PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 17 Eylül 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Afrika'dan Avrupa'ya göç krizi

Afrika'dan Avrupa'ya yönelik düzensiz göçlerde Orta Akdeniz güzergahı son yıllarda ciddi bir hareketliliğe sahne oluyor.

Afrika'dan yola çıkan göçmenler ilk olarak Kuzey Afrika'ya, oradan deniz yoluyla Akdeniz'i geçerek İtalya'nın Lampedusa Adası'na ulaşıyor.

Geçen haftalarda İtalya ani ve organize bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Kısa süre içerisinde yüzlerce bota binen Afrikalı göçmenler Lampedusa Adası'na ulaştı.

Bu organize harekette Ada'ya varan göçmenlerin sayısı 5 bini geçti. Sadece bir gece binden fazla göçmenin adaya giriş yaptığı belirtildi.

Ada'daki toplam göçmen sayısı 10 bine yaklaşınca yetkililerin göçmenleri Ada'dan ana karaya tahliye etmeye çalıştığı belirtildi. İtalya bu göç karşısında çaresiz kalınca BM'ye müdahale çağrısında bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini savundu.

Kovid-19 pandemisi ve Ukrayna-Rusya savaşının etkilerinden dolayı artan küresel enflasyon ve özellikle Batı Afrika ülkelerinde peşi sıra yaşanan askeri darbeler sonucu Afrika ülkelerinde hayat gittikçe zorlaşıyor.

Avrupa'ya göç etmek tek kurtuluş yolu olarak görülüyor. 2023 yılının ilk 8 ayında 120 binden fazla göçmen İtalya'ya kaçak yollarla girdi. 2022 yılında bu sayı 60 bin dolaylarındaydı.

Her yıl Afrika'dan yola çıkan çok sayıda düzensiz göçmen, teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor. 


Mali'nin Antik Kenti kuşatma altında

Afrika'nın antik kentlerinden olan ve çölün incisi olarak adlandırılan Timbuktu kuşatma altında.

Yüzlerce yıllık yazma eserlere ev sahipliği yapan ve ikonik kerpiç yapılarıyla ön plana çıkan Timbuktu, bir aydan uzun süredir Mağrip El-Kaidesi'nin kuşatması altında tutuluyor.

Mali'deki askeri darbenin ardından Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunun (MINUSMA) ülkeyi terk etmesini istemişti. MINUSMA antik kent yakınındaki askeri üssü Mali ordusuna teslim ederek bölgeden ayrıldı.

Terör örgütleri bu boşluğu fırsat bilerek saldırılar düzenlemeye başladı ve Timbuktu'yu kuşatma altına aldı. Şehre kara ve hava yoluyla girişler durduruldu.

15 ve 16'ncı yüzyıllarda Afrika'nın dünyaya açılan ilim merkezi kabul edilen Timbuktu, yaklaşık 10 yıl önce benzeri bir kuşatma yaşamıştı. El Kaide bağlantılı gruplar kentteki UNESCO koruması altındaki kabir ve türbelerden bazılarını yıkmıştı.


Burkina Faso, Fransa'nın askeri ataşesini sınır dışı etti

Burkina Faso Dışişleri Bakanlığının Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderdiği notada, Fransa'nın Vagadugu Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Emmanuel Pasquier'in yıkıcı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 14 Eylül itibarıyla akreditesinin iptal edildiği bildirildi.

Pasquier ve beraberindeki personellerin ülkeyi 2 hafta içinde terk etmesi istendi. 

Fransa ile Burkina Faso arasındaki ilişkiler, İbrahim Traore'nin askeri darbe ile yönetime el koymasından sonra kötüleşmeye başlamıştı.

Geçen ocak ayında Fransa'nın Vagadugu Büyükelçisi Luc Hallade sınır dışı edilmişti. Şubat ayında ise Sabre Operasyonu kapsamında ülkede bulunan 400 Fransız askeri Burkina Faso'nun talebiyle ülkeden ayrılmıştı.


Madagaskar'da seçim yarışı başladı, cumhurbaşkanı istifa etti

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Kasım ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu duyurarak istifa etti.

Madagaskar Anayasa Mahkemesi, adaylığını onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Andry görevinden istifasına ilişkin mektubu mahkemeye gönderdiğini duyurdu.

Madagaskar anayasasına göre, cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen görevdeki cumhurbaşkanının istifa etmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı görevini ise meclis başkanı üstleniyor. Lakin mevcut meclis başkanı kişisel nedenlerden dolayı görevi kabul etmediği açıklamasının ardından başbakan öncülüğündeki kabine görevi ortaklaşa üstlenmeye karar verdi.

Madagaskar'ın mevcut Cumhurbaşkanı Andry'nin yanı sıra eski cumhurbaşkanları Marc Ravalomanana ve Hery Rajaonarimampianina'nın da bulunduğu 13 aday ülkenin yeni lideri olmak için yarışacak.

Andry Rajoelina, 2014'te Fransız vatandaşlığına geçtiği gerekçesiyle Madagaskar vatandaşlığını kaybettiği ve seçimde aday olamayacağına dair tartışmalar ülke gündemini meşgul ediyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU