Yeni Zelandalı bakandan, "Kaptan erkek olsaydı gemiyi batırmazdı" diyenlere yaylım ateşi

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez gemi kaybettiler

Batan geminin yerine yenisini eklemenin 100 milyon Yeni Zelanda dolarına (yaklaşık 2 milyar TL) mal olacağı bildiriliyor (AP)

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Judith Collins, Kraliyet Donanmasına ait HMNZS Manawanui'nin batmasını, kaptanın cinsiyetine bağlayanlara tepki gösterdi. 

HMNZS Manawanui, Samoa'nın Upolu Adası açıklarında cumartesiyi pazara bağlayan gece resife çarparak karaya oturmuştu.  

Araştırma gemisindeki 75 kişinin hepsi pazar erken saatlerde tahliye edilmişti. Rüzgarlı havada meydana gelen bu olayda gemi saatler sonra alev alarak batmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savunma Bakanı Judith Collins, gemide çok fazla yakıt olduğunu belirterek, muhtemel sızıntı tehlikesine karşı önlem alınacağını ifade etmişti. Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri de geminin neden battığının tespiti için olayla ilgili inceleme başlatılacağını duyurmuştu. 

Diğer yandan Collins, perşembe günkü açıklamasında, sosyal medyada geminin batmasından Komutan Yvonne Gray'i sorumlu tutan paylaşımlara tepki gösterdi. 

Collins, Gray'e yöneltilen saldırıları "kadın düşmanlığı" diye niteleyerek, sosyal medya kullanıcılarının "tanımadıkları bir kişi hakkında anlamsız yorumlar yaptığını" belirtti. 

İnternette Gray'i eleştirenlere "koltuk amirali" diyen Collins, bu insanların "ölüm kalım durumlarında karar verme baskısını" bilmediğini söyledi ve ekledi: 

Kaptanın cinsiyetinin bu olayla ilişkili olmadığını biliyoruz. Gray, 30 yıllık denizcilik tecrübesi olan biri.

Collins, yorum yapanlardan birinin kimliğini araştırdığını ve bu kişinin erkek bir kamyon şoförü olduğunu öğrendiğini belirterek şöyle devam etti: 

Bence gemi kaptanlığı yerine kamyon sürmekle ilgili yorum yapsın.

HMNZS Manawanui'nin batmasıyla Yeni Zelanda ordusu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez gemi kaybetmiş oldu.


Independent Türkçe, Sky News, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU