Türkiye'nin hızlı internete erişmesi turizm için de oldukça önemli

Süleyman Topçu Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Ülkemiz her ne kadar teknolojik yatırımlar ve girişimlerle yükselen bir ivmeye sahip olsa da internet hızımıza baktığımızda dünya geneline göre pek de başarılı olduğumuz söylenemez.

Aslında bu bilhassa yurt dışı tecrübesi edinmiş insanların sıklıkla dile getirdiği bir durum.

Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen hafta katıldığı bir programda bu konuyu gündeme taşıyarak, mevcut internet hızının beklentileri karşılamadığını ve altyapı eksiklerinin bu gecikmelerde büyük bir payı olduğunu dile getirmişti.

Türkiye'nin ortalama internet hızı konusunda istedikleri yerde olmadığını belirten Bakan Uraloğlu, "Mobil iletişimde 5G'yi konuşmamız gerekirken sabit internet hızında hala sorunlar yaşıyoruz. 600 bin kilometrelik fiber ağı 700-800 bin kilometreye çıkardığımızda birçok problemimizi çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

Öyle ki bağlantı veri hızı ve gecikme süresi gibi çeşitli kategorilerde internet erişim performansını ölçen ve bu konuda dünyada en çok bilinen site olan Speedtest'e göre de durumumuz pek de iç açıcı değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkelerin ve o ülkelerdeki en kalabalık şehirlerin internet hızlarına göre Türkiye, sabit internet hızında yaklaşık 180 ülke arasında 102'nci sırada yer alıyor.

Tabii bu konuda bizden daha iyi olan ülkeler arasında Bangladeş, Guatemala, Fildişi Sahilleri, Brunei gibi ülkeler olduğunu görmek üzücü.

Mobil indirme hızına baktığımızda ise, durumumuz yeterli olmasa da biraz daha olumlu görünüyor. Zira burada yaklaşık 120 ülke arasında 62'nci sıradayız.

Ortalama mobil hızımız 50Mbps'ye yakınken, listenin zirvesinde yer alan BAE 428Mbps, Katar ise 356Mbps ile bir hayli önemli bir sonuç veriyor.

Listenin yukarılarında yer alan sınır komşumuz Bulgaristan'ın da yaklaşık 150Mbps hızına sahip olduğunu not düşmek isterim.

Tabii ülkemizdeki düşük internet hızı altyapı yatırımlarıyla doğrudan bağlantılı bir konu olarak değerlendirilmeli.

Fiber altyapının yaygınlaşması bu sorunu önemli bir ölçüde çözebilir görünse de bu konuda kısa zamanda olumlu sonuçlar ne yazık ki pek mümkün görünmüyor.

Hatta 5G'ye geçişte hızlı internet beklentisi içinde olmak doğal fakat şu anki tabloda bu hedef yine çok yakın görünmüyor.

Bu konu özelinde, Independent Türkçe için küresel eSIM sağlayıcısı olan Sim Local lideri ve Entrepreneur yazarı Sarah Fitzpatrick ile konuştuk.


İnternet hızını artırmak için Türkiye'nin yapması gereken çok şey var

Teknolojik dönüşümde Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu düşünen Fitzpatrick'e göre, teknolojik inovasyon merkezi haline gelmek için benzersiz bir konuma sahip.

Fitzpatrick, "Türkiye'nin internet hızını üst seviyelere taşıması için fiber optik altyapının yaygınlaştırılması, 5G ve diğer yeni teknolojilere geçişin hızlandırılması, altyapı paylaşımı teşvik edilerek maliyetlerin düşürülmesi ve bürokratik engellerin azaltılması gibi adımlar gerekiyor. Kamu-özel sektör iş birlikleri artırılarak altyapı yatırımları desteklenmeli, kırsal ve az gelişmiş bölgeler de dahil olmak üzere ülke genelinde internet erişimi eşitlenmelidir" diye konuştu.

Sarah Fitzpatrick, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ayrıca, dijital okuryazarlığı artırmaya yönelik eğitim programları ve farkındalık çalışmalarıyla teknolojinin etkin kullanımını teşvik etmek oldukça önemli çünkü yapılan çalışmalarda yüksek hızlı internetin turizm sektörü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini, inovasyonu, sürdürülebilirliği ve beceri gelişimini teşvik edebileceğini görüyoruz.


Türkiye son yıllarda teknolojik dönüşümün küresel bir örneği

Çok sayıda başarılı girişimin ve Unicorn'un ortaya çıkması, Türkiye'yi son yıllarda dönüşümün küresel bir örneği haline getirdiğini vurguşayan Fitzpatrick, "Türkiye, küresel teknoloji manzarasında önemli bir oyuncu olarak ortaya çıktı. Genişleyen bir dijital ekonomiyle ülke, inovasyon için bir merkez haline gelmek için benzersiz bir konumda. Avrupa, Asya ve Orta Doğu ile sınır komşusu olan stratejik konumu, Türkiye'yi bu pazarlara girmek isteyen teknoloji şirketleri ve yatırımcılar için çekici bir destinasyon haline getiriyor" dedi.

Ayrıca, Türk hükümetinin teknoloji dostu bir ortam yaratma çabaları, yerel ve uluslararası ilgiyi teşvik ederek 2025'i ülkenin teknolojik ilerlemesi için oldukça önemli bir yıl haline getirdiğini ifade eden Sarah Fitzpatrick, sözlerine şunları ekledi:

Bu büyüme; teknoloji, sağlık ve e-ticaret dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde dijital çözümlere olan taleple besleniyor. Zaten Türk girişim ekosistemi 2024'te artış gördü ve bir önceki yıla göre beş sıra yükselerek Meksika gibi önemli ülkeleri geride bıraktığını görmekteyiz. Genç ve teknoloji meraklısı bir ülke olmanız dolayısıyla da gelecekte bölgenin en önde gelen teknoloji merkezlerinden biri olacağınızı görmek zor değil.


Türkiye gezginler için bir teknoloji destinasyonu

Sarah Fitzpatrick'e göre, Teknolojinin gelişmesi ve internet hızının yüksek seviyelerde olması seyahatlere de yansıyor.

Seyahat ve turizm sektörünün 2023 yılında Türkiye'ye 3,11 trilyon TL'lik ciddi bir ekonomik katkı sağladığını ve bunun da ülkenin GSYİH'sinin yüzde 12'sine denk geldiğini belirten Fitzpatrick, "Daha da ileriye baktığımızda, sektörün 2034 yılına kadar yıllık yaklaşık 4 trilyon dolarlık ekonomi üretmesi öngörülüyor. Öngörülen bu genişleme, sektörün Türkiye'nin ekonomik ortamını tanımlama ve ülkenin dünya çapında bir turizm destinasyonu olarak statüsünü yükseltmedeki önemini vurguluyor" ifadelerini kullandı.

Fitzpatrick, "Türkiye'ye seyahatteki yükseliş, turist deneyimini geliştiren şehirleri keşfetmek için mobil uygulamalar, yapay zeka tabanlı seyahat asistanları gibi yeni teknolojilere olan ilgiyi de artırdı. Bunu eSIM kullanımından da görebiliyoruz. Türkiye'ye seyahat eden insanlarda eSIM kullanımı yüzde 100'den fazla bir artış gösterdi ve bu daha konforlu bir seyahat demek. İnanıyorum ki Türkiye gezginler için bir teknoloji destinasyonu olarak görülebilir ve bu durum gelecekte ülkenin itibarını daha da artıracak" dedi.


Önümüzdeki yıl teknoloji ve seyahat sektöründe Türkiye için oldukça önemli

"Hem teknoloji hem de seyahat sektöründe, 2025 Türkiye ekonomisinde önemli bir yıl olacak gibi görünüyor" diyen Sarah Fitzpatric, "Ülkenin teknoloji ekosisteminin hızla genişlemesi, küresel bir turizm destinasyonu olarak büyüyen cazibesiyle birleşince Türkiye dünya sahnesinde önemli bir konumda olacaktır. Öte yandan, büyüyen girişim ekosistemi, bu ülkeye seyahat talebi yaratacak ve Avrupa ülkesinde operasyon açmaya karar verenler için mükemmel koşullar sağlayacaktır. Seyahat edenler ayrıca seyahat deneyimlerinin tadını çıkarmalarına olanak tanıyan teknolojilerin kullanımından da yararlanıyor. Sürükleyici gerçeklik uygulamaları, haritalar ve eSIM teknolojisi, inovasyonun seyahat deneyimini nasıl dönüştürdüğünü ve Türk ekonomisinin daha geniş dijitalleşmesine nasıl katkıda bulunduğunu vurguluyor" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU