Gazze savaşının 196 gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
Independent Türkçe için 18 Nisan Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
İzvestiya:
Biden, İsrail'in İsrail'e saldırmasını yasakladı
ABD Başkanı Joe Biden 17 Nisan'da gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında İsrail'e, Yahudi devleti topraklarında yerleşen Hayfa kentine saldırmayı yasakladığını söyledi
Biden, "Ben Hayfa'ya saldırmamalarını açık biçimde ifade ettim" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Mariya Zaharova Biden'ın yeni saçmalamasını yorumladı.
Zaharova kendi Telegram kanalında "Biden, İsrail'e,Hayfa'ya saldırmayı yasaklamıştır. Şimdi onun sadece kendisine seçimlere katılmayı yasaklaması kaldı" diye yazdı.
Diplomatın sözlerine göre bu durum sadece ABD Başkanının dünyanın her yerine savaş için milyar dolarlar ve silahlar göndermemesi durumunda gülünç olurdu.
AB'ye karşı denge: Ukrayna, Avrupa'nın dikkatini çekmek için İsrail ile savaşıyor
AB neden Ortadoğu'daki çatışmayı çözmeye yöneliyor?
İran'ın İsrail saldırısı ve saldırının uluslararası yankıları Ukrayna'daki çatışmaya ikinci plana iterek AB'nin, kuşkusuz esas meselesi haline gelmesini sağladı.
Örneğin, Zirve toplantısında Avrupa Birliği liderlerini İran'a yaptırım uygulamaya çağırması bekleniyor.
Uzmanlara göre Ortadoğu, Avrupa Birliği için önem arz ediyor. İşte bundan dolayı bu sorunla ilgili konuların zirve toplantısında tartışılması ön plana çıkıyor.
AB'nin, Rusya ve Belarus'u küresel ticaret zincirlerinden çıkardığı göz önünde bulundurulduğunda Orta Doğu'daki olayların lojistik zincirleri ciddi şekilde ihlal ettiğini görüyoruz. Bu durum Avrupa Birliği topraklarında yerleşen ve lojistik navlun hizmeti veren tüm uluslararası şirketlere darbe vuruyor. İlk 10'a giren en büyük şirket AB üyesi ülkelerde faaliyet gösteriyor, onlar zarar ediyor.
Детали (Detaylar):
İsrail'e saldırıdan sonra dünya liderleri İran'ı yaptırımlarla tehdit ediyorlar
18 Nisan'da Avrupa Komisyonu Başkanı Charles Michel, İsrail'e saldırısından sonra AB liderlerinin füze ve dron yapımı alanlarına yaptırım uygulamayı kararlaştırdıklarını açıkladı.
Aynı zamanda G7 ülkeleri de İran'ın İsrail'e saldırısını kınadı. G7 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları "İran'ın bundan sonra silah alışı, satışı ve üretimi alanlarındaki imkanlarını asgariye indirmek için atacağı tüm adımları sıkı koordinasyon halinde izleyeceklerini" ifade ettiler.
Aynı zamanda BM'den de İsrail'e destek çağrıları yükselirken "iki tarafında gerilimin yükselmesinden kaçınılması"na dikkat çekiliyor.
Kommersant:
Sergey Strokan'ın yazısı özetle şu şekilde:
Herkesi ıslıkla evine göndermek
İran el konulmuş gemideki denizcilerin salıverilme pazarlığını yapıyor
Rusya ve 4 diğer ülke İran'ın geçen cumartesi günü Hürmüz Boğazı'nda el koyduğu MCS Aries konteyner navlun gemisindeki kendi vatandaşlarını kurtarmak için görüşmeler yapıyor.
İsrailli iş adamına mahsus Portekiz bandıralı gemiye el konulmasından sonra İran'ın Bender Abbas limanına çekilmişti. İran'ı haydutluk yapmakla suçlayan İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz konteyner gemisine el koyan Devrim Muhafızlarını terör örgütü listesine dahil edilmesini istemiştir.
Bir kısım ülkenin bu talebi desteklemesine rağmen vatandaşları halihazırda İran'da bulunan beş ülkenin hiçbir tanesinin ismi onların arasında değil. Tahran denizcilerin kısa sürede evlerine döneceklerini belirtiyor.
"İran tarafıyla aktif diyaloglar ortamında denizcilerin kendi evlerine dönmesi durumunda bile olayın sona erdiğine işaret etmiyor. Çünkü her şeye rağmen İsrail gemisi İran'ın elinde kalacak ve gemi İsrail'in terör örgütü saydığı ve bu konuda Batılı müttefiklerinin de desteğini aldığı Devrim Muhafızları'nın elinde kalacaktır.
© The Independentturkish