Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Orta Doğu'da agresif şekilde hareket ettiğini belirterek, "Bu, bölgedeki direniş güçlerinin tepkisine neden oluyor. Ekonomi ve lojistik rotalar zarar görüyor." dedi.
Putin, Rusya’daki VTB Bankasının organize ettiği "Rusya Çağırıyor" uluslararası yatırım forumuna katıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Forumda konuşan Putin, Batı’nın, Rusya’yı ekonomi alanında da stratejik yenilgiye uğratmaya çalıştığını ancak bu konuda başarısız olduğunu söyledi.
Putin, Batılı siyasetçilerin Rusya ile işbirliği yapan ülkelere baskı kurduğunu ve yaptırımlarla tehdit ettiğini belirterek, "Dünya değişiyor ve her şey istenildiği gibi olmuyor. Onlar (Batılı siyasetçiler), eylemleriyle çok kutuplu dünya düzeninin oluşum sürecini hızlandırıyor." diye konuştu.
ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’ın, "BRICS ülkelerinin, yeni para birimini oluşturmayacaklarını ve dolardan uzaklaşmaya çalışmayacaklarını taahhüt etmemeleri durumunda yüzde 100 gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacakları" yönündeki açıklamasını da değerlendiren Putin, dünyanın değiştiğini kaydetti.
Putin, "Trump, 4 yıl Beyaz Saray’da yoktu. Bu dönemde ise dünya ve Amerikan ekonomisinde değişiklikler yaşandı. Trump’ın siyasi muhalifleri ise dünya rezerv para birimi olan doların temellerini baltalamak için çok şey yaptı." dedi.
ABD'nin Orta Doğu'daki eylemlerini değerlendiren Putin, "ABD, Orta Doğu bölgesinde aktif ve oldukça agresif şekilde hareket ediyor. Bu, bölgedeki direniş güçlerinin tepkisine neden oluyor. Ekonomi, lojistik rotalar zarar görüyor. Birçok nakliyeci Afrika'yı dolanarak gemilerini göndermeye başladı." ifadelerini kullandı.
Batılı ülkeler ile ilişkilerin iyileşeceği umudunu paylaşan Putin, "bunun kaçınılmaz bir süreç olduğunu" vurguladı.
"İran ile ilişkiler, istikrarlı ve güvenli"
Rusya ile İran arasındaki ilişkilere de değinen Putin, ikili ilişkilerin istikrarlı ve güvenli şekilde geliştiğini belirterek, "Bu yılın sonunda ikili ticaret hacminde artışın kaydedileceğinden eminim. Lojistik, enerji, sanayi ve güvenlik alanlarında büyük projelerimiz var." dedi.
Vladimir Putin, yakında İran ile kapsamlı işbirliği anlaşması imzalayacakları bilgisini paylaştı.
Rus Dışişleri: Ukrayna istihbaratı, HTŞ militanlarıyla etkileşim içinde
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye'de yaşanan son olaylarda Ukrayna’nın izlerinin görüldüğünü öne sürerek, "Ukrayna istihbaratı, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) militanları ile etkileşim içinde." dedi.
Zaharova, başkent Moskova’da düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.
AA muhabirinin, "Rusya, İsrail’in geçen hafta Lübnan ile ateşkes anlaşması yapmasına rağmen saldırılarını sürdürmesini nasıl değerlendiriyor?" sorusunu yanıtlayan Zaharova, durumun anbean değiştiğini, bu aşamada yapılan anlaşmanın uygulanması sürecini değerlendirmenin uygun olmadığını söyledi. Zaharova, anlaşmanın uygulanacağını umduklarını ifade etti.
"Suriye yönetimi ve halkıyla dayanışma içerisindeyiz"
Suriye’de yaşanan son olayları da değerlendiren Zaharova, Heyet Tahrir Şam'ın Halep ve İdlib’deki saldırılarını dış güçlerin desteğiyle düzenlediğini savunarak bu saldırıları şiddetle kınadıklarını dile getirdi.
Zaharova, Heyet Tahrir Şam’ın militanlarının arasında eski Sovyetler Birliği bölgesinden gelenler dahil yabancı uyruklu savaşçıların bulunduğunu ifade ederek, "Ukrayna’nın da izleri burada görülüyor. Gelen bilgilere göre, Ukrayna istihbaratı, Heyet Tahrir Şam militanları ile etkileşim içinde. Burada, İHA’ların teslimatı ve tecrübe aktarımı söz konusu. Anlaşılan, bu, Kiev yönetiminin suç içerikli tecrübesini kullanacağı ilk bölge olmayacak." şeklinde konuştu.
Oluşan durumun yeni göç dalgasına yol açabileceğini kaydeden Zaharova, "Suriye yönetimi ve halkıyla dayanışma içerisindeyiz. Suriye’nin egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne bağlı kaldığımızı teyit ediyoruz. Suriye yönetiminin, teröristlere karşı koyma, anayasal düzeni sağlama yönündeki eylemlerini destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Sözcü Zaharova, Suriye yönetimi ve Suriye meselesinin çözümüne ilişkin Astana Formatı garantör ülke İran ve Türkiye ile temas halinde olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
Suriye’de durumun istikrara kavuşturulması amacıyla özellikle de Astana Formatının potansiyelini kullanarak uluslararası garantör ortaklarla aktif şekilde çalışıyoruz. Astana Formatı üçlüsü Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanları yakın temas halindeler. Suriye’de sahadaki duruma etkisi olan tüm devletlerin, bu durumu ülkedeki güvenlik ve istikrarı sağlamak için kullanacağını umuyoruz.
Zaharova, Suriye’deki durumun, Orta Doğu bölgesinin güvenliği için tehditler yaratabileceği değerlendirmesinde bulunarak, "Suriye’deki muhalefetin terör gruplarından ayrılması gerektiğini" belirtti.
"Güney Kore’deki gelişmelerin, yarımadadaki duruma yansımayacağını umuyoruz"
Güney Kore’de dün yaşanan olaylara değinen Zaharova, bu ülkedeki durumun endişe verici olduğunu vurgulayarak, "Güney Kore’deki gelişmelerin, Kore Yarımadası’ndaki toplumsal siyasi duruma yansımayacağını umuyoruz. Yarımadadaki durum, ABD ve müttefiklerinin kışkırtıcı eylemleri nedeniyle zaten kötü." dedi.
"Erivan’ın Roma statüsüne katılması, Rusya-Ermenistan ilişkilerine zarar veriyor"
Zaharova, Ermenistan’ın yıl başında Roma statüsü ve Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) üye olmasını ilişkin ise UCM’nin bazı Rus yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkardığına dikkati çekerek, "Erivan’ın Roma statüsüne dahil olması, Rusya-Ermenistan ilişkilerine doğrudan zarar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Independent Türkçe, AA