Kim demiş rock'n'roll öldü diye? Ne var ki Brass Against'in solisti Sophia Urista'nın bir hayranın yüzüne işemesini izlerken ölmüş olmasını dilediğiniz için affedilebilirsiniz.
Şayet kaçırdıysanız (ve bu görüntülerin esirgendiği herkese imreniyorum), Brass Against (Soundgarden gibi rock gruplarını protesto şarkılarının coverlarını yapan bir grup) 11-14 Kasım'da Florida'daki Welcome to Rock Festivali'nde sahne aldı. Konser esnasında şarkıcı Urista'nın bir hayranı sahneye davet etmeden önce tuvalet ihtiyacını gidermesi gerektiğini söylediği duyuldu. Görünüşe göre Urista "Bu o***** çocuğunun ağzına işeyeceğim" dedi.
Çişimi yapmam gerek ve tuvalete yetişemeyeceğim. Bu yüzden bunu bir gösteriye çevirelim bari.
Gerçekten de gösteriye çevirdi fakat bu, kesinlikle hayranların (ya da Urista'nın grup arkadaşlarının) göreceklerini düşündüğü şey değildi. Olayın video görüntülerinde Urista'nın pantolonunu indirdiği, sırtüstü yatan hayranın üzerine çömeldiği ve hayranın direkt yüzüne doğru işediği görülüyor. Seyircilerin olup bitenler karşısında tamamen şaşkına dönmüş bir şekilde ya tezahürat yaptığı ya da dehşetle bağırdığı duyuluyor. Grubun da Urista'nın az sonra yapacaklarından habersiz olduğu ve grup üyelerinden birinin kısa süreliğine sahne arkasına geçtiği görülüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Urista'nın gösterisinden kısa süre sonra grup, şarkıcının "kendini kaptırdığını" dile getiren bir bildiri yayımladı.
"Bu geri kalanımızın beklediği bir şey olmadığı gibi konserlerimizde tekrar karşılaşacağınız bir şey de değil" dediler.
Urista'nın cüretkar su sporları teşebbüsüne verilen karışık tepkiler, "rock'n'roll" tavrı olarak algıladığımız şey konusunda müzik hayranlarının kafasının hâlâ ne kadar karışık olduğunu gösteriyor. Sosyal medyada pek çok kişi Urista'nın davranışıyla kendi kendine zarar veren, dışkı bulaştıran ve rezil soytarılıkları yaptığı müziği gölgede bırakan punk rock şarkıcısı GG Allin'in davranışlarıyla karşılaştırdı. Biraz abartıyorlar. 2008'de Guardian'da yayımlanmış bir yazı, gözdağı vermekten zevk alan ve seyircilerine sık sık fiziksel ya da cinsel saldırıda bulunan Allin'ı "rock müziğin Charles Manson'ı" diye tanımlamıştı. Canlı performansları kalabalıkların ilgisini çeken bir şeyden ziyade suç mahalli gibiydi. The Guardian yazısı, Allin için rock'n'roll'un "kuralsız" anlamına geldiğini ve "nihilizmin hüküm sürdüğü, hiçbir şeyin tabu olmadığı yer" olduğunu belirtiyordu.
Allin'ın ahlaksızlık seviyelerine sahiden ulaşabilmesi için Urista'nın daha birkaç fırın ekmek yemesi gerekiyor, gerçi Urista'nın bedensel boşaltımının hayranların aklına neden Allin'ı getirdiğini anlamak zor değil. Neyse ki bunun gibi olaylar nadir yaşanıyor. O yüzden bu kadar büyük bir kargaşa çıkardı. Bazıları Urista'nın tuhaflıklarının kadın olduğu için daha çok yaygara çıkardığını iddia edebilir ama aynı senaryoda onun yerine bir erkeği koyun, hemen hemen aynı tepkiyi alacağını düşünürsünüz. Yine de Urista'nın görüntülerini izleyip müzikte böyle şeylerin daha yaygın olduğu günlerin yasını tutanlar da var.
"Rock'n'roll tavrının" tercümesi, genelde "sistem"e ya da "Erkek"e karşı protesto işlevi gören bir eylem olarak kabul edilir. Geleneksel, kibar topluma karşı çıkan ve statükoyu sarsan bir şeydir. "Terbiye"ye kaldırılan orta parmaktır. Rock'n'roll tarihinden alınabilecek pek çok örnek var: Ozzy Osbourne'un bir yarasanın kafasını ısırarak koparması, Led Zeppelin'in otel odalarını mahvetmesi, Oasis'in Amsterdam'a giden bir feribotta kavga etmesi, Guns 'n' Roses solisti Axl Rose'un bir güvenlik görevlisinin bacağına dişlerini geçirmesi... Keith Moon'un yaptığı hemen hemen her şey.
Oysa şimdi bu tarz şeylere genelde göz devriliyor. Neden? Çünkü hepsini daha önce gördük. Bu yıl Alice Cooper, The Independent'a "Kolunuzu kesip sahnede yiyebilirsiniz ve hiçbir anlamı olmaz" demişti.
İzleyici şoka dayanıklı.
Sanatçıların hakikaten kötü davranışlardan uzak durmasının bir diğer sebebi de eylemlerinin her zaman bir kurbanı olduğunun çoğunlukla farkında olmaları. Her zaman otel odasındaki pisliği temizlemek zorunda olan birileri vardır. Canlı performanslarda bilfiil şiddeti teşvik etmek, pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, insanların zarar görmesine sebep olabilir. Performansı esnasında 10 kişinin hayatını kaybetmesi ve yüzlerce kişinin yaralanması üzerine Astroworld festivali hakkında soruşturma açılan Travis Scott'un hayranlarını dolduruşa getirme konusunda bir mazisi var. 2018'deki bir Instagram gönderisinde "Birileri bayılana kadar o bir konser değildir" diye böbürlenmişti.
Bir de Marilyn Manson var: Kendisi hakkında birden fazla dava ve "rock'n'roll" tavrının iddia edildiği üzere birden fazla kadının gerçek hayatta istismara uğradığını nasıl gizlediğini araştıran yeni bir Rolling Stone incelemesi mevcut. "Burnumuzun Dibinde Gizlenen Canavar" başlıklı yazı, şarkıcının "yarattığı ve müzik sektörünün destekleyip kâr elde ettiği Marilyn Manson karakterinin, yaşayan iblis gösterisinin ardına tacizlerini nasıl göz göre göre gizlediğini" anlatıyor. Öte yandan Manson'ın, aleyhindeki tüm suçlamaları onlar aracılığıyla yalanladığı avukatları, şarkıcıyı suçlayanların "uydurulmuş istismar hikayeleriyle" tartışmalı "şok rock müzisyeni" imajını bir araya getirmeye çalıştığında ısrarcı.
Urista vakasındaysa şarkıcı, sahnedeki davranışlarının mağdurlarını düşünmüyor gibi görünüyor. Söz konusu mağdurlar arasında böyle bir manzaraya tanıklık etmek istemeyen hayranlar ve görünüşe göre şarkıcının davranışı karşısında dehşete düşen grup arkadaşları var. Urista'nın yaptığı gösteri çocukça, grotesk ve modern rock sanatçılarının çoğunun kabul ettiği çizginin dışındaydı. Ki bu çizgi de müziğin konuşmasına izin vermenin en iyisi olduğudur.
https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music
Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral
© The Independent