Rahatsız edici bir gerçek olsa da Trump'ın, Kamala'ya karşı bir alanda üstünlüğü var

Kamala Harris geçen hafta salıncak eyaletlerin bazılarında Donald Trump'ı geride bıraktı ama onu önde tutan şey içerik değil, atmosfer. Dikkatsizlik göstermesi seçime mal olabilir

Kamala Harris anketlerde yükseliyor olabilir ama politikalar hakkında konuşmaya başlaması yönündeki baskı artıyor (AP)

Zırhlı SUV'unda seyahat ederken Kamala Harris'in hangi müzikleri dinlediğini bilmiyorum ama Kaliforniyalının, The Beach Boys'dan "Good Vibrations"ı dinlemesine şaşırmazdım. Bu bir "atmosfer" seçimine dönüşüyor: Bol bol gülümse, çokça gül, olumlu konuş, neşeli ol ve kendini karanlık ve distopik Donald'la olabildiğince zıt göster. 

Ve The Beach Boys'un eserlerinden başka bir büyük şarkıyı ödünç alarak, yakaladığı rüzgardan sonuna kadar yararlanmaya kararlı göründüğünü söyleyebiliriz. Fakat Demokrat Parti bu hafta kongre için Şikago'da bir araya gelirken, elbette bu pozitif atmosfer yerini somut politikalara bırakmak zorunda kalacak. Harris ekibinin politikalar hakkında ciddi konuşmaya başlama zamanı geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sessizce söyleyebilirsiniz ama Donald Trump ondan çok daha fazla politika detayı sunuyor. Hatta şimdiye kadar duyurduğu bir parça politikayı da Trump'ın fikirlerinden birini (konaklama sektörü çalışanlarının bahşişlerindeki verginin kaldırılması) hiç çekinmeden açıkça yağmalayarak ortaya koydu. Restoran çalışanlarına çok küçük miktarda ücret ödenen ABD'de bıraktığınız bahşiş bu kişilerin kazancının çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla bahşiş olarak hesabın yüzde 20'sinden azını bırakırsanız muhtemelen sokağın sonuna kadar peşinizden koşarlar.   

Peki ya sevimli ve neşeli Harris/Walz ikilisinden daha geniş bir ekonomi politikası? Bu hâlâ biraz boş bir sayfa. Harris kendi tezgahını kurmaya başladıkça ekonomiyle ilgili bazı ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Özellikle gıda ve ilaç alanlarında tüketicileri korumanın bir yolu olarak, büyük şirketlerin fahiş fiyat uygulamasıyla mücadele etmek için federal önlemler, tüketicilere zarar veren birleşme ve satın almaların durdurulması ve gümrük tarifeleri konusunda yeni bir politika tartışılan fikirler arasında.

Şimdiye kadar bu kadar az şey söylenmesinin ilk nedeni açık ve yeterince makul: Harris yarışta yeni. Joe Biden adaylıktan çekildiğini açıklayalı bir aydan az oldu. Demokrat Parti resmi adaylık sürecini başlatalı sadece iki hafta oldu. Tim Walz'ı aday adayı yapalı 11 gün oldu. Her şey son hız ilerliyor. Dikkatli düşünülmüş politika oluşturmak için ne kadar zaman vardı?

Bunun yanı sıra Harris'in Biden'la arasına ne kadar mesafe koyduğu da önemli. Biden'ın hayat pahalılığı gibi mutfak masası meselelerindeki sicili pek de ideal değil. Harris'in bir yardımcısının Harris'in önereceği şeyin "aynı değerlere bağlı kalıp, farklı bir vizyon sunmak" olacağını söylediği aktarıldı. Ve başkan adayı şimdiden İsrail ve Gazze konusunda ondan farklılaşmak istediğinin işaretlerini verdi ve Filistin nüfusu arasında çok fazla sivil ölüm olduğundan açıkça şikayet etti.

Diğer bir husussa, eğer sadece "atmosfer" size bu kadar iyi hizmet ediyorsa, mecbur kalmadıkça neden değişesiniz ki? ABD medya kuruluşları, Demokratların adayı olduğundan bu yana doğru dürüst bir basın toplantısı düzenlemediği ya da derinlemesine bir röportaj yapmadığı için giderek daha huzursuz ve tedirgin olmaya başladı. Biraz daha beklemek zorunda kalabilirler.

Ama yine de, eğer Harris'in kampanya ekibiyseniz, her şey çok iyi gidiyor gibi görünürken neden riskli bir şey yapasınız ki? NYT/Siena'nın bu seçimin zorlu noktası olan Ortabatı'daki kritik salıncak eyaletler Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania için yaptığı bir dizi anket, Harris'in halihazırda aday olmasıyla birlikte, her birinde Trump'a karşı 4 puan önde olduğunu gösteriyor.

Biden çekilmeden önce anketler onu Trump'ın gerisinde gösteriyordu. Bir başka etkili (ve partizan olmayan) kuruluş olan Cook Political Report ise Güneş Kuşağı diye adlandırılan Arizona, Nevada ve Georgia eyaletlerini "Trump'a meyilli"den "başa baş"a taşıdı.

Demokratlar Florida ve Ohio gibi eyaletlerin tekrar oyuna dahil olabileceğini hayal etmeye bile cesaret ediyor. Tüm bunlar Trump için korkunç bir kabus oldu ve Harris'in kendisinden daha büyük kalabalıklar topladığı yönündeki iddialarla birleşince Trump'ı neredeyse uçurumun kenarına getirdi.

ABD genel seçimleri Britanya'dakilerden çok farklı. Parti manifestosu yok ancak kongrelerde her iki partinin de "platformu" var. Bu, geleneksel Birleşik Krallık tarzı bir manifestonun detaylarına sahip olmayabilir ancak ekonomik öncelikleri belirlemek zorunda: Sağlık hizmetleri maliyetleri, göç ve kasımda sonucu belirleyecek diğer tüm konular hakkında ne yapacakları.

Ve gelecek hafta Şikago'da kırmızı, beyaz ve mavi balonlar, flamalar, şamata ve sosisli sandviçler arasında Harris yönetiminin Beyaz Saray'ın anahtarlarını alması halinde neler yapacağına dair daha fazla ayrıntı öğreneceğiz.

Harris'in yarışa katılmasının getirdiği çalkantı nedeniyle başlangıçta bocalayan Trump, yeniden odaklanmış ve hayat pahalılığı ve yasadışı göç konularından bahsederek mesajına geri dönmüş görünüyor. Perşembe günü seçkin Bedminster golf kulübünde bir basın toplantısı düzenleyerek geçim sıkıntısından bahsetti. Tamam, burası ezilen mavi yakalı işçiler ve hayat pahalılığı hakkında bir basın toplantısı düzenlemek için ironik bir mekan olarak tam not aldı ancak mevzunun bu olduğuna dair kesinlikle haklı. Bu hafta bir mitingde bir paket Tic Tacs'le yaptığı şey zekiceydi ve anında akılda kalabilirdi.

Biden'ın başkanlığı devralmasından bu yana enflasyonun ilk kez yüzde 3'ün altına düşmesi bu hafta ABD'li tüketiciler için iyi bir haber oldu. Bu Harris için iyi bir haber. Daha az cesaret verici olansa temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının hâlâ pandemi öncesine göre çok daha yüksek olması. Bu da Trump için iyi bir haber.

Bunun gibi bir seçim turu hiç olmamıştı. Yakınından bile geçmedi: Felaket Biden/Trump münazarası, suikast girişimi, Biden'ın çekilmesi, Kamala çılgınlığının gelişi, iyi hissettiren atmosfer ve tüm bu "haylaz" olayı. Hiç böyle bir şey görmemiştik.

Peki bu seçimi ne belirleyecek? Tanrı'ya şükür gelenekler var: Hâlâ ekonomi, aptal.

Jon Sopel, BBC Kuzey Amerika'nın eski editörüdür ve halihazırda Global'ın "The News Agents" podcast'ini sunuyor



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU