İran'a misilleme için son adımları atan İsrail, Hamas belgelerini de yayımladı

7 Ekim'den önce Hamas'ın İran'dan da yardım alarak 11 Eylül tarzı bir operasyon düzenlemek istediği ve İsrail'e tren, tekne ve at arabalarıyla saldırı planlarının yapıldığı öne sürüldü

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye kentinde yer alan çarşının yanı sıra sınır yakınlarındaki 100 yıllık camiye de saldırı düzenledi (AFP)

Kendi ülkelerindeki medya kuruluşlarına konuşan ABD'li yetkililer, İsrail'in İran'a yapacağı misilleme kapsamındaki saldırı hedeflerini daralttığını belirtirken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da hükümeti bugün toplamaya hazırlanıyor. 

İsim ve görevlerinin açıklanmaması koşuluyla NBC'ye konuşan Amerikalı yetkililer, İsrail'in İran'ın enerji altyapısını ve askerini hedef alacağına inandıklarını söyledi. 

Tel Aviv'in henüz saldırıların çapı veya zamanlaması konusunda son kararı vermediğini vurgularken nükleer tesislerin vurulmasına ya da suikast gerçekleştirilmesine yönelik herhangi bir emare görmediklerini de ifade ettiler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli bir yetkili de Netanyahu'nun bugün hükümeti toplayarak cuma günü yaptıkları görüşmeleri neticelendirmek istediğini CNN'e aktardı. 

Diğer yandan ABD ve İsrailli yetkililer, misillemenin Yahudilerce en kutsal dini bayram olan ve "Kefaret Günü" anlamına gelen Yom Kippur'da meydana gelebileceğini söyledi. Ancak bu sene 11-12 Ekim'de kutlanan bayramda böyle bir saldırı düzenlenmedi. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da, Hamas lideri İsmail Haniye'nin ise Tahran'da öldürülmesi üzerine misilleme yapan İran, ABD'yle birlikte bazı Ortadoğu ülkelerini bilgilendirerek İsrail'in tekrar kendilerine saldırması halinde bunun karşılıksız kalmayacağını vurgulamıştı. 

Eski ABD Başkonsolosu Pinkas: Netanyahu savaşı bitirmek istemiyor

İsrail'in eski ABD Başkonsolosu Alon Pinkas da Netanyahu'nun Gazze ve Lübnan'daki operasyonları genişlettiğine işaret ederek "Savaşı bitirmek istemiyor. Gazze'de hâlâ 100 rehine var ve onlardan bahsetmiyor bile" dedi.

CNN'e konuşan Pinkas, İsrail Başbakanı'nın savaşı kullanarak kendisine siyasi menfaat sağladığını savundu. 

Netanyahu'nun "Bay Güvenlik" imajının Hamas'ın 7 Ekim saldırılarıyla sarsıldığını ancak kendisinin Gazze savaşını lehine çevirmeyi bildiğini söyledi. 

Pinkas, Gazze'de ateşkes sağlanmadan Lübnan'daki durumun da yatışmayacağını öne sürdü.

AFP

7 Ekim 2023'teki saldırılarda Hamas öncülüğündeki birlikler, İsrail tanklarını de ele geçirmişti (AFP)


İsrail'den Hamas belgeleri 

Washington Post'un bugünkü manşetindeyse İsrail'in kendilerine sunduğu elektronik kayıtlar ve belgeler var. Tel Aviv, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırılardan önce yaptığı planlardaki İran ve Hizbullah bağlantısını ortaya koydu.

İsrail ordusunun Gazze'de ele geçirdiği bildirilen belgelere göre Hamas, ABD'ye düzenlenen 11 Eylül saldırılarına benzer bir şekilde, Tel Aviv'deki Moşe Aviv Kulesi adlı 70 katlık gökdeleni patlatmak istiyordu. 

Tren, tekne ve at arabalarının da her yönden İsrail'i hedef alması planlanan saldırılarda kullanılmasının düşünüldüğü savunuldu. 

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın aralarında Yüce Lider Ali Hamaney'in de olduğu İranlı yetkililere mektuplar yazarak askeri ve maddi destek istediği ve böylece iki yıl içinde İsrail'i mahvedebileceklerini söylediği de aktarıldı. 

Amerikan gazetesi, söz konusu belgelerin gerçekliğinin kesin olarak teyit edilemediğini de belirtti.

Diğer yandan İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Washington Post gazetesinin "gizli belgelere" dayandırdığı haberde yer alan, İran'ın 7 Ekim 2023 saldırısının yapılacağından haberdar olduğu ve Hamas'ın İran'ı katılmaya ikna etmeye çalıştığı iddiasını yalanladı:

İsrail rejimini yalancı bir suçlu, insan karşıtı bir varlık olarak görüyoruz ve illüzyonlarına inanmıyoruz. Yalanları yayma, zaten sahte olan belgeleri değiştirme ve yanıltıcı psikolojik operasyonlar yürütme konusunda uzun bir geçmişleri var.

7 Ekim saldırılarında Hamas'ın 1194 kişiyi öldürmesinin ardından başlayan Gazze savaşında İsrail, çoğu çocuk ve kadın 42 bini aşkın Filistinliyi öldürdü, yüz bine yakın kişi de yaralandı.

Lübnan'da ise Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 255 kişiyi öldürdü, 10 bin 524 kişiyi de yaraladı.

 

Independent Türkçe, CNN, Washington Post, Haaretz, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU