Dünyada giderek daha acil hale gelen bir sorun, insanlar yaşlandıkça yalnızlaşması ve bakıma ihtiyaç duyması.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yaşlı bakımında çalışmak neden sağlam bir kariyer seçimi?
Günümüzün iş piyasasında teknoloji yaptığımız işi giderek daha fazla değiştiriyor. Otomasyon, işleri, hatta tüm endüstrileri hızla yönlendiriyor.
Sonuç olarak, teknoloji ve otomasyondaki ilerlemelerden en az etkilenen meslekler, insan dokunuşuna ihtiyaç duyan meslekler olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni işlerin, yalnızca insanın sağlayabileceği kişiler arası, yaratıcı ve problem çözme becerileri gerektiren alanlarda olacağı öngörülüyor.
Neyse ki toplum hizmetleri sektörü robotlar tarafından istila edilme riskiyle karşı karşıya olmayan bir alan.
İnsan dokunuşunun gerekli olduğu roller her zaman olacak ve yaşlıların kişisel bakımı da mutlaka bunlardan biri olacak. Yaşlanan nüfus her zaman sağlık bakımına ihtiyaç duyacak.
Bakım personeline olan talebin artacağı kesin ancak hizmet sağlayıcılar şimdiden boş pozisyonları dolduramıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, 2030'a kadar 60 yaş üstü kişilerin sayısı 1 milyardan 1,4 milyara çıkacak. Bu da sağlıkla ilgili işlere olan talebin keskin bir şekilde artmasını tetikleyecek.
Yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey, 2030 yılına kadar küresel olarak 85 milyon role ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor. Ancak şu anda bile işverenler talebi karşılayacak yeterli sayıda işçi bulamıyor.
Boş bakım pozisyonlarının sayısı artıyor. Demografik değişimler iş yaratıyor ancak işçi yaratmıyor.
Yaşlı bakımı çalışanları için ücret oranları
Düşünce kuruluşu Nuffield Trust'a göre işe alım zorlukları Japonya, Almanya, Fransa ve Danimarka gibi ülkelerde de paylaşılıyor ve sorunun daha da ciddileşmesi bekleniyor.
Çünkü, birtakım engeller var: Düşük ücretlerden sektör çapında yetersiz finansmana, göçün engellenmesinden, sıkı işgücü piyasalarına ve bakım evlerindeki kötü çalışma koşullarına kadar.
Sonuç?
İş değil, acı verici işgücü kıtlığı ve bu işgücünün vasıfsız olarak tanımlanması.
Çünkü bazı insanlar bakım işinin eğitimsiz insanlar için olduğunu düşünüyor.
Bu işi vasıfsız bir iş olarak etiketleyenler var. Bu nedenle bakım işi sürekli olarak baltalanıyor, ancak bu işin eğitimini alarak, bir dereceye kadar hayat kurtarabilecek şekilde çalışanlar var.
Bu insanlar işteyken yaptıkları tek bir hatayla mahkemeye çıkılabiliyorken bu işi vasıfsız bir meslek olarak değerlendirmeyi gözden geçirmek gerekiyor.
Tüketici beklentileri ve ihtiyaçları arttı. Yaşlı bakımı kalite standartlarının oluşturulmasıyla, yüksek kaliteli bakımın sunulmasıyla bu algı değişebilir.
Bazı işverenler sorunu çözmek için ileri teknoloji adımları atıyor
Japon mühendisler, yaşlılar için Hug ve eğlence amaçlı egzersizler yapan Pepper gibi robotlar geliştirdiler.
Ancak şu ana kadar bu tür yeni çözümler, bakım çalışanı eksikliğini büyük ölçüde gidermede başarısız oldu.
Londra Queen Mary Üniversitesi'nden akademisyen James Wright, "Bu robotların sürekli hareket ettirilmesi, çalıştırılması, kullanım sırasında izlenmesi ve daha sonra saklanması gerekiyor. Genellikle işgücü ihtiyacını azaltmak için tanıtılıyorlar ancak sonuçta daha fazla iş gücü gerektiriyorlar ve ölçeklendirmeleri pahalı oluyor" diyor.
En önemli sorun, ücret
ABD merkezli Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından yapılan bir araştırma daha büyük bir sorunu ortaya çıkardı: robotlar hemşirelerin maaşlarını düşürdü ve daha az faydayla düzensiz işleri üstlenmek için daha fazla fırsat yarattı.
Wright, "En bariz çözüm, bakım çalışanlarına daha fazla ücret ödemek" diyor.
Sektördeki çoğu kişi için ücret geçinmeye yetmiyor. Bakım çalışanları hala asgari ücretle veya biraz üzerinde çalışıyor ve bu bir sorun.
Göçmenlik yasasını esnetmek
Avrupa Komisyonu, 2050 yılına kadar AB'de ilave 1,6 milyon uzun süreli bakım çalışanına ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.
Bu açığı kapatmak için birçok hizmet sağlayıcı yurt dışına bakıyor. Özellikle göçmenler yetişkin sosyal bakım iş gücünde etkili oluyor. Ülkelerin göçmenlik yasalarını esnetmesi bekleniyor.
Birçok ülke bu işlerde çalışan göçmenleri cezbetmenin kendi vatandaşlarına göre daha kolay olduğunu söylüyor.
Bireyler ve toplumlar olarak yaşlılığı yeniden düşünmemiz gerekiyor
Toplumumuzun büyük bir kısmını verimsiz ve sağlıksız "yaşlılığa" sürüklememeliyiz.
Hem bireysel hem de toplumsal olarak çok daha iyisini yapabiliriz ve yapmalıyız.
Yaşlanmanın geleceği, ekonomik değişimler nedeniyle kaybedilen diğer işleri dengelemek için büyük bir istihdam fırsatı sunuyor.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish