ABD ara seçimlerinde anketler yanıldı, işte nedeni

Çok sayıda bağımsız seçmenden banliyöde oturan kadınlara ve beklenenden daha fazla sayıda gencin oy kullanmasına kadar Demokratlar bazı umulmadık avantajlara sahipti. Cumhuriyetçilerin kazandığı yerlerde bile bunun nedeni kendi adaylarının popülaritesinde

(Reuters)

Ne ABD Temsilciler Meclisi ne de Senato seçim sonuçlarını çarşamba sabahı tahmin etmek mümkün değil ve kesin sonuçların açıklanması haftalar sürebilir. Ama hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar için ara seçimleri kaybetmiş biri var: Donald Trump.

Çarşamba günü Fox News'in manşetini, "Tüm medya, Cumhuriyetçilerin ara seçim performansı nedeniyle Trump'a ateş püskürdü: 'Bu gecenin en büyük kaybedeni'" ifadeleri süsledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'den Jim Acosta, Trump'ın bir danışmanıyla konuştuktan sonra Twitter üzerinden, 8 Kasım gecesi Cumhuriyetçi Parti için hayal kırıklığı yaratan ara seçim sonuçlarının ardından "Trump'ın çok öfkeli olduğunu" ve "herkese bağırdığını" bildirdi. Danışman, eski başkanın kendi eliyle seçtiği adayları, "Hepsi kötü adaylardı" sözleriyle eleştirerek devam etti.

Temsilciler Meclisi ve içinde kimin çoğunluğa sahip olduğu önemli. Ülkenin kesesinin ağzını kontrol etmenin dışında, yalnızca başkanı azletme değil, Başkan Joe Biden'ın kontrolündeki Yürütme Organını soruşturma yetkisine de sahip. Şu anda yarı yarıya Demokrat ve Cumhuriyetçi olan ama Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in eşitliği bozan oyu elinde bulundurduğu Senato, ABD Yüksek Mahkemesi de dahil tüm yargı atamalarını onaylama (ya da reddetme ve yok sayma) yetkisine sahip. 8 Kasım gecesi, hem Temsilciler Meclisi'nin hem de Senato'nun kontrolünün epey rahat bir farkla, şu anda Cumhuriyetçi Parti'nin elinde olacağı tahmin ediliyordu.

Peki anketler nasıl bu kadar yanıldı?

CNN'in kıdemli siyasi analisti John Avalon, tahminlerle sonuçlar arasındaki uyuşmazlığı açıklarken bağımsız seçmenlere odaklanıyor:

Sandık çıkış anketlerine göre Demokratlar bağımsız seçmenleri 49'a 47 gibi çok az bir farkla kazandı. Bu, muhalefet partisinin genellikle çift haneli rakamlarla kazandığı ara seçimlerde duyulmamış bir şey. Trump'ın seçim inkarcıları çok uçtaydı.

Ayrıca beklenenin üzerinde bir katılım gösteren genç seçmenler, salıncak eyaletlerde ezici bir çoğunlukla Demokrat adayları destekledi.

Kürtaj da genel olarak özellikle kadınlarda ama bilhassa banliyöde oturan kadınlarda tahmin edilenden daha büyük bir mesele oldu.

Ama belki de en büyük etken, birçoğunu Trump'ın kendisinin seçtiği ve 2020 seçimlerine hile karıştırıldığına dair Trump'ın yalan iddialarını papağan gibi tekrarlayan "kötü adaylar" oldu.

Açık Senato koltuğunun Demokratların kontrolüne geçtiği Pensilvanya'da aday kalitesi Cumhuriyetçi Parti için ciddi bir sorundu. Trump, aslında New Jersey'de yaşayan ünlü televizyon doktoru Mehmet Öz'ü destekleyerek banliyö kadınlarını etkileyeceği yönünde bir kumar oynadı. Axios'tan Jonathan Swan, "Yakın geçmişte Dr. Öz'den daha kötü bir Senato desteği düşünmek zor. Ve [Trump] ... mutlu değil... Öz'ü de sadakatsiz olarak görüyor. 'MEHMET Öz'ü özelde yerden yere vuruyor" dedi.

Başka bir yerdeyse, felç geçirdiği için yarışın büyük bölümünde kampanya yürütemeyecek kadar hasta olan Demokrat aday John Fetterman'ın, seçim gecesinde Pensilvanya koltuğunu aldığı açıklandı.


Tahminlerini doğu saatiyle sabah 4'te güncellemeyi bırakan New York Times, Demokratlara, Senato kontrolünü sürdürmelerine yüzde 66'lık bir oran verdi.

Georgia'da Demokratlar önde gidiyor ama görevdeki Raphael Warnock'un 6 Aralık'ta Herschel Walker'a karşı iki adaylı ikinci tura kalmaması için gereken yüzde 50 barajını aşmasına yetecek kadar sayılmamış oy olmadığına dair görüş birliği var (Georgia'daki Liberteryen aday Chase Oliver oyların yaklaşık %2'sini aldı).

Nevada'da görevdeki Catherine Cortez Masto 22 bin 595 oyla geride kalsa da Demokrat eğilimli Clark County'de tahmini 100 bin, 2020'de Joe Biden'a da oy veren Washoe County'de de yaklaşık 16 bin posta oyu bulunuyor. Posta yoluyla yapılan oylamalarda Demokratlar çok ağır bastığından Cortez Masto'nun bu koltuğa oturma ihtimali hâlâ yüksek olsa da özellikle de seçim gününe kadar mühürlenen oy pusulaları cumartesi gününe kadar sayılmaya devam edeceğinden kesin bir sonuca varmak için günler geçmesi gerekecek.

Görevdeki Mark Kelly oyların yüzde 67'sini alarak 106 bin 938 oyla önde olduğundan Arizona'nın Demokratların elinde kalma ihtimali daha ağır basıyor. New York Times bu ihtimalin yüzde 66 olduğunu belirtiyor (Cortez Masto için bu oran sadece yüzde 55).

Arizona'daki oylamaların çoğunun yapıldığı Maricopa County'deki Seçim Departmanı çarşamba sabahı CNN'e yaptığı açıklamada, sayılması gereken 17 bin seçim günü oyu ve cuma gününden sonra ve seçim gününden önce gelen yaklaşık 90 bin posta oyu olduğunu söyledi. Departman sözcüsü CNN'e, seçim günü kaç oy pusulasının daha geldiğini bilmediğini de söyledi (Arizona yasalarına göre, postayla gönderilen oy pusulaları seçim gününde bırakılabilir). Sözcü, "Tahminen 200 bin civarında daha oy geldiğini biliyoruz" dedi. Departman, çarşamba "sabahının ortalarında" (sonuçları olmasa da) bekleyen oyların tam sayısını bileceklerini söyledi.

Wisconsin'de görevdeki Cumhuriyetçi Parti Senatörü Ron Johnson için henüz bir sonuç açıklanmadı. Johnson, kullanılan oyların yaklaşık yüzde 95'iyle 27 bin 374 oy öndeyken, Demokratların kalesi olan bölgelerde, rakibi Mandela Barnes'a kazanma şansı verecek yeterince sayılmamış oy var (New York Times tarafından çarşamba sabahı itibarıyla yüzde 13 olarak tahmin ediliyor).

Nihayetinde Cumhuriyetçilerin 435 koltuk sayısına sahip Temsilciler Meclisi'nde, NBC News Decision Desk'e göre birkaç koltuk kadar küçük bir farkla galip gelmesi beklense de Meclis'in seçim sonucunun günlerce açıklanması beklenmiyor. Seçim gecesi NBC News için veri hazırlayan Cook Political Report'tan Dave Wasserman, "Cumhuriyetçiler, Demokratlardan çok daha fazla eyalette stratejik taksimat yapamasaydı, şu anda Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü kazanmak için biraz daha önde olmazdı" diye tweet attı.

Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi'ndeki Sabato's Crystal Ball'dan Kyle Kondik, "Cumhuriyetçiler, Ohio ve Kuzey Karolina'da Yüksek Mahkeme zaferlerini elde etti. Bunun muhtemelen gelecek yılki yeniden bölgelendirme açısından sonuçları olacak. Demokratlar, Temsilciler Meclisi için her eyalette iyi bir gece geçirdi ama Cumhuriyetçiler, epey küçük görünen çoğunluğu korumak için savunma oluştururken ufukta daha kötü haritalar olabilir" diye ekledi.

Wasserman sözlerini, "Bu şimdiye kadar gördüğüm en çılgın seçim gecesiydi" ifadeleriyle tamamladı.

* Michael Salfino'nun 9 Kasım tarihli bu yazısını, yazıda ifade edilen görüşler güncelliğini koruduğu için yayımlıyoruz



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU