Twitter, trollerin oyun alanı ve Elon Musk onların hayatını daha da kolaylaştırmak istiyor

Twitter'ın sahibi, hesapları engelleme imkanını tamamen kaldırıp bunun yerine "sessize alma" özelliğini daha da güçlendirmeyi düşündüğünü söyledi. Bu korkunç bir fikir

Son zamanlarda çok sayıda Twitter kullanıcısının, en kötü seslerin bazılarını kesmek için onaylı hesapları görür görmez engellemesi muhtemelen tesadüf değil (AP)

Elon Musk, Twitter'ı ifade özgürlüğünü savunmak için satın almıştı. Musk'ın, çok ama çok kişinin kesinlikle delilik olduğunu düşündüğü ve zaman geçtikçe daha da böyle görünen ticari kararını açıklarken sunduğu bir numaralı neden buydu. Musk bunu "sevdiği insanlığa yardım" ve halka hak ettiği "dijital kent meydanını" vermek için yaptığını söylemişti. Para sorun değildi. Muhtemelen böyle olması en iyisiydi çünkü reklam satışları neredeyse yüzde 60 düşüşle yere çakıldı, abonelikler tırmanışa geçmedi ve Musk'ın borçlarının faizinin yıllık 1 milyar dolardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Eğer bu, "ifade özgürlüğünü" "kullanıcıların tam anlamıyla berbat davranmasına izin vermek" şeklinde yorumlamak anlamına gelmeseydi, insan ırkına açık bir tartışma platformu hediye etmek dünyanın en zengin kişisi konumunu yitirmenin takdire şayan bir yolu gibi görünebilirdi. Twitter'daki nefret söylemi son 6 ayda artarken Musk'ın Twitter Blue aboneliğine para ödeyen herkese onaylı tik işareti verip bu kişilerin görünürlüğünü artırma kararı, görünüşe göre çevrimiçi trollerin en kötülerinin serbestçe paylaşımlar yapmasına imkan tanıdı. Bir başka çalışma, Twitter Blue kullanıcılarının paylaştığı nefret söylemlerinin yüzde 99'unun platformda kalmasına izin verildiğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu berbat bir şey ama iyi niyetli biriyseniz işlerin böyle yürüdüğünü söyleyebilirsiniz. "İfade özgürlüğü", "pislik olma özgürlüğünü" de içeriyor. Bu sonuçlardan muaf tutulma anlamına gelmediği gibi rahatsız edilen tarafların, canlarını sıkan kişileri engellemesinin önünde de bir engel yok. Bu da bir özgürlük: Dinlemek istemiyorsanız sevmediğiniz kişileri yok sayma özgürlüğü. Takip edeceğiniz kişileri seçebilme fikri etrafında inşa edilmiş bir internet sitesinde kendi deneyiminize şekil verme özgürlüğü. İstediğiniz takdirde kendi baloncuğunuzun içinde kalma özgürlüğü.

Muhtemelen bu pek de uzun sürmeyecek. Musk bu hafta bir yoruma verdiği yanıtta, hesapları engelleme imkanını tamamen kaldırıp bunun yerine "sessize alma" özelliğini daha da güçlendirmeyi düşündüğünü söyledi. Bu korkunç bir fikir. Özgürlüğün tam tersi. Denklem karmaşık değil: Algoritmada yapılan değişiklikler, takip etseniz de etmeseniz de onaylı hesapların akışınızda daha sık görünmesine yol açıyor. Ve onaylı hesaplar sonuçlarına katlanmaksızın nefret söylemi paylaşabildiğinden, akışınıza kabul etmekten başka bir seçeneğiniz olmayan nefret söylemlerine kendinizi hazırlayın.

 


Twitter'ın eski sürümü de her zaman işleri doğru yapmıyordu ama kendi sorumluluklarını ciddiye alma ve kullanıcı güvenliğini sıkıca gözeten ürünler sunma yönünde büyük adımlar atıyordu. Son birkaç yılda Twitter kullanıcıları, hesapları engellemek gibi tanıdık özelliklere ilaveten kendilerinden bahseden tweet'lerden etiketlerini kaldırma, tek başına bir sohbeti sessize alma ve tweet'lerine kimlerin cevap verebileceğini kontrol etme gibi imkanlar kazandı. Bu daha güvenli ve keyifli bir ortam yarattı: Tercihlerinize göre tasarlanmış, özellikle savunmasız kişileri zorbalıktan ve tetiklenmekten de korumaya çalışan çevrimiçi bir deneyim. "Engelleme" özelliği son çare olarak başvurulan bir silahtı.

Trollemenin kişi üzerindeki etkisini hafife alamazsınız. Siyasi görüşünü açıkça dile getiren bir kadın kısa sürede taciz ve hakaret bombardımanına tutulacaktır. Haklarını savunan herhangi bir trans veya kuir kişi, bu hakların önemsiz olduğunu düşünen haydutların saldırısına uğrayacaktır. Engelleme seçeneği genelde bu konuşmaları kontrol etmenin tek yolu.

Son zamanlarda çok sayıda Twitter kullanıcısının, en kötü seslerin bazılarını kesmek için onaylı hesapları görür görmez engellemesi muhtemelen tesadüf değil. Engelleme, anasayfalarının tekrar geçen sene bu dönemdekine benzer bir hal almasını sağladı. Bu durum Musk'ın vizyonuyla alay ediyor ve bu kırılgan "uzay Karen'ının" (Karen, ayrıcalık talep eden orta sınıf beyaz kadınlar için kullanılan pejoratif bir ifade -ed.n.), baltalanmaktan daha fazla nefret ettiği bir şey yok.

Engellemenin kaldırılması, Musk'ın Twitter'ı satın alırkenki asıl niyetine ihanet eden son derece riyakar bir hareket. Musk'ın niyeti yok sayma ve görmeme özgürlüğünü de içeren ifade özgürlüğünü teşvik etmek değil, favori internet çukurunu kendi suretinde yeniden yaratmaktı: Gürültülü, tiksindirici ve ona hep ilgi göstermenizi talep ediyor.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU