkek de vardır. Ancak inanın bana, bu engelleme aracı benim gibi pek çok kadının sosyal medyayı hâlâ rahatça kullanabilmesinin nedeni ve sayı giderek düşüyor. Ipsos Mori anketine göre 2018'de Birleşik Krallık'taki Twitter/X kullanıcılarının yüzde 44'ü kadındı. Bu yıl ocakta bu oran yüzde 38'e düştü ve bence platformun gidişatı bu yönde olursa çakılmaya devam edecek.

Engelleme imkanının kaldırılması bize özellikle kötü bir mesaj gönderiyor ve bu mesaj hak sahipliği hakkında. Şöyle diyor: Sen kim olduğunu sanıyorsun da bizi engelliyorsun? Ne söylediğini görmeyi hak ediyoruz. Haddini bil.

Gerçekten mi? Eğer bana ulaşıp az önce televizyonda giydiğim bluzun ne kadar güzel olduğunu söyleme hakkını kendilerinde gören tüm kötü adamları engelleyemeseydim, hâlâ Twitter/X'te takılıyor olur muydum bilmiyorum. Mesele kurban kompleksine sahip olmak değil, mesele işinizle ya da kedinizle ilgili bir şey paylaşmak için sosyal medyaya girdiğinizde ürpertici, cinsel imalı, bazen Yahudi düşmanı, bazen de tehditkar yorumlarla karşılaşmamak. Gerçekten çok mu şey istiyorum?

Ya bana "patlamış adet kanı yangın hortumu" diyen tweet atan adamı ya da mutfağa/yatak odasına geri dönmemi söyleyen birçok kişiyi engelleyemeseydim? Daha pek çok örnek olduğunu biliyorum, sadece bunları ayrıntılı olarak hatırlayamıyorum ki zaten bütün mesele de bu. Engelleme, bu kişileri (ve üzgünüm, hepsi erkek) alanınızdan çıkarmanıza ve artık ne yaptığınızı veya söylediğinizi göremeyeceklerini bilerek rahatça tweet atmanıza olanak tanır.
 

SON DAKİKA: X mevcut engelleme butonunu kaldırmak üzere, bu da bir hesap herkese açıksa gönderilerini engellenmiş kullanıcıların da görebileceği anlamına geliyor! 

Bunu yapmanın zamanı gelmişti. 

Engelleme özelliği hesabı etkileşime girmekten engelleyecek fakat herkese açık gönderiyi görmesini engellemeyecek.

Gazeteci olarak çalıştığım için başımı birçok kişiden daha fazla öne atsam da bu durum Twitter/X'teki her kadını etkileyebilir. Peki ya beni çeşitli sosyal platformlarda takip eden ve giderek tuhaflaşan mesajlarla iletişim kurmaya çalışan ve buluşmak isteyen eski iş arkadaşıma ne demeli? Her biri geldiğinde stres seviyemin fırlamasına yol açıyordu ve hayatıma açılan penceresini basitçe engelleyebilmem bunu ortadan kaldırmıştı.

Ya kadın arkadaşım onu gerçek hayatta ısrarla takip eden kişiyi engelleyemeseydi? Neredeyse hiç tweet atmıyordu ancak bu kişinin çevrimiçi bir varlığı olduğunu görebileceği fikri, zaten korkunç olan çileyi daha da artırdı.

Elbette, "onları engelle" demek hiçbir zaman çevrimiçi tacize karşı kusursuz bir çözüm olmuyor ve birini çevrimiçi ortamda izlemeye veya ısrarla takip etmeye gerçekten niyetli olanlar bir yolunu bulacaktır. Bu tür davranışların temel nedenleriyle kesinlikle mücadele etmemiz gerek. Ancak bunun zaman alacağı ve an itibarıyla sosyal medyanın Vahşi Batı'sında yaşadığımız göz önüne alındığında, her türlü engelleme memnuniyet verici. Bu tür kullanıcıların yasaklanması daha da iyi olurdu.

Diğer kullanıcıları engelleme imkanını ortadan kaldırmak en iyi ihtimalle dar görüşlülük olur. Yani, bir kişi hâlâ kurbanının sokağının sonunda durabiliyorken, neden yasaklama emri çıkarmakla uğraşılsın ki, değil mi?

Hiç kuşkunuz olmasın: Bu işlevin kaldırılması tacizi kolaylaştıracak, trollerin hedeflerinin ne paylaştığını görmesine, ekran görüntüsünü almasına ve kendi takipçileriyle paylaşmasına olanak tanıyacak. Sosyal medyanın adının kötüye çıkmasına neden olan bu tür tehlikeli yığılmaları teşvik etmek için kapıyı yeniden açıyor. Eminim platformda tecavüz ya da ölüm tehdidine maruz kalan her kadın aynı fikirde olacaktır.

Evet, engellediğiniz biri paylaşımlarınızı gerçekten görmek istiyorsa, halen yeni bir hesap oluşturabilir ve bunu yapabilir. Ama kaç kişi bunu yapıyor? Engelleme özelliği, engelleyen için rahatlatıcı olduğu kadar engellenen için de caydırıcı bir unsur. Sosyal medyanın gerçek dünyadaki olumsuz sonuçlarının ortaya çıkmasını zorlaştırmamız gereken bir ortamda, bu özelliği ortadan kaldırmak sadece mantığa aykırı değil, aynı zamanda düpedüz yanlış görünüyor.

Peki bu aslında kimin için? Twitter/X'i nasıl geliştirecek?

Bu hamlenin Musk'ın "Peki Taylor... Sen kazandın... Sana bir çocuk vereceğim ve kedilerini hayatım pahasına koruyacağım" yazan bir tweet atmasından sadece birkaç hafta sonra gelmesinin tesadüf olup olmadığını merak etmekten kendimi alamıyorum. Musk bu tweet'i Swift'in J.D. Vance'in "çocuksuz kedili kadın" yorumuyla alay ederek ABD Başkanlığı için Kamala Harris'i desteklemesine yanıt olarak atmıştı. Hillary Clinton, Musk'ın gönderisi için "berbat ve ürkütücü" demişti.

Swift onu kendi platformunda engelledi mi? Bu, dünyanın en ünlü kadını paylaşımlarına erişimini engellediği için oyuncaklarını bebek arabasından fırlatan büyüyememiş bir erkeğin huysuz tepkisi mi?

Geçen yıl Musk bu özelliğin "hiçbir anlam ifade etmediğini" söylemiş ve doğrudan mesajlaşma dışında kullanıcıların insanları engellemesine izin vermeme tehdidinde bulunmuştu. Bu özelliğin tamamen kaldırılması ve kadınlar için sosyal medyadaki son savunma hattının da ortadan kalkması, kovulmaları dışında, ne kadar sürer? Ama belki de başından beri plan buydu.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
 

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU