Yıllık 2,1 milyar dolar gelire sahip Hong Kong merkezli bir çevrimiçi oyun şirketi olan NetDragon Websoft, amiral gemisi yan kuruluşunun yönetimi için bir CEO atadı.
Yeni CEO Tang Yu, bir şirket liderinin tüm tipik görevlerinden sorumluydu; üst düzey analitiği gözden geçirmek, liderlik kararları vermek, riskleri değerlendirmek ve verimli bir iş yerini teşvik etmek gibi…
7 gün 24 saat çalıştı, uyumadı ve yılda 0 (sıfır) dolar tazminat aldı.
Ancak bir sorun vardı:
Yu bir insan değildi.
Yapay zekayla desteklenen sanal bir robottu.
Şu ana kadar bir yapay zeka CEO'suna sahip olmanın NetDragon Websoft için herhangi bir felaket sonucu olmadı.
Aslında Yu'nun atanmasından bu yana şirket, Hong Kong borsasından daha iyi performans gösterdi.
Yapay zeka araçları daha güçlü hale geldikçe, otomasyon uzmanları geniş bir işçi grubunu etkileyeceği konusunda görüş bildirmeye başladı.
Özellikle de alt kademedeki çalışanların yerini alacağına dair açıklamalar yapıldı.
Yu'nun performansı "CEO'ları yapay zekayla değiştirmek mümkün mü?" sorusunu akıllara getirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Otomasyondan sadece mavi yakalı değil beyaz yakalı da etkileniyor
McKinsey Global Institute 2030 yılına kadar 45 milyon işçinin veya tüm Amerikan işgücünün yaklaşık yüzde 28'inin otomasyon nedeniyle işini kaybedeceğini öngörüyor.
Otomasyon çabalarının çoğunun depo çalışanları, kamyoncular, büro asistanları, yemek hazırlama çalışanları gibi mavi yakalı olarak adlandırılan işleri ortadan kaldırmasına odaklanılıyor.
Oysa son zamanlarda yapay zeka yöneticiler, muhasebeciler, gazeteciler, reklamcılar gibi beyaz yakalı rolleri de tehdit ediyor.
Hepimizin bildiği gibi iş yeri otomasyonuna yönelik teşvikler büyük ölçüde finansal nedenlerle gerçekleştiriliyor.
İşgücü maliyetini azaltmak amacıyla tercih ediliyor. Bu nedenle bazı çevreler "öyleyse neden en yüksek maaş alan çalışanı yani CEO'yu değiştirerek başlamıyoruz?" diye soruyor.
Günümüzün ortalama bir CEO'suna ortalama 399 çalışana eşdeğer ücret ödeniyor
Fortune 500 şirketlerinde ortalama CEO maaşı şu anda yılda 16 milyon dolar.
Son 45 yılda:
- Ortalama CEO maaşı yüzde 1,460 arttı.
- Ortalama işçi maaşı yalnızca yüzde 18 arttı.
Sonuç olarak, günümüzün ortalama bir CEO'suna 399 çalışana eşdeğer ücret ödeniyor.
Daha büyük şirketlerde bu oran genellikle daha fazla oluyor.
Örneğin, 2021'de Amazon CEO'su Andy Jassey, 6 bin 474 Amazon çalışanının toplu ücretine eşit olan yaklaşık 212 milyon dolar değerinde tazminat aldı.
Bu, dört sipariş karşılama merkezinin tam kadrosuna yetecek kadar işçi anlamına geliyor.
Birçok CEO maaşı zamanla daha pahalı hale gelirken teknoloji aynı anda daha ucuz ve daha güvenilir seviyeye geldi.
Bu durumda "CEO'ları yapay zekayla değiştirmek, kuruluşların maaş bordrosu maliyetlerinden milyonlarca dolar tasarruf etmesini sağlayacak" diyenlerin sesleri yükselmeye başladı.
Peki bir CEO'yu yapay zekayla değiştirmek mümkün mü?
2022'nin sonlarında, ekonomik ilerlemeyi teşvik etmeyi amaçlayan uluslararası bir konsorsiyum olan Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), otomasyonun farklı meslekleri etkileme olasılığını analiz eden bir rapor hazırladı.
OECD çalışma ekonomisti Marguerita Lane, şunları söyledi:
İçten içe hislerim, CEO'nun otomatikleştirilecek en son iş olacağı yönünde.
Lane, bir CEO'nun rolünün yapay zeka tarafından taklit edilemeyen bileşenlerinin çoğunun kökeninin insani dokunuştan kaynaklandığını söyledi; sorumluluk almak, bir vizyon satmak, halkla iletişim kurmak, müzakere etmek gibi.
McKinsey ise bir CEO'nun zamanının yüzde 25'inin, makinelerin ve/veya yapay zekanın potansiyel olarak kopyalayabileceği görevlere (finansal performansı gözden geçirmek, e-posta göndermek, eğilimleri tahmin etmek) harcandığını tahmin ediyor.
Bazı CEO'lar da sorumluluklarının büyük kısmını diğer çalışanlara devrederek işlerinin çok daha büyük bir bölümünü otomatik hale getirdiklerini açıkça itiraf ediyorlar.
Bazı uzmanlar; "Eğer bir CEO'nun rolünün çoğu dış kaynaktan sağlanabiliyorsa, bu onun otomatikleştirilebileceğini de gösteriyor" diyor.
CEO'ların yapay zekanın işlerini ellerinden alması kadar yapay zeka konusunda becerilerini kendilerinden daha hızlı geliştiren çalışanların işlerini ellerinden alabileceğini hesaba katmaları gerekiyor.
Yapay zekanın her şeyi yapabileceği kadar gelişmiş olacağı varsayılıyor, oysa sınırları var
Yapay zekanın yönetici görevlerinin yüzde 30-40'ını otomatikleştirebileceği tahmin ediliyor.
Ancak insanın karar verme özelliği, yapay zekanın kopyalayamayacağı bir özellik.
Yapay zekanın her şeyi yapabileceği kadar gelişmiş olacağı varsayılıyor, oysa sınırları var. Yapay zekanın ustalaşamayacağı beceriler var: strateji, eleştirel düşünme, duygusal zeka, empati ve el becerisi gibi.
Bu, insan patronların neredeyse kesinlikle var olmaya devam edeceği anlamına geliyor, ancak işleri yakında kökten değişecek gibi görünüyor.
Rutin görevlerini devretmeleri, CEO'ların onları CEO yapan şeylere odaklanmalarına örneğin yeni ürünler ve satış hakkında vizyon oluşturmalarına yardımcı olabileceğini söylemek mümkün.
Yapay zeka tamamen CEO'ların yerini alabilecek kapasitede olsa bile sosyal normlar bir koruma bariyeri görevi görecektir.
Birkaç yıl önce, Alibaba Group'un kurucu ortağı olan Çinli milyarder Jack Ma, yapay zekanın eninde sonunda ofiste kendine yer bulacağını söylemiş, 30 yıl içinde bir robotun büyük olasılıkla en iyi CEO olarak Time dergisinin kapağında yer alacağını öne sürmüştü.
NetDragon'un baş botu borsadan daha iyi performans göstermeye devam ederse, bu tahmin o kadar da uzak olmayabilir.
Ne dersiniz?
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish