Cumhuriyetçiler şimdiden ara seçim sonuçları hakkında yalanlar yaymaya başladı

Arizona'da oy sayımının geciktiği açıklanırken, Trump ve destekçileri 2020'deki eski yalanları tekrarlıyor. Aslında, Cumhuriyetçileri daha iyi performans sergilediklerini düşünmeye iten "kırmızı serap" akşamını biliyorlardı, çünkü onu onlar yarattı

Yakın zamanda oy sayımında gecikmelerin yaşandığının duyurulduğu Arizona'daki seçim tabelası (AP)

Bu yazı kaleme alınırken, güç dengelerini değiştirebilecek ara seçim yarışlarının çoğunun sonucunu söylemek için henüz çok erkendi. Bazı yarışlarda oyların sayılması günler sürebilir. Fakat seçim dezenformasyonuna dikkat çekmek için hiçbir zaman erken değildir. Ve ne yazık ki, bunun birçok örneğini şimdiden görüyoruz.

Birkaç hafta önce Senatör Ted Cruz (Teksas temsilcisi), Cumhuriyetçi Parti'nin 2020 seçimlerini inkar etme oyun kitabını yeniden açtı. Cruz, "Neden sadece Demokratların mavi şehirlerinde oyların sayılması "günler" sürüyor? Ülkenin geri kalanı bunu seçim gecesi halletmeyi başarıyor" yazan bir tweet attı. Elbette bu doğru değil fakat bu konuya daha sonra değineceğiz.

Pazartesi gecesi Trump'ın avukatı Christina Bobb, Trump yanlısı muhafazakar medya kuruluşu Right Side Broadcasting Network'e yaptığı açıklamada, "En geç gece yarısı, çarşamba sabahı erken saatlerde kesinlikle bir sonuç çıkmalı. Bence sonuç alınamayan bölgeler çok şüpheli görünecek" dedi. Muhafazakar yorumcu Michael Knowles da bu yanlış düşünceye "Oyların sayılması ne kadar uzun sürerse, sonuca o kadar az inanmalısınız" diyerek katkıda bulundu. Başka bir yerde Fox News sunucusu Tucker Carlson, Demokratların "şimdiden geri kalanımızı seçim hırsızlığına hazırladığını" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçim günü devam ederken Arizona'da yaşanan teknik sorun Cumhuriyetçilere yeni bir fırsat verdi. Maricopa County'de (County: Sözcük anlamı kontluk; ABD ve BK’de yer alan, Türkiye’de karşılığı olmayan idari birim -ed.n.) oy sayma cihazlarının yüzde 20'sinde arıza meydana geldi. Yetkililer bunun bir baskı sorunu olduğunu ve etkilenen yerlerde hızla düzeltmeler yaptıklarını belirtti. Bu yetkililere göre, gerçek oy sayımı etkilenmedi. Ancak karışıklığın ortasında, Arizona vali adayı ve seçimleri inkar eden abartıcı Kari Lake, bir Arizona muhabirinin "yanlış bilgilendirme" olarak nitelendirdiği bir tweet attı. Michael Knowles, Daily Wire'a yaptığı açıklamada, "Oy kullanma hakkınızı cepte görmeyin çünkü Kuzey Kore, Afganistan ve Maricopa County gibi yerlerde yaşayan ve bu hakka sahip olmayanlar var" dedi.

"Hile" Twitter'da trend oldu. Maricopa County, aşırı sağcı yorumcu Charlie Kirk'ün seçimlerin Demokratlar tarafından yönetildiği ve county'nin kasıtlı bekleme süreleri oluşturduğu yönündeki iddialarını geri püskürtmek için kendi hesabından bilgi teyitlerini tweetlemeye başladı. Maricopa County Denetleme Kurulu aslında 4-1'lik bir farkla Cumhuriyetçiler tarafından yönetiliyor.

Trump, Truth Social'da seçimle ilgili diğer konuların yanı sıra Arizona'daki oy makinesi sorunları hakkında da paylaşım yaptı ve yanlış bir şekilde "Kötü Makineler ve GECİKME ile seçimi çalmaya çalışıyorlar" iddiasında bulundu. Eski başkan daha sonra, "Az önce Pensilvanya kazananı belirlemenin günler sürebileceğini açıkladı. Bu kabul edilemez!" diye ekledi. Ardından "2020'deki Seçmen Sahtekarlığı yine mi yaşanıyor???" diye devam etti. Cevap hayır, çünkü 2020'de hiçbir zaman yaygın bir seçmen sahtekarlığı olmadı. Ancak 2020'de Cumhuriyetçiler arasında, ülke genelinde daha fazla oy sayıldıkça sayıların neden sürekli değiştiği konusunda çok fazla şaşkınlık vardı. Trump'ın, kazanıyor gibi göründüğünde seçim yetkililerine kötü ün kazanacak şekilde "SAYIMI DURDURUN" demesini çok az kişi unutacaktır.

Oy sayımındaki gecikmelerin seçimi çalma çabasının bir parçası olduğuna dair bu büyük komplo teorisini ele alalım. Bu tür bekleme süreleri normaldir. Büyük miktarda postayla gönderilen oy pusulalarının sayıldığı bir sistemde, sonuçların doğru şekilde ayrıştırılması zaman alır. İronik bir şekilde, bazı kilit eyaletlerdeki bu gecikmeler aslında bizzat Cumhuriyetçiler tarafından tasarlanmıştı.

Pensilvanya gibi çok önemli çekişmeli eyaletlerde Cumhuriyetçilerin kontrolündeki yasama organları, seçim çalışanlarının postayla gelen oy pusulalarını önceden incelemesini engelledi. Yasaya göre, postayla gönderilen oy pusulalarını saymaya başlamak için Seçim Gününe kadar beklemek zorundalar. Ve daha bu hafta, Philadelphia Şehir Komisyonu üyeleri, Cumhuriyetçilerin açtığı bir davaya cevaben Seçmen Kütüğü Uzlaşması adı verilen uzun bir süreci eski haline getirme kararı aldı. Başka bir deyişle, şikayet ettikleri gecikmelere Cumhuriyetçiler neden oluyor.

İşte burada işler daha da çirkinleşiyor.

2020'de Trump, tabanını Seçim Günü oy kullanmaya teşvik ederken, postayla gönderilen oy pusulalarına hileli diye saldırdı. Bu durum, Seçim Günü oylarının daha Cumhuriyetçi, postayla gönderilen oylarınsa Demokrat eğilimli olduğu bir partizan bölünmeye yol açtı. Aynı zamanda Cumhuriyetçiler, postayla gönderilen oy pusulalarının sayımını geciktiren kurallar uyguladı. Bu da kırmızı serap olarak bilinen olguya neden oldu yani erken oy sayımlarında aynı gün kullanılan oylar sayıldıkça sonuçlar Cumhuriyetçilere daha yakın göründü, sonrasındaysa postayla gönderilen oylar sayıldıkça ibre daha fazla Demokratlara döndü. Trump bu bahaneyle Demokratların oyları "uydurduğunu" iddia etti. Cumhuriyetçiler de şimdi tam olarak bunu umuyor gibi görünüyor.

İşte bu nedenle 6 Ocak Komitesi, Trump'ın 2020 seçimlerini geçersiz kılma çabasının bu kısmına odaklandı. Komite, yaz duruşmalarının birinde eski Fox News editörü Christopher Stirewalt'ı tanık olarak dinledi. Stirewalt, Trump'ın zafer ilan etmek için hiçbir dayanağı olmadığını söyledi ve seçim gecesi yaşanan kırmızı serabın arkasındaki mantığı açıkladı. Hatta o duruşmada Trump'ın ekibinin kırmızı seraptan kendisini haberdar ettiğini öğrendik. Dönemin başkanının danışmanları, bunun yaşanmaması için seçmen tabanından posta yoluyla oy kullanılmasını teşvik etmesini istemişti. Bunun yerine Trump, normal postayla oy gönderme gecikmelerini zafer ilan etmek için bir kılıf olarak kullandı.

Görünen o ki Cumhuriyetçiler, seçmen sahtekarlığı yalanlarına dayanak olarak kullandıkları gecikmeleri bir kez daha yaratıyorlar, tıpkı 2020'de olduğu gibi. Bu yarışların bazılarının sonuçları şu anda belirsiz ve ikinci tura kalması durumunda günler ya da haftalar sürebilir fakat net bir şey var: Cumhuriyetçiler kaybettikleri her yerde sahtekarlık çığlıkları atmak için zemin hazırladı. Yüzlerce seçim inkarcısının aday olduğu bir ara seçimden başka ne bekleyebiliriz ki?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU