Nicola Sturgeon'ın istifası İskoç bağımsızlığı için ne anlama geliyor?

Kendisi 8 yıldır başbakanlık görevini yürütüyordu ve İskoç Ulusal Partisi, yetkiyi Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan alan İskoçya hükümetinin 16 yıldır başında. Bu olağanüstü bir süre

(AP)

Nicola Sturgeon, liderlikteki başarısızlığı çok belirgin hale gelmeden sahneden ayrılmak istiyor. Birleşik Krallık'taki (BK) en yetenekli siyasetçilerden Sturgeon, bağımsızlık yönündeki çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını fark etmiş olacak. Yüksek Mahkeme başka bir referandum düzenlemek için BK hükümetinin onayının gerektiğine karar verdiğinde, başbakanın yedek bir planının olmadığı ortaya çıktı.

B planı, İskoçya'da yapılacak bir sonraki genel seçimleri referandum olarak değerlendirmek ve bağımsızlığı destekleyen partilerin oyların yüzde 50'sinden fazlasını alması halinde halkın bağımsızlığı seçtiğini ilan etmekti.

Bu planla ilgili iki sorun var. Birincisi İskoç Ulusal Partisi (SNP), Yeşiller ve Alba (selefi Alex Salmond'ın partisi) oyların yüzde 50'sini alamayabilir. İkinci ve daha temel sorunsa bağımsızlık yanlısı partilerin kazanmasının anayasal durumu değiştirmeyecek olması. Bağımsızlık ancak BK parlamentosu bunu kabul ederse gerçekleşebilir ve Avam Kamarası'nın ezici çoğunluğu şu anda bunun zamanı olmadığı görüşünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O halde Sturgeon'ın seçimler referandummuş gibi davranma yönteminin popüler olmamasına şaşmamalı. Lord Ashcroft'un 14 Şubat'ta yayımlanan İskoçya anketinin çarpıcı tarafı, SNP seçmenleri arasında bile bu politikaya karşı çıkanların sayısının destek verenlerden fazla olmasıydı.

Sturgeon'ın 8 yıllık başbakanlığı döneminde bardağı taşıran son damla bu olmasa da toplumsal cinsiyet tanıma politikasının halkta geniş karşılık bulmamasının buna yol açmasına şaşmamak gerek. Sturgeon, İskoçya parlamentosundaki İşçi Partisi'nin cinsiyet değiştirmeyi kolaylaştıran yasa tasarısını nasıl desteklediğinden çok bahsetmiş olsa da bu durum kendisini bu konuda kamuoyunun yanlış tarafında bulmasının sorumluluğundan kurtarmıyor.

Tasarının kabul edilmesinin ardından birkaç gün içinde kadın hapishanelerine konulan transseksüel tecavüzcülerle ilgili iki önemli vaka yaşanacağını bilemezdi. Bu durum mevcut mevzuat kapsamında gerçekleşmiş olsa da tasarının inandırıcılığını ortadan kaldırmış ve aşırı derecede iyi, akıcı ve ikna edici konuşan Sturgeon'ın televizyon röportajlarında konuşurken teklemesine neden oldu.

Siyasi tarihin Büyük Kadın tezine tamamen kapılmadan, Sturgeon'ın ayrılışı bağımsızlık hareketine büyük bir darbe. İskoçya'nın Salmond ve Sturgeon gibi üstün yetenekli iki lideri arka arkaya çıkarması olağanüstü bir durum olsa da üstün yeteneklerin bile eninde sonunda kendi kendini yok edeceği tahmin edilmeliydi.

Salmond'ın durumunda, kadınlara karşı kişisel davranışları görevden ayrıldıktan sonra yakasına yapışırken, Putin savunuculuğu ve propaganda kanalı Russia Today için çalışmasıyla da kendisini siyasi olarak rezil etti.

Son olarak, Edinburgh parlamentosunda bağımsızlık yanlısı temsili en üst düzeye çıkarmak için bir "gölge SNP" kurarak İskoç nispi oylama sistemiyle oynama girişimi sefil bir başarısızlık oldu. Tek başarabildiği, iki milletvekilinin kendi grubuna geçmesiyle SNP'nin Westminster'daki grubunu bölmekti.

Sturgeon'ın kariyeri böyle bir rezaletle sona ermeyecek ama onun özel yetkileri de başarısız oldu. SNP'nin efsanevi disiplini bozuluyordu. Sturgeon, partinin Avam Kamarası'ndaki milletvekillerinin lideri olan müttefiki Ian Blackford'ı, Stephen Flynn liderlik için ona meydan okuduğunda ve Noel'den önce kazandığında koruyamadı.

Kendisi 8 yıldır başbakanlık görevini yürütüyordu ve İskoç Ulusal Partisi, yetkiyi BK Parlamentosu'ndan alan İskoçya hükümetinin 16 yıldır başında. Bu olağanüstü bir süre. BK'yi bir arada tutmak isteyenlerimiz, SNP'nin eğitim politikasından uyuşturucuya kadar her konudaki kötü performansının ciddiyetine meydan okuduğundan şikayet etsek de Salmond ve Sturgeon kimlik siyasetinin gücünü fark etti ve bunu nasıl ilerici göstereceklerini buldu.

Ancak yerçekimi sonsuza dek aşılamaz ve SNP'nin maliye bakanı Kate Forbes da yetenekli olmasına rağmen, bağımsızlık çıkmazı nihayet kendini gösteriyor olabilir. Sturgeon'ın cinsiyet tanıma yasa tasarısı konusundaki politikasına karşı çıkan, halen doğum iznindeki Forbes, görevi devralmak için favori olmalı ancak Sturgeon'ın kendisiyle aynı temel ikilemle karşı karşıya kalacak.

Sturgeon istifa ediyor çünkü bağımsızlık öngörülebilir bir gelecekte gerçekleşmeyecek ve onun istifası bağımsızlığın gerçekleşme ihtimalini azaltıyor. Çünkü İskoçya'da yaşayanlar arasında bağımsızlık için yeterli destek yok; bu ifadeyi, "İskoç halkının" İskoç posta koduna sahip olanlardan daha fazlası olduğunu düşünen ve İskoçya'da yaşamayan biri olarak kullanıyorum.

Bağımsızlığa verilen destek istikrarlı şekilde, örneğin yüzde 60'ın üzerinde olsaydı, BK hükümetinin bu argümana daha zor direnirdi. Koronavirüs karantinaları sırasında, sadece İskoçya'da değil, Manchester, Galler ve başka yerlerde de merkezi hükümetin müdahalelerine karşı çıkışın en yüksek olduğu dönemde destek artmıştı.

Ancak bu oran uzun zamandır yüzde 50'nin biraz üzerinde ya da biraz altında seyrediyor ve Brexit bağlamında pek çok SNP destekçisinin de kabul ettiği gibi, yüzde 50 artı bir tarzındaki referandumda şansın yaver gitmesi halinde bağımsızlık için atılacak bir adım çok bölücü ve istikrarsız olacaktır.

Sturgeon'ın da bir zamanlar kabul ettiği gibi, bağımsızlık sorusunun İskoç halkına tekrar sorulması için gerçekten de bir nesil geçmesi gerekebilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU