Joe Biden bayrağı şimdi değilse ne zaman devredecek?

Bir zamanlar yeni nesil Demokratlar için "köprü" olma sözü veren ancak kendisini son derece otoriter rakibinin arkasında bulan 81 yaşındaki bir başkanın şimdiye kadar zarif bir şekilde çekilmesi gerekirdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kovid testi pozitif çıktı (Reuters)

Tarihteki en tuhaf başkanlık yarışının bu olduğu artık kesin.

Halihazırda en yaşlı iki aday yarışıyor, ikisi de güçlerinin zirvesinde değil, ikisi de bir şeyleri karıştırmaya meyilli. Çok tuhaf röportajlar, felaket bir başkanlık münazarası, bir suikast girişimi yaşadık ve an itibarıyla, sanki bu dizinin yazarları izleyicilerinin her şeye inanma kapasitesini biraz daha zorlamak istermiş gibi, içlerinden biri Kovid oldu.

Kovid herhangi bir yetişkin için herhangi bir zamanda pis bir hastalık olabilir. Ancak açıkçası 81 yaşındaki bir Birleşik Devletler Başkanı'nda çok daha kötü sonuçlara yol açabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeter artık. Amerika ve dünya için riskler, Donald Trump'ın ikinci dönemine soğukkanlılıkla bakılamayacak kadar yüksek. Geçen sefer Trump tam bir felaketti ama yine de anayasal ve insani engeller tarafından bir nebze de olsa dizginlenmişti.Onu sorguluyan, çılgınlıklarını görmezden gelen ve öfkesinin etkilerini hafifleten kabine üyeleri ve kurmayları vardı, en azından Trump onları kovana kadar ve o da bunu sıklıkla yapıyordu.

Trump'ın 6 Ocak 2021'de gördüğümüz gibi, sırf seçim kaybetmeye dayanamadığı için görev yeminini bozmayacak bir başkan yardımcısı vardı. Bir dahaki sefere, Tanrı korusun, Trump sadece yönetimin en üst düzey görevlerine kölece sadık kişileri atamakla kalmayacak, aynı zamanda devlet memurlarının geri kalanının çoğunu temizleyecek ve Birleşik Devletler yönetimini idareye yönelik tek nitelikleri Trump'a tarikatvari bağlılıkları olan MAGA fanatiklerini yerleştirecek.

J.D. Vance'le Trump, Mike Pence'in aksine, bir seçimi çalabileceğini neşeyle kabul eden bir başkan yardımcısına sahip olacak ve Trump dönemindeki atamalardan etkilenen Yüksek Mahkeme, başkanlığa herhangi bir yürütme eylemi için cezai kovuşturmaya karşı genel bir dokunulmazlık verdi. Trump bir diktatör olmak istediğini söyledi ve sistem halihazırda onu bir kral yapmaya hazırlanıyor. Lara ve Eric Trump'ın Cumhuriyetçi Parti kurultayında oynadıkları role bakılırsa, Amerika yakında ilk yönetici hanedanının eline geçebilir.

Beyaz Saray'da ikinci bir dönem sadece bir başkan değişikliği değil, otoriter bir devrimin başlangıcı olacaktır. Mümkün olan tüm demokratik ve barışçıl yollarla bunun gerçekleşmesine izin verilmemeli.

Açıkçası, Biden yarıştan çekilmeli. Giderek daha fazla sayıda kıdemli Demokrat bunu alenen ve haberimiz olduğunda aynı şeye karşılık gelen "kapalı kapılar ardında" söylüyor. Kovid yaşlılarda bile genellikle ölümcül değil ancak tarihteki en yaşlı başkanın bu hastalığa yakalanmış olması bize onun ne kadar zayıf olduğunu hatırlatıyor. Geçici bir görevde olduğu, tartışmasız nitelikleri ve yeteneklerinin gelecek 4 yılda sürmeyebileceği (ve sürse bile, kaçınılmaz olarak görevdeyken daha da gerileyeceği) düşünülürse yeniden aday olamaz.

Joe Biden iyi ve onurlu bir adam ancak bu Amerikan halkına sunulacak saygılı bir teklif değil. Biden birkaç yıl önce Kovid'e yakalandığında bu bir krize değil endişeye neden olmuştu. Şimdi tepkinin bu kadar farklı olması, Biden'ın adaylığının sürdürülebilirliği hakkında bilmemiz gereken her şeyi bize anlatıyor.

Kırılma noktasına ulaştık. Demokratların ülkeyi partinin önüne koyması ve bunu Amerikan halkından önce yapması gerek. Trump'ı yenecek ve halkın yola devam edeceğine güvenebileceği bir adaya ihtiyaçları var, ki 77 yaşındaki Trump'ın da yola devam edebileceğine güvenmek mümkün değil.

Joe'nun durumu ne olursa olsun pek çok kişi Biden'ı Trump'a tercih edecektir ancak Amerikalıları bu iki yaşlı ve çökmekte olan adamı seçmeye zorlamak çok yanlış. Bu Biden'ın kendisi için de adil değil. Biden'ın 2020'de adaylık için yarışırken söylediği gibi, görevi Trump'ı yenmek ve gelecek nesil Demokratlar için "köprü" olmaktı. Şimdi bu sözünü yerine getirmesi gerek.

Bir ömür boyu kamu hizmeti verdikten sonra bu, devlet adamlığı ve yurtseverliğe yakışır bir hareket olacaktır. Bayrağı devretme zamanı geldi.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU