Lula'nın Suudi Arabistan ziyareti: Riyad'dan BRICS'e yeni jeopolitik köprü

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Ortadoğu bölgesine yönelik ilk ziyaretini 28 Kasım günü Riyad'a gerçekleştirmiş bulunuyor.

Lula, başkent Riyad'daki ilk gününde Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz'in veliahttı olan ve aynı zamanda başbakanlık görevini de üstlenen Prens Muhammed Bin Salman ile bir araya geldi.

Lula'nın Suudi Arabistan ziyareti elbette jeostratejik bir hamle.

Zira, Brezilya'nın geleceği açısından son derece önem arz eden, enerji, tarım ve sanayi sektörlerine ilişkin pek çok yatırım ortaklığı bu ziyarette gündeme gelmiş durumda.

Ayrıca alt yapı yatırımları bağlamında da çeşitli projelerin ele alınması söz konusu.

Ancak en önemlisi de şu ki, Brezilya Maden ve Enerji Bakanlığı ile Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı arasında bir mutabakat memorandumu imzalandı.

Bu imza, bir uzlaşı ve iyi niyet belgesi olmasının da ötesinde yeni bir jeopolitik sürecin de başlangıcı olarak değerlendirilebilir.

Tüm bunlara ilaveten, Riyad yönetimi de Brezilya'nın ihracat potansiyelinin farkında ve Brezilya'daki mevcut yatırımlarını da büyütmeyi hedefliyor.

Suudi Arabistan'ın BRICS'e üyeliğinin kuvvetli bir ihtimal olarak tartışıldığı bu süreçte, Riyad yönetiminin BRICS'in kurucu üyesi olan Brezilya ile yeni bir jeostratejik hamle geliştirmesi elbette boşa değil.

Hatırlayalım; geçen 22-24 Ağustos tarihlerinde Güney Afrika'da gerçekleşen 15. BRICS Zirvesi'nde, bu organizasyona katılmaya davet edilen ülkeler arasında Suudi Arabistan'da vardı.

Dolayısıyla Lula da Silva'nın Riyad ziyareti, Suudi Arabistan'ın BRICS üyeliği açısından kurulan bir jeopolitik köprü olarak da görülebilir.

Nihayetinde Lula, ülkesinin kalkınması ve refahı için yeni ekonomik fırsatlar ve yeni yatırım projeleri arayışında.

Bu nedenle hem BRICS üyesi olmasının getirdiği avantajları hem de Latin Amerika'nın merkez ülkesi olmasının getirdiği jeostratejik konumu sonuna kadar kullanmak durumunda.

Küresel arenada kartlar yeniden dağıtılırken ve hatta yeni masalar kurulurken, yeni ve sürpriz ittifakların gelişmesi an meselesi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU