İki Britanyalı ölüm cezasına çarptırıldı; Ukrayna'daki her yabancı şu anda risk altında

Bu, Birleşik Krallık gibi ülkeleri, duruşmayı emrettiği ya da en azından onayladığı kesin olan Rusya'yla doğrudan bir çatışmaya sokma potansiyelini de taşıyor

İki Britanya vatandaşı Aiden Aslin (solda) ve Shaun Pinner (sağda) ile Faslı Saaudun Brahim (ortada), 9 Haziran'da parmaklıklar arkasında böyle görüntülenmişti (AP)

Başları eğik ve tıraşlı üç adam, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) denen Rusya yanlısı tanınmayan devletin, tanınmayan "mahkeme salonuna" teker teker getiriliyor.

Bitkin görünüyorlar. Üç adam da (Neward ve Bedfordshire'dan 28 yaşındaki Aiden Aslin ve 48 yaşındaki Shaun Pinner ile Fas vatandaşı Saaudun Brahim) Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında en şiddetli çatışmaların bazılarından kurtuldu. Sonrasında yakalanıp duruşmaya gönderilmek üzere.

Suriye'de IŞİD'e karşı Kürtlerle birlikte savaşan ve ardından 2018'de Ukrayna deniz kuvvetlerine katılan eski bir sağlık çalışanı olan Aslin, fotoğraflarda, morarmış ve kanlar içinde haliyle yer aldı. Bu görüntüler Rus Telegram kanallarında ve devlet televizyonunda gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslin, Twitter hesabından paylaştığı son mesajında kuşatma altındaki sahil kenti Mariupol'u artık savunamayacaklarını ve Rus güçlerine teslim olmaktan başka seçenekleri olmadığını söylemişti. Aslin "Herkes için bir zevkti, umarım bu savaş yakında sona erer" diye eklemişti.

Şimdi o, Pinner ve Brahim; terörizm, paralı askerlik ve iktidarı şiddetle devirmeye yönelik çalışmalar da dahil olmak üzere bir dizi suçlamayla idam mangası tarafından ölüme mahkum edildi. Rus devlet ajansı Interfax'a konuşan yargıçlar heyetinin başkanı, kararın "temel, dokunulmaz adalet ilkesi rehberliğinde verildiğini" ve temyiz için bir ayları olduğunu söyledi.

Haklı olarak bu, uluslararası kargaşaya yol açtı. Birleşik Krallık (BK), tüm duruşmaları düzmece diye niteleyerek sert eleştirmekte hızlı davrandı ve iki Britanyalının 2018'den bu yana Ukrayna ordusunda görev yaptığını söyledi. Bu onları savaş esirleri kılar ve dolayısıyla askerlerin muharip olduğu için yargılanmasını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi tarafından korunurlar.

BM, bu nedenle bunun Cenevre Sözleşmeleri'nin ciddi bir ihlali ve bir savaş suçu olduğunu belirtti. The Independent'a konuşan uzmanlar, bu kişiler paralı asker olsa bile (ki değiller), mahkemenin bu hareketinin başlı başına olası bir savaş suçu olduğunu söyledi. Dolayısıyla bu sadece savaşa katılan kişiler için değil, Ukrayna'daki tüm yabancılar için son derece endişe verici bir emsal teşkil ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya bölümünün müdür yardımcısı Rachel Denber, "(Uluslararası hukuka göre) birinin paralı asker mi yoksa silahlı kuvvetler mensubu mu olduğunu belirlemek için duruşmadan önce bir tür gerçekçi ve tarafsız statü belirleme oturumu yapılması gerekiyordu" dedi.

Denber, "Bunun gerçekleşmediği çok açıktı" diye ekledi. Denber, duruşmadaki takibatın ayrıntılarını ve hatta adamların statüsünü bilmeden bile, sırf bu yüzden bunun bir düzmece ve dolayısıyla bir savaş suçu olduğunu dile getirdi.

Ayrıca, bunun son derece endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

Bu adamların güvenliğinden endişe duyuyorum ve buradan çıkan mesaj, DNR'nin bunu tekrar yapacağı. DNR açıkça yağmacılık gibi şeyler için de insanları idam ettiklerini öne sürdü. Net bir mesaj vermek istiyorlar.

 


Aiden ve Shaun 4 yıl önce Ukrayna ordusuna katılmıştı. Ancak Ukraynalı yetkililer, Başkan Putin acımasız istilasını başlattığından beri 52'den fazla ülkeden 20 binden fazla erkek ve kadın gönüllünün yeni kurulan yabancı lejyonunu oluşturmak için Ukrayna'ya akın ettiğini söylüyor.

Bu sayıyı doğrulamak mümkün değil ancak BK, ABD ve Kanada'dan kaydolan birkaç adamla konuştum. Bazılarının muharebe deneyimi vardı, diğerleriyse sadece cepheden gelen haberlerle harekete geçmişti. İki adam, neredeyse bir hevesle ülkeye seyahati finanse etmek için motosikletleri de dahil olmak üzere, eşyalarının bir kısmını satmıştı.

Bu inanılmaz derecede tehlikeli bir iş. Daha geçen hafta, "Ukrayna Uluslararası Savunma Lejyonu" Facebook grubu, bir Fransız, bir Avustralyalı, bir Alman ve bir Hollanda vatandaşından oluşan 4 üyesinin çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

Ama şimdi yabancı lejyonerler de yakalanma, düzmece mahkemeler ve idam mangası gibi ek tehlikelerle karşı karşıya. Daha önce Ukrayna ordusuna kaydedildikleri, bu nedenle komuta yapısına tabi oldukları ve savaş yasalarına uydukları için, yabancı lejyonerler savaş esiri statüsüne sahiptir. Ancak son olay DNR'nin buna saygı göstermeyeceğini gösteriyor.

Bu, Ukrayna'daki herhangi bir yabancının bu riski taşıdığı anlamına geliyor. Savaşçı olmayanların bile.

DNR'nin bu davaları Ukrayna'nın savaş çabalarını desteklediği için BK hükümetine baskı yapma ve onları utandırma amacıyla kullanmak istediği açık. Ancak büyük olasılıkla DNR, esir takası gibi kilit müzakere anlarında da bu adamları koz olarak kullanmak istiyor. Cezaevlerinde çok sayıda yabancı uyruklu kişi olması onlara ciddi ve endişe verici bir güç veriyor.

Gelecekte aktif olarak yabancıları arayıp bulacaklarından endişe ediliyor ve BK gibi bu konuda bir şey yapabilecek çok az ülke var. Bu aynı zamanda, BK gibi ülkeleri, hiç şüphesiz duruşmayı emreden ya da en azından onaylayan Rusya'yla doğrudan bir çatışmaya da sokuyor. Gelecekte daha sayısız soruna neden olabilir.

Şimdilik Britanya hükümeti ve müttefikleri, çok geç olmadan bu adamları eve güvenli bir şekilde getirmek için ne kadar zor olursa olsun çok çalışmalı.



https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU