Rus basınında Gazze savaşı: "Husilere rüşvet vermek yerine, Gazze'deki olaylara odaklanmak daha akıllıca olacaktır"

Gazze savaşının 208. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: İzvestiya

Gazze savaşının 208. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 30 Nisan Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

İzvestiya:

Kseniya Loginova'nın haberi özetle şu şekilde:
 

 

Şeytanla anlaşma: Amerikalı yetkililer Husilere barış teklif etti

Yemenli isyancıların kısmen tanınması karşılığında

Amerikan yönetimi Husilere barış önerdi. Yemen bölgesinde uluslararası gemilere saldırılara son vermesi durumunda milisler kısmen tanınabilir, ABD ise önemli limanlardan ablukayı kaldırmaya hazırdır. Ocak ayından bu yana müttefikleri Yemen'de askerî harekât yürütüyor, ancak operasyonların özel başarıları olmadı. Bunun karşılığında Husiler cezaya maruz kalmadan yaklaşık 100 gemiye saldırmayı başardı.

ABD yönetimi temsilcileri bu haberleri ne onaylıyor ne de yalanlıyor. Bu olası girişime milislerin nasıl yaklaştığına ilişkin açıklama da yapılmıyor.

ABD'li askeri yöneticiler hedeflere ulaşılmasına rağmen Husileri tamamen durduramadıklarını itiraf ediyorlar. Özellikle ABD bunu Yemen'den yeterli istihbarat bilgisinin alınamamasıyla ilişkilendiriyor.


"Gazze'ye odaklanın"

Ortadoğu uzmanı, Telegram kanal sahibi Andrey Ontikov, İzvestiya'ya yaptığı açıklamada genel olarak ABD'nin çok farklı usul ve metotlarla hareket edebileceklerini ifade etti:

"Hiçimse altın yüklü eşeğin her bir kentin kapısını açtığına ilişkin bir müdriktik anekdotunu ortadan kaldırmamıştır. Ancak ben halihazırdaki durumda biz İran, Hizbullah, Çin v.d. geniş coğrafyanın arkasında durduğu Husi grubuyla karşı karşıya değiliz. Kızıldeniz çevresindeki tüm olaylar İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas’a karşı yürüttüğü devam eden savaşla ilgili.


Ontikov'nun sözlerine göre Gazze Şeridi'nde savaş devam ettikçe Bab el-Mandeb bölgesinde saldırıların süreceğini ifade eden Husiler sonuna kadar samimiler.

Ontikov ayrıca, "Bu anlamda Amerikalıların Husilere rüşvet vermek yerine, Gazze Şeridi etrafındaki olaylara odaklanması daha akıllıca olacaktır. ABD buna odaklanıyor ama yanlış yönde. Çözümü teşvik etmek, gerilimi azaltmak ve çatışmayı barışçıl bir aşamaya taşımak yerine, İsrail'i finanse etmek ve silahlandırmak için büyük miktarda para ayırıyorlar" diye vurguladı.

Uzman Husilerle herhangi bir anlaşma imzalama girişimlerinde bulunulabileceğini ekledi. Ancak ABD'nin Gazze'deki gelişmelere kibirli yaklaşımı Filistinlilerin çıkarları doğrultusunda hareket eden her bir insanı (Washington'dan) uzaklaştıracak.

Husileri İran aktif biçimde destekliyor, onun için ABD'nin içinde bulunduğu her bir anlaşma kendiliğinden sorunun İran ile sınırlı biçimde çözümünde (Tahran ile) işbirliğine doğru atacağı adım olacak.

İsrail ile İran arasında yaşanan krizlerde hep İsrail'in yanında yer alan Cumhuriyetçi Parti bunu onaylayacak mı? Tartışmalı bir soru.

Her şey ABD'deki Kasım seçimlerinin çerçevesinde değerlendiriliyor. Demokratların iktidarda kalması durumunda bu muhtemel anlaşmalar konuşulabilir ancak Cumhuriyetçilerin gelmesi durumunda onlar her şeyi iptal edecek ve Husiler kırık tenekenin önünde kalacaklar.

ABD'nin fırsatlarını bloke etmek suretiyle bölgede kimin gerçek lider, kimin ise tüm sorunlara ve tartışmalara burun sokma girişiminde bulunarak siyasi puan kazanmaya ve bu veya diğer ülkeye silah satarak para kazanmaya çalışan dış güç olduğunu gösteren Arap devletleri bu kozu faal biçimde kullanıyor.


Детали (Detaylar):
 

 

Kaynak: İsrail müzakere ekibi bugün Kahire'ye uçmuyor

30 Nisan Salı sabahı siyasi çevrelerdeki bir kaynak daha önce düşünüldüğünün aksine yönetimin Kahire'ye heyet göndermeme yönünde bir karar aldığını söyledi.

Kaynağın ifadelerine göre yönetim ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ifadesiyle sunduğu kendi "bonkör" önerisine Hamas'ın vereceği anı bekliyor.

Yanıtın muhtemelen 1 Mayıs Çarşamba akşamı gelmesi bekleniyor. Gelen yanıtın içeriğinden asılı olarak askeri kabinenin, İsrail'in ilerdeki hareketlerine ilişkin özel müzakeresi olacak.
 

 

Netanyahu Refah'taki operasyonu bir kez daha erteleme kararı aldı

Kan Reşet Bet Radyosu'nda 30 Nisan sabahında verilen habere göre, İsrail'in, Gazze Şeridi'nde yaptıklarına karşı uluslararası baskının güçlendiği ve rehinelerin salıverilmesi için arabulucuların girişimlerinin sürdüğü bir zamanda Başbakan

Binyamin Netanyahu Refah operasyonunu yeniden erteleme kararı aldı.

Netanyahu'nun sekreteryası daha önce Refah operasyonunun ertelenmesini kesin bir dille yalanlamıştı.

Aynı zamanda anlaşmaya ilişkin görüşmelerin başarısız olması durumunda operasyonun kısa süre içinde başlaması bekleniyor.

Ancak İsrail'deki (bazı kaynaklar) İsrail savunma ordusunun Refah'ta operasyon gerçekleştirmemesine ilişkin ABD vetosunun sürdüğünün altını çiziyor.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

ABD, Hamas'ın İsrail'in Gazze'deki ateşkes teklifini kabul edeceğini umuyor

Görüşmeler sürecine yakın kaynak BBC verdiği bilgide İsrail'in yeni önerilerinin öncekilerden çok farklı olduğunu belirtti.

Verilen bilgide Hamas yöneticilerince önerilen koşullar rehinelerin salıverilmesi karşılığında İsrail'in 40 günlük ateşkes ilan etmesini ve Gazze'nin Kuzey kısmını terk eden vatandaşların evlerine dönmesini içeriyor.

Hamas'ın kalıcı ateşkes önerisine uyacak şekilde İsrail anlaşmaya Gazze'de operasyon yapılmaması maddesini dahil etmeye hazır.

  

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU