Mihail Saakaşvili'nin Gürcistan Cumhurbaşkanlığından (Ocak 2004-Kasım 2013) sonra Güney Kafkasya'nın ikinci devrimci-reformcusu olan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 18 Kasım sabahı bir radikal karar daha alarak bir dizi bakanını, ülke başsavcısını ve yüksek mahkeme başkanını istifa ettirdi.
İstifa eden bakanların arasında İçişleri Bakanı Vahe Kazaryan, Yöresel Yönetim ve Altyapı Bakanı Gnel Sanosyan, Kamu Gelirlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Rüstem Badasyan, Yolsuzluğa Karşı Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Sasun Haçatryan ve Yüksek Mahkeme Konseyi Başkanı Karen Andreasyan yer alırken, Ermenistan Soruşturma Komitesi Başkanı Argaşti Keremyan da istifa edenler arasında bulunuyor.
Ermeni medyasının haberine göre, önümüzdeki günlerde iktidardaki Vatandaş Anlaşması Partisi milletvekilleri Ovik Ağazaryan ve Narek Zeynalyan'ın da istifa etmeleri bekleniyor.
İstifa eden bakanlar ve yargı kurumu başkanları, Başbakan Paşinyan'ın istifa talebini saygıyla karşılayarak teşekkür ettiler.
Üst düzey devlet yöneticilerinin istifalarını istemesinin nedenini Başbakan Nikol Paşinyan, kendi Facebook sayfasında şu sözlerle açıkladı:
Açık biçimde söylediğim üzere böyle bir çağrıda bulunmamın nedeni kişisel nitelikli olmayıp, sistemle ilgili bir durum.
15 Kasım'da Bakanlar Kurulu toplantısındaki konuşmasında polisin ve yargı kurumlarının çalışmalarını sert bir şekilde eleştiren Başbakan Paşinyan, ülkede cinayetlerin ve yolsuzluk olgularının arttığına dikkat çekmiş ve tedbir alacağına işaret etmiştir:
Sabrım taşmıştır. Size doğrudan söylüyorum: Bunun sonu gelmiştir. Bu, süremez.
Devrimci-reformcu Başbakan Nikol Paşinyan'ın inisiyatifi ve isteği üzerine Ermenistan'ın üst düzey yönetiminde gerçekleşen istifalar, bir sürecin mi sonucu yoksa bu noktaya aniden mi gelindi?
Başbakan Paşinyan, yeni ve daha şeffaf, toplumun taleplerine hızlı yanıt verecek bir yapılanmanın hazırlığı içinde mi?
Independent Türkçe'nin bu konudaki sorularını, Erivan'daki Ermenistan Uluslararası ve Güvenlik Konuları Enstitüsü (AİİSA) Program Koordinatörü Ruben Mehrabyan yanıtlıyor:
Bu istifalar, reformların yeni aşamasının uygulanması için gerekiyor. Bunun için yeni kadrolar lazım. Göreceli olarak eski sayabileceğimiz kadrolar artık görevlerini yapmışlar. Yönetime yeni bir şevk gelmesi ve durgunluğa izin verilmemesi için Başbakan bu istifaları istemiştir. Çok iş yapmalarına rağmen bu kadrolar bir ölçüde durgunluk dönemine girmişti.
İşte Bay Paşinyan, adaleti yerine getirmesi gereken kurumlara yeni çalışma şevki getirmek amacıyla rotasyon yapıyor, özellikle polis ve yargı kurumlarında. Bu değişiklikler uluslararası çalışmalar üzerinde de etki yaratacak. Dış politikanın büyük ölçüde iç politikanın devamı olduğunun anlaşılması gerekir. İç politikada yapılan bu değişikliklerin dış politikaya da uzanacağını tahmin edebiliriz.
5 Kasım'daki ABD seçimlerinin sonucu farklı koşullarda yaşayacağımızı ortaya koymuştur. Diğer bir husus ise Ukrayna'ya verilen silahların, Rusya'nın iç bölgelerini vurmasına serbestlik tanınması. Bu durum, bundan sonra ağırlıklı olarak kendi iç sorunlarıyla uğraşacak olan Rusya siyasetinde de ciddi bir değişiklik oluşturacak. Onun için bizim iç sistemimizdeki gerilimin düşürülmesi gerekirdi.
Ve haliyle iktidarın güçlendirilmesi. Üçüncü husus ise parlamento seçimlerine yaklaşık 1.5 yıl gibi kısa bir zamanın kalmış olması. İktidar partisi başkanı ve Başbakanın bu tasarruflarını, seçime hazırlığın yansımalarından biri olarak görmemiz mümkün.
Son 6 yılda cereyan eden gelişmeler, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın her halükarda (savaşı kaybetmesine rağmen) demokratik yönetim tarzından vazgeçmediğini gösterdi.
Bu bakımdan kendisi, halihazırda Güney Kafkasya'nın demokrasiden vazgeçmeyen tek lideri konumunda.
Bu konumunu koruması için iktidara yeni kan pompalama girişimleri de olağan karşılanmamalı.
Sizce?..
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish