Turizm sektöründe friksiyonel (arama) işsizlik sorunu

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Okan Karagülle Independent Türkçe için yazdı

Görsel: Turizm Günlüğü

Friksiyonel (arama) işsizlik nedir?

Turizm sektörü, ekonomik büyümeyi ve istihdamı doğrudan etkileyen, emek yoğun yapısı ve milli gelire katkısı nedeniyle çok önemli ve dinamik bir sektördür.

Ancak, bu sektördeki işgücü piyasası, diğer sektörlerde olduğu gibi friksiyonel işsizlikle de karşı karşıyadır.

Friksiyonel işsizlik, iş arayan bireylerin çalışma koşulları ya da işçi bakımından daha iyisini (kişiden kişiye değişebilir) aramak için iş değiştirme sürecinde oluşan işsizlik türüdür.

Bu işsizlik türü işçiler açısından sonuçlar doğurduğu gibi turizm işletmeleri bakımından da kayda değer sorunlara neden oluyor.

Bu makalede, eski bir iş müfettişi ve turizm sektöründe denetimler yapmış biri olarak sahada karşılaştığım sorunları ele almaya çalışacağım.


Turizmde çalışanlar mevsim sonunda iş değiştiriyor!

Turizm sektörü, özellikle sahil bölgelerinde büyük ölçüde mevsimseldir. Yaz aylarında yerli ve yabancı turist sayısında artan talep, kış aylarında düşer.

Talebin azaldığı dönemde genellikle işgücü maliyetleri nedeniyle işçilerin çalışması ya askıya alınır ya da işçiler bu dönemde işten ayrılmak isterler. Bu dalgalanmalar, işgücü talebinde hızlı değişikliklere yol açar ve işçilerin yeni bir iş bulma sürecini zorlaştırır.

Ayrıca, bu dönemde işsiz kalan personelin verimliliği ve iş adaptasyonu düşüyor.


Mevsim sonunda devlet destekli eğitimler artırılmalı

Bu dönemde işten çıkan veya çıkarılan personelin hizmet verimliliğini artıracak devlet destekli sertifikasyon, iş geliştirme ve beceri eğitimleri yaygınlaştırılmalı.

Ayrıca, çalışanların yabancı dil düzeylerini geliştirmeleri için gerekli ortamlar sağlanmalı. Hizmet sektöründe yerli ve yabancı turistler öncelikle güler yüz ve hizmet kalitesine dikkat ediyor. Bu nedenle personelin eğitim düzeyinin artırılması büyük önem taşıyor.


Ücret düzeyi arama işsizliğini artırır

Turizmin yoğun olduğu bölgelerde turizm işletmeleri arasındaki ücret farklılıkları, işçilerin daha hızlı iş değiştirmesine neden oluyor. Yaz döneminde artan turist taleplerini karşılamaya çalışan işletmelerde, işçilerin grup halinde ani iş değiştirmeleri arama işsizliğini tetikleyebilir.


Ani iş değiştirmeler kayıt dışılığı artırır

Ani iş değiştirmeler nedeniyle personel ihtiyacı duyan turizm işletmeleri, "ekstracı" olarak tabir edilen ve yasal kurallara uygun olmayan şirketlerden personel teminine yönelebilir. Yasal zeminde asıl-alt işveren ilişkisi ya da geçici iş ilişkisi kurma yetkisi olmayan bu işletmeler, turizm işletmelerine yüksek idari para cezaları getirebilir.


Turizm bölgesinde artan konut talebi, işçilerin yer değiştirmesine sebep oluyor

Turizm bölgelerinde yeterli lojmanı olmayan işverenler, konut kiralamak zorunda kalıyor. Yeterli konut stoğu olmayan bölgelerde, işçiler daha iyi dinlenme koşulları için iş değiştirebiliyor. Bu nedenle bu bölgelerde konut stoğunun artırılması için özel teşvikler uygulanabilir.


Kadın istihdamında çocuk bakım evleri ve emzirme odaları sorunu

Kadınların turizm sektöründeki istihdamı giderek artıyor. Ancak, yeni doğum yapmış ya da çocuğu ilkokul çağında olan anneler, çocuk bakımı nedeniyle işe giremeyebiliyor. Turizm bölgelerinde gündüz bakımevlerinin artırılması için özel teşvikler, yer temini ve vergi avantajları sağlanabilir.


Friksiyonel işsizlik yabancı işçi talebini artırıyor

Özellikle işçilerin ani iş değiştirmeleri, yeni personelin işletmenin hizmet standartlarına hızlı uyum sağlayamaması, veri ücret düzeyinde personel bulunamaması vb. birçok koşul yurtdışından yabancı işçi talebini artırıyor. Yabancı personel talebinde artış, son dönemlerde daha da hızlandı.


Ne yapmalı?

Turizm sektöründe friksiyonel işsizlik, hem bireyler hem de ekonomi için önemli bir sorundur. Doğru politikalar ve stratejilerle, bu tür işsizliğin etkileri azaltılabilir.

Sektör paydaşlarının, hükümetlerin ve eğitim kurumlarının iş birliği ile iş arayanların daha hızlı ve etkili bir şekilde istihdam edilmesi mümkün. Bu, hem işgücü piyasasının verimliliğini artıracak hem de turizm sektörünün sürdürülebilirliğine katkıda bulunacaktır. 

 

 

Sorularınız için: [email protected]

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU