Son yıllarda popüler diyet kültürlerinin etkisiyle ekmek tüketimi konusunda çokça tartışma bulunmaktadır.
Kilo vermek istediğinizde çevrenizden en sık duyduğunuz cümlelerden biri 'Ekmeği kes, zayıflarsın' oluyor. Ancak ekmek tüketmeden yapılan diyetlerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
Aksine ekmek yemeden kilo verdiğinizde beraberinde bireylerde kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, yeme ve davranış bozuklukları, karaciğer hastalıkları ve daha birçok sağlık problemleri gözlenmektedir.
Sağlıklı, kalıcı ve kaliteli bir kilo kaybı için ekmeksiz diyet olmaz!
Diyet sürecinde ekmek kesildiğinde gerçekleşen zayıflama aslında günlük hayatta sıklıkla tükettiğiniz bir besini tüketmediğiniz ve daha az enerji aldığınız için gerçekleşir.
Ekmek yerine geçebilecek olan pilav, makarna, patates, mısır, leblebi veya çorbayı tüketmeye devam ettiğiniz sürece ekmeği kesmeniz yeterli bir çözüm olmayacaktır.
Aynı zamanda ekmek tüketmeyerek kilo verdiğinizde yağ kaybından ziyade daha çok su kaybı yaşanır, böylelikle kas kaybına bağlı olarak metabolizmanız da yavaşlar.
Doğru zamanda, doğru miktarda, doğru çeşit ekmek!
Sizin fiziksel ve metabolik özelliklerinize uygun olarak belirlenen doğru miktarda, doğru bir beslenme planlaması ile tüketeceğiniz tam buğday, çavdar.
Çok tahıllı ve yulaflı ekmek çeşitlerinin sizin için yararları çok fazla. İşte size tam tahıllı ekmeklerin faydaları!
Ekmek tok tutar, iştah kontrolünü sağlar!
Tam tahıllı ekmek, rafine undan hazırlanan beyaz ekmekten 2 kat daha fazla lif içeriğine sahiptir.
Yüksek lif içeriği hem besine ekstra bir kalori kazandırmadan içeriğinin daha zengin olmasını sağlar hem de kan şekerindeki dalgalanmaları önleyerek çok daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Böylece ekmek yiyerek tatlı ihtiyacınızı da kontrol altına almış olursunuz.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan günlük olarak tüketmemiz gereken lif miktarı 25-30 gram olması gerekirken, Türkiye'de günlük olarak tükettiğimiz lif miktarı 15 gram ile sınırlı kalmaktadır.
Tam tahıllı ekmek 1 dilim başına (tost ekmeği büyüklüğünde ve kalınlığında düşünebilirsiniz) 1,5 gram lif içeriğine sahiptir.
Ekmek karın yağlanmanızı azaltır!
Tam tahıllı ekmekler yağ oranınızı düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek kaliteli kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Günlük enerji gereksiniminde hızla kullanılan karbonhidratın ana kaynağı olan ekmek, hızla enerji metabolizmasına katılır.
Ekmeğin besin değeri yüksektir!
Zayıflama diyetlerinde kalori alımını azalttığınızda, vücudunuz için gerekli olan vitamin ve minarel kaynaklarını da daha az tüketmeye başlıyorsunuz.
Bu süreçte yüksek besin ögesi yoğunluğuna sahip ancak düşük kalorili besinleri tüketmek büyük önem taşıyor.
Tam tahıllı ekmek gibi yüksek besin yoğunluğuna sahip tahıllı kaynaklar, beyaz ekmek gibi rafine tahıllara göre çok daha fazla B vitamini, E vitamini kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerdiğinden, kalori kısıtlamalarında özellikle kullanılması gereken vitamin ve minerallerden zengin besinlerdir.
Tam tahıllı ekmekler B12 vitamini hariç tüm B grubu vitaminlerin temel kaynağı olduğu için tiroit hastalarının en önemli besinidir.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için diyet programınızda her besin öğesinden sizin için gerekli miktarlarda tüketmeye özen gösterin.
Ekmek kilo kaybederken cildinizi parlatır!
Tam buğday ekmek tükettiğinizde buğdayın içerdiği E vitamini ile doğal antioksidan etkisi cildin yaşlanmasını ve kırışmasını engelliyor.
E vitaminin saç ve tırnak sağlığında da önemli bir yere sahip olmasından kozmetik ürünler mutlaka E vitamininden yararlanıyorlar.
Ekmek tam tahıllı da olsa kalorisiz değildir!
Toplumumuzda kepekli ya da tam tahıllı ekmeğin beyaz ekmekten farkı kalori miktarı olarak düşünülse de bu durum yanlıştır.
Bizim beyaz ekmek yerine çavdarlı ya da çok tahıllı ekmek seçmemizin nedeni besin ögesi içeriklerinden kaynaklanmaktadır.
Bu nedenle beyaz ekmeği fazla tüketmek nasıl kilo artışına neden oluyorsa, miktarına dikkat etmediğinizde aynı sorunu tam tahıllı ekmek ile de yaşayabilirsiniz.
Ekmek Türk toplumunun temel ve ulaşılabilir bir besin kaynağı. Zayıflamak istiyorsanız yapabileceğiniz en önemli şey porsiyon kontrolüdür.
Bir besinden tamamen uzak kalmaya çalışmak diyetin sürdürülebilirliğini engelleyecek sizin de motivasyonunuzu düşürecektir.
Beslenmenizde her besin grubu bulunmalı ama en önemlisi, ekmeksiz diyet olmaz!
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish