Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yer yer sıcaklıkların eksi 15 derecelere kadar düştüğünü belirterek, “Son 30 yılın en düşük sıcaklıklarını kaydettik. 2014’teki büyük zirai donun ardından tarihimizin en büyük felaketlerinden birini yaşıyoruz” dedi.
Gece sıcaklıklarının eksi 14-15 derecelere kadar düşmesi, ülke genelinde tarım alanlarında ağır hasara yol açtı. Uzmanlar, zararın tam boyutunun önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirtiyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık" açıklamasıyla durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. İşte kent kent zirai donun ağır bilançosu:
Malatya: Kayısı bahçeleri dondu
Malatya’da etkili olan kar yağışı sonrası meydana gelen don, milyonlarca kayısı ağacına zarar verdi. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’ini karşılayan kentte tablo ağır. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Yıllık 500 milyon dolar üzerinde gelir elde ettiğimiz kayısının tamamını kaybettik" diyerek felaketin boyutunu açıkladı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, "6 Şubat sonrası ikinci bir afettir. Malatya genel hayatı etkili afet bölgesi ilan edilmeli, zarar tespitleri titiz bir şekilde yapılarak kapsamlı destekler sunulmalıdır" çağrısında bulundu.
Karaman: Elma üreticileri donla sarsıldı
Türkiye’de elma üretiminde ön sıralarda yer alan Karaman’da, çiçek açan milyonlarca elma ağacı dondan etkilendi.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, "Sıfırın altında 11 dereceye kadar düşen sıcaklıklar elma ağaçlarında ciddi zarara neden oldu" dedi. Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serin ile yapılan incelemeler sonucu, ürün kaybının büyük olduğu belirtildi.
Elazığ: Kayısı, ceviz ve badem büyük darbe aldı
Elazığ’ın Keban ilçesinde yoğun kar yağışını takip eden don, kayısı, ceviz ve badem ağaçlarını vurdu. Üreticiler, bu yılki mahsulün büyük kısmını kaybettiklerini ifade ediyor.
Manisa: Üzüm bağları tehlikede
Manisa’nın birçok ilçesinde meydana gelen zirai don, üzüm bağlarında ciddi zarara yol açtı. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, "Manisa genelinde yaşanan don olayı, Kırkağaç ilçemizi de olumsuz etkiledi" diyerek üzüm üreticilerinin yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.
Sivas: Kayısı çiçekleri döküldü
Sivas’ın Gürün ilçesinde hava sıcaklığı -15 dereceye kadar düştü. Soğuk hava nedeniyle kayısı ağaçlarındaki çiçekler döküldü. Üreticiler, kaybın büyük olduğunu belirterek destek talep etti.
Çorum: Ceviz üretimi tehlikede
Çorum’un Oğuzlar ilçesinde kar yağışı sonrası sıcaklık -9 dereceye kadar düştü. Türkiye’nin önemli ceviz üretim merkezlerinden biri olan ilçede tomurcuklanan ceviz ağaçları dondu. Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, "Bir tane bile kurtulan ağacımız yoktur. İlçemiz bu sene tamamen zarara uğramıştır" dedi.
Sakarya: Fındık bahçelerinde rekolte kaybı endişesi
Sakarya’da nisan ayında etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, çiçek açma dönemindeki fındık bahçelerinde risk oluşturdu.
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, "Tahribatın boyutu havalar ısındığında netleşecek" dedi.
Tunceli: Ulukale Dutu don tehlikesiyle karşı karşıya
Çemişgezek ilçesinde, coğrafi işaretli Ulukale dutu don felaketiyle büyük zarar gördü. Ulukale Dutu Üreticileri Kooperatifi Başkanı Necmettin Duman, "Cuma akşamından cumartesi sabahına kadar süren olumsuz hava şartları tüm ürünlerimize zarar vermiştir. Özellikle dut bahçelerimiz büyük hasar aldı" ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı: Üreticimizin yanındayız
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son üç günde sıcaklıkların yer yer -15 dereceye kadar düştüğünü, bunun son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri olduğunu vurguladı. Yumaklı, "Günlerdir ekiplerimiz sahada. Üreticilerimiz, il/ilçe müdürlüklerine veya ALO TARSİM 172 hattına hasar ihbarında bulunabilirler. Üretimin devamlılığını sağlamak için üreticimizin yanındayız" dedi.
Independent Türkçe