Rus basının Gazze savaşı: "İsrail'in, Rus atasözünü hatırlaması gerekirdi: Başkasının mutsuzluğu üzerine kendi mutluluğunu inşa edemezsin"

Gazze savaşının 69. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: RIA Novosti

Gazze savaşının 69. gününde Rus basını,yorumcular ve Batı basının Rusça yayınlar servisleri gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 14 Aralık Perşembe günü Rus basınında yer alan haberleri derledik:

RIA Novosti:

Pyotr Akopov'un yazısı özetle şöyle:
 

 

Biden Netanyahu'yu kurtarmaya çalıştı ama başbakan İsrail'i geleceğinden mahrum etmek istiyor

Binyamin Netanyahu kendisini İsrail'in kurtarıcısı olarak görüyor; en azından Gazze'deki savaşın gerekliliğini böyle açıklıyor. Ancak Filistinlilerin her gün dövülmesiyle Netanyahu artık sadece bir savaş suçlusu değil, İsrail'in mezar kazıcısı. Amerikalı patronları bile onu durdurmaya çalışıyor; ama o onları dinlemekle kalmıyor, aynı zamanda İsrail hükümetinin gerçek planlarına ilişkin en kötü korkuları doğrulayan açıklamalar yapıyor.

Joe Biden salı günü, İsrail başbakanına "masum Filistinlilerin yaralanmasını, öldürülmesini ve kaybını önlemek için mümkün olan her şeyi yapması" çağrısında bulundu. Kendini Siyonist olarak tanımlayan Amerikan başkanı, "Netanyahu iyi bir arkadaş ama değişmeli" çünkü "mevcut İsrail hükümeti onun manevra yapmasını zorlaştırıyor. Ben Gvir ve arkadaşları, ayrıca İsrail'deki yeni insanlar. Hükümet, "iki devletli çözüme uzaktan bile benzemiyor. Sadece Hamas'ın yaptıklarının değil, tüm Filistinlilerin intikamını istiyorlar" dedi.

Yani Biden, Netanyahu'yu kurtarmaya, onu hükümetin aşırı radikal kesiminden ayırmaya çalışıyor - diyorlar ki, başbakan iyi ama etrafını kötü insanlar sarıyor. Çünkü Amerikan başkanı “İsrail'in güvenliği ABD'nin desteğine dayalı olsa da şu anda İsrail Washington'dan daha geniş bir desteğe sahip. İsrail'in Avrupa Birliği var, Avrupa'sı var, İsrail'in çoğunluğu var. Ancak bu destek, gelişigüzel bombardıman ve bombalamalar nedeniyle azalmaya başlıyor" dedi.

Elbette Biden, İsrail'in dünyanın çoğunluğunun desteğine sahip olduğunu söylerken yalan söylüyor - her şey tam tersi, hem Güvenlik Konseyi'nin hem de BM Genel Kurulu'nun son oylarına bakın. İsrail hızla küresel izolasyona doğru ilerliyor; çok yakında çoğu Avrupa ülkesi onu kınamaktan kendini alamayacak. Washington'da da Netanyahu'nun ABD'nin sadece İslam dünyasıyla değil, Küresel Güney'in tamamıyla zaten zor olan ilişkilerini daha da karmaşık hale getirdiğini anlıyor ve onu, ifadeleri de dahil olmak üzere, biraz daha itidalli olmaya çağırıyorlar. Hayır, Devletler İsrail'e bir tokat atmak istemiyorlar; sadece İsrail'in çılgın zulümlerinden kaynaklanan kendi zararlarını azaltmaya çalışıyorlar. Peki Netanyahu Biden'a ne diyor?

(…)

“Dünyadaki çoğunluğun desteğinin İsrail'in arkasında olduğunu söyleyen Biden yalan söylüyor kuşkusuz; Her halükârda bunun tersidir, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu'ndaki son oylamalara bakmak yeterlidir. Ve Netanyahu Biden'a hangi yanıtı veriyor? O, değil Gazze'nin imhasını sürdürmekten imtina etmek aynen  Biden'ın,onun susmasını istediği şeyleri söylüyor: “Ben İsrail'in Oslo'daki hatasını tekrarlamasına izin vermeyeceğim.”

Dünya kamuoyunun gözünde İsrail'in kendi meşruluğunu ebediyen kaybedeceği, onun Küresel Güney tarafından ablukaya alınması ve Avrupa'nın tersyüz olacağı gün dağların arkasında değil. Kuramsal açıdan ABD kendi başına İsrail'i besleye ve himaye edebilir ancak Orta Doğu'daki ve içerdeki sorunlar buna fırsat tanımayacak. İsrail'in, Rus atasözünü hatırlaması gerekirdi: Başkasının mutsuzluğu üzerine kendi mutluluğunu inşa edemezsin.


BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

Hamas lideri: Savaş sonrası Gazze'nin bizsiz olması bir hayal

Grubun lideri olarak kabul edilen İsmail Heniyye televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, savaş sonrası Gazze'de Hamas'ın olmadığı herhangi bir düzenlemenin bir yanılsama olduğunu söyledi.

"İsrail'in saldırganlığına son verecek ve hem Batı Şeria'da hem de Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evine düzen getirilmesinin kapısını açacak her türlü tartışmaya, fikre ve girişime açığız" diye vurguladı.

İsrailli yetkililer bu savaşın hedeflerinden birinin Hamas'ın tamamen yok edilmesi olduğu konusunda ısrar etmeye devam ediyor.

İsrail'in güneyindeki bir askeri üste konuşan Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in "zafere, Hamas'ı yok edene kadar sonuna kadar savaşacağını" yineledi.

Hamas, İngiltere ve ABD dahil birçok ülkede terör örgütü olarak kabul ediliyor.


TASS:
 

 

ABD, Filistinlilere saldırı korkusu nedeniyle M16 tüfeklerinin İsrail'e satışını erteledi

Axios, Beyaz Saray'ın İsrail hükümetinden yerleşimci şiddetini durdurmaya yönelik daha fazla adım konusunda daha fazla garanti beklediğini yazıyor

Axios portalının Amerikalı yetkililere atıfta bulunularak bildirildiğine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Filistinli sivillere saldırmasından korktuğu için İsrail'e 20 binden fazla M16 tüfeği satma ruhsatını vermeyi bir kez daha erteledi.  


Lenta.Ru:
 

 

Türkiye, Gazze'deki durumun İsveç'in NATO'ya kabulüne etkisini açıkladı

T24: Gazze'deki durum İsveç'in NATO'ya kabulünü zorlaştırıyor

Gazze Şeridi'ndeki durum, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu onaylamasını ve ülkenin ittifaka girişini zorlaştırıyor. Bu, Türk yayını T24 tarafından bildirildi.

Stokholm'ün ittifaka kabulü için Türkiye'nin en önemli taleplerinden biri, Ankara ile Washington arasındaki müzakerelerin ana konusu olan F-16 savaş uçaklarının ABD'ye satışının kabul edilmesiydi.

“İsveç'in katılımının parlamentonun açıldığı ekim ayında onaylanması gerekiyordu. Amerikan tarafı Ankara'ya, Kongre'yi F-16 uçağının satılması gerektiği konusunda "arka kapıdan" ikna ettiğini ve İsveç'in üyeliği onaylanır onaylanmaz yönetimin Kongre'ye satış konusunda bilgi vereceğini söyledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU