0 seconds of 4 minutes, 11 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
04:11
04:11
 

Ortadoğu'da savaşın fenomeni ve barışın ruhu: 3200 yıl sonra Suriye'ye Kadeş'ten bakmak

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Jeopolitika güç ve egemenlik mücadelesi üzerine kurulu bir bilim dalı.

Devletler ve savaşlar var olduğundan beri jeopolitikanın karakteristiği hiç değişmedi.

Tabii bir diğer önemli disiplin olan dış politika ise, akla ve bilgiye dayanan ve tecrübe ile donatılmış bir oyun sahası.

Bunun en temel laboratuvarı ise, hiç kuşkusuz Ortadoğu siyaset tarihi.

Bölgenin yazılı tarihi, en başından beri önemli dersler ve stratejik etütler içeriyor.

Dolayısıyla bölgeyle ilgili çalışan tüm odaklar, yani hem politikacılar hem askerler hem de istihbaratçılar bu dersleri çıkarmak ve gerekli stratejik etütleri yapmakla yükümlüler.

Mesela, Hitit İmparatorluğu ve Mısır Krallığı arasında yapılan Kadeş Savaşı (milattan önce 1274) oldukça önemli bir tarihsel ders ve askeri stratejik etüt örneği.

Elbette her savaşın sonunda da bir barış oluyor. Tıpkı Kadeş Barışı gibi. 
 

k

 

Kadeş, Suriye'nin Humus şehrinde, Asi Nehri kıyısında bir antik kentti.

Günümüzden takriben 3 bin 200 yıl önce Hitit imparatorluğu ve Mısır Krallığı arasında büyük bir hegemonik güç mücadelesi söz konusuydu.

O tarihe dek toplanan en kalabalık iki askeri gücün (Mısır Krallığı: 20 bin piyade, 2 bin savaş arabası-Hitit İmparatorluğu: 37 bin piyade, 3 bin 500 savaş arabası) karşı karşıya geldiği Kadeş Savaşı'nın ana nedeni Mısır Firavunu II. Ramses'in bitmez tükenmek bilmeyen politik iktidar hırsları nedeniyle bir genişleme politikası izlemesiydi.

Ramses, Hitit imparatorluğu sınırları içerisinde yer alan ve ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle stratejik önemi büyük olan, Amurru ve Amka topraklarını ele geçirmek istiyordu.

Hitit imparatoru II. Muvatalli tüm Ortadoğu'yu saran casus ağı sayesinde II. Ramses'in yayılmacı emellerinin farkındaydı.

Nihayetinde iki ülkenin ordusu Kadeş civarındaki Orontes nehrinin güneyinde karşılaştı. Oldukça kanlı bir muharebenin sonucunda Hitit ordusu üstünlük sağlamıştı.

Ancak Mısır ordusunun ciddi piyade kaybına karşın, Hitit ordusunda da savaş arabası kaybı söz konusuydu.

Dolayısıyla muharebenin sonuna doğru ricat eden Mısır ordusunu, savaş arabalarının çoğu kullanılamaz durumda olan Hitit ordusu takip edemedi.

II. Ramses, ordusunun yarısını kurtararak Mısır'a geri döndü.

Bu savaşın sonucunda Hititler, Amurru ve Amka topraklarını ellerinde tutarak bölgedeki gücünü kabul ettirmiş oluyordu.  

Mağlup Mısır firavunu II. Ramses ise politik iktidar ihtiraslarını ve yayılmacı siyaset stratejilerini rafa kaldırarak, Mısır'da geniş çaplı bir sosyoekonomik kalkınma ve imar programını hayata geçirmeye koyuldu.

Sonuçta Hitit İmparatorluğu ve Mısır Krallığı arasında tarihin ilk yazılı barış antlaşması olan, Kadeş Antlaşması imzalandı ve iki ülke uzun bir barış devrine girmiş oldu.

Tabii, II. Ramses'in yayılmacı politikaları başarısız olmuş ve Hitit İmparatorluğu da ülkesinin sınırlarını güvence altına almış oluyordu.

Dolayısıyla bu olaydan çıkarılacak temel ders; ihtirasın ve saldırgan tutumun, eninde sonunda muhterisleri yenilgiye uğratacağıdır. Yani kendi kazdıkları kuyuya er ya da geç düşeceklerdir.

Yaşamın değişmez kuralı; keskin sirke küpüne zarar.

Doğrusu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Suriye iç savaşının başından beri oldukça barışçıl ve sağduyulu bir politika izlemeye çalıştı.

Esad rejiminin tahrik edici ve provokatif tutumu nihayetinde onun kendi sonunu getirdi.

Esasen, II. Ramses yönetimi kadar bile aklı başında ve sağduyulu olamayan bir rejim paramparça oldu ve çöktü. Halen buna şaşıranlar var.

Ben de onlara şaşıyorum doğrusu.

Bugün Suriye'yi yeniden kurmak ve imar etmek isteyen yönetim odak ve organlarının izlemesi gereken yol, her şeyden önce bilgiye, akla, empati ve sağduyuya dayalı demokratik ve katılımcı bir yönetim modeli oluşturuyor.

Netanyahu'nun bölgeyi ve Suriye'yi yeniden ateş çemberine atmaya çalışan muhteris ve saldırgan tutumuna karşı, "Pax-Hittites" konseptinin güncel zihniyeti ile ve yeni bir "Kadeş Barışı ruhuyla" harekete geçmek gerekiyor.

Şam'ın yeni yönetimi Türkiye'nin öncülüğü ve desteğiyle bunu başarabilir mi?

Yeni bir konsept devreye sokulabilir mi?

Elbette yaşayıp göreceğiz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU