18 Şubat'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, ABD ve Rusya heyetleri arasında başlayan görüşmelerin esas hedefi, Donald Trump ve Vladimir Putin arasında gerçekleşmesi planlanan buluşmanın altyapısını hazırlıyor.
ABD Başkanı Trump, gelişmelerde herhangi bir aksaklık yaşanmayacağından eminken, Rusya medyası daha "Bismillah" demeden Ukrayna, AB ve NATO aleyhindeki "İttifak bitti, AB çöktü, Ukrayna bitti" şeklindeki propagandalarını tam gaz sürdürüyor.
Uluslararası yorumcular, Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı toplantının, yeryüzünün geleceği ve yeni dünya düzeninin kurulması açısından bir başlangıç noktası oluşturma potansiyelinin güçlü olduğuna dikkat çekiyor.
Rus dilli basının Riyad toplantısıyla ilgili özetini Independent Türkçe okurlarına sunuyoruz.
Kommersant:
Rusya Doğrudan Yatırımlar Vakfı CEO'su: Riyad'da ABD, Rusya'nın pozisyonunu "çok ciddi biçimde" duyacak
Rusya Doğrudan Yatırımlar Vakfı Başkanı Kirill Dmitriyev, Suudi Arabistan'daki görüşmelerde Rusya delegasyonunun ABD'li temsilcilerle olumlu fikir alışverişinde bulunacağını düşünüyor. Dmitriyev, diyaloğun süreceğine inanıyor.
Onun sözlerine göre, 18 Şubat'ta yapılması öngörülen görüşmeler, aynı zamanda ekonomik işbirliği açısından da önemlidir. Bay Dmitriyev'e göre, "Tüm dünya, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinin mümkün olup olmadığını izliyor. Çünkü bu, birçok küresel konunun ve meselenin çözüme kavuşmasını sağlayabilir."
"Kuşkusuz, Başkan Trump'ın dünyadaki birçok sorunu çok aktif şekilde çözdüğünü görüyoruz ve Rusya'nın pozisyonunun çok net biçimde duyulacağına ve diyaloğun süreceğine dair ümit besliyoruz."
Rusya Doğrudan Yatırımlar Vakfı Başkanı, gazetecilere yaptığı açıklamada bu görüşlerini dile getirdi.
Kommersant gazetesinde Sergey Strokan'ın yazısı özetle şu şekilde:
Barış, İkisiyle
Moskova ve Washington, Ukrayna konusunda Kiev'siz ve Brüksel'siz anlaşıyor
ABD ve Rusya'nın üst düzey delegasyonları, salı günü Suudi Arabistan'da Ukrayna sorununun çözümüne dair parametreleri ve iki ülke cumhurbaşkanları zirvesinin yapılma olasılıklarını görüşecek. Ukrayna ve AB'siz yapılacak bu görüşme, özel askeri operasyonun (Rusya medyasına, Ukrayna'yla savaşı bu şekilde sunması talimatı verilmiştir – İ.T.) başlamasından bu yana gerçekleşen ilk Rusya-ABD teması olacak ve Vladimir Putin ile Donald Trump arasındaki anlaşmaların hayata geçirilmesinin başlangıç noktasını oluşturacak.
ABD ile Rusya arasındaki hızlı yakınlaşma ortamında, Atlantik'in farklı kıyılarındaki müttefikler arasındaki ilişkiler en düşük seviyeye ulaşmış durumda. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, NATO ülkeleri ilk kez Ukrayna'ya desteğin sürdürülüp sürdürülmemesi ve Rusya ile karşı karşıya gelme konularında anlaşmazlığa düştü.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, önümüzdeki günlerde yapacağı Suudi Arabistan gezisinin, Rusya-ABD görüşmesiyle bağlantılı olmadığını belirtti:
"Bu, ABD ve Rusya temsilcileri düzeyinde gerçekleşen görüşmeyle hiçbir ilişkisi yoktur. Kuşkusuz, ben Suudi Arabistan'da bulunduğumda Zat-ı Alileri Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a bununla ilgili ne bildiğini soracağım. Sadece merak ediyorum."
TASS:
Peskov: Rusya Federasyonu'nun ABD ile görüşmeleri, Moskova ile Tahran arasındaki ilişkileri etkilemeyecek
Rusya ile ABD arasındaki görüşmelerin başlaması, Moskova ile Tahran arasındaki iş birliğini etkilemeyecek.
Bu açıklamayı, Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov yaptı.
"Moskova ile Tahran arasındaki karşılıklı iş birliği süreci, asla Rusya-ABD ilişkileriyle bağlantılı değildir."
İRNA Ajansı muhabiri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'dan İran ile iş birliğini sonlandırmasını talep etmesi durumunda Kremlin'in nasıl bir tutum alacağına dair bir soru yöneltti.
Peskov, bu soruya yanıt olarak yukarıdaki ifadeleri kullandı.
Riyad'da Rusya Federasyonu ve ABD heyetleri arasındaki görüşme başladı
Görüşme, basın huzurunda herhangi bir ön söz ya da el sıkışma olmadan başladı.
Masanın baş köşesinde Suudi Arabistan temsilcileri yer alıyor. Rusya Doğrudan Yatırımlar Vakfı Başkanı Kirill Dmitriyev de salonda bulunuyor. Görüşmelerin başlamasından sonra kendisi medyaya birkaç açıklama yaptı.
Rus ve Amerikan medyası temsilcileri aynı anda buluşma alanına götürüldü. Ancak Rusya Federasyonu ve ABD'li gazeteciler binanın farklı bölümlerinde tutuldu.
Katılımcılar masa arkasına geçtikten sonra gazeteciler salona alındı.
BBC Rusça Yayınlar Servisi:
Manan Khalil'in yazısı özetle şu şekilde:
Trump-Putin görüşmesi: Neden ABD Başkanı, görüşmenin Suudi Arabistan'da yapılmasını önerdi?
Tarafsız bir alan olması nedeniyle Suudi Arabistan, Trump-Putin buluşması için mantıklı bir seçim.
Çünkü Ukrayna'daki savaşta sert bir tutum almış Avrupa'da böyle bir görüşmenin gerçekleşmesi imkansız. Geleneksel olarak zirve toplantıları için tarafsız yerler seçilirdi; örneğin Cenevre.
Ancak Rusya'nın, İsviçre ve diğer Avrupa ülkeleriyle ilişkilerinin kötüleşmesi, böyle bir alternatif seçimin yapılmasına neden olmuş olabilir.
Trump-Putin görüşmesinin Suudi Arabistan'da gerçekleşmesi, Riyad'a verilmiş diplomatik bir jest niteliği taşıyor.
Öte yandan, bu durum 2020'de imzalanan İbrahim Anlaşması örneğinde olduğu gibi Suudi Arabistan'ın, ABD'nin stratejik çıkarlarına büyük katkı sağlamasına yol açabilir.
Bu çıkarlar arasında, dört Arap ülkesi ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini içeren ikili görüşmeler de yer alıyor.
Radio Free Europe / Radio Liberty (ABD) Rusça Yayınlar Servisi:
Artyom Radıgin'in yazısı özetle şu şekilde:
Paskalya'da ateşkes olacak mı?
"Dikkate almak gerekir ki, Riyad'daki toplantı Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi için müzakereler değil, Trump-Putin görüşmesine hazırlık sürecidir."
Bu hazırlık çerçevesinde elbette gündem üzerinde anlaşmaya varılacak. Örneğin, Trump'ın Ukrayna'da ateşkese ilişkin en temel düşüncesi olan "barış" konusu tartışılacak. Ancak sonrasında, "Ukrayna'yı teslim ettiler, Ukrayna'yı sattılar" şeklinde büyük bir histeri yaşanabilir.
Görüşmeler iki paralel hatta ilerliyor. Bir hat, Münih de dahil olmak üzere Ukrayna ile yürütülüyor. Şimdi ise ikinci hat, Rusya ile oluşturuluyor. Bu süreç, Trump ile Putin arasındaki görüşmeyi ilgilendiriyor.
Evet, Trump'ın Putin'in savaşı bitirmeye hazır olduğuna dair bir hayali var. Ancak bu hayallerin çabuk geçebileceği unutulmamalıdır.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish