İsrail, Beyrut'un merkezini Amerikan bombalarıyla vurmuş

"2006'dan beri ilk kez doğrulandı"

İsrail ordusu, kara harekatını sürdürdüğü Lübnan'da saldırıları Beyrut merkezine taşımaya başladı (AP)

İsrail ordusunun, perşembe günü Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı mühimmat kullandığı tespit edildi.

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezindeki iki mahalleyi hedef almıştı. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırılarda toplamda 22 kişinin öldüğünü, 139 kişinin yaralandığını duyurmuştu. 

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan üç güvenlik yetkilisi, İsrail'in saldırılardan birinde Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerinden Vefik Sefa'yı hedef aldığını bildirmişti. Kaynaklar, Sefa'nın saldırıdan sağ kurtulduğunu öne sürmüştü. İsrail ve Hizbullah, Sefa'nın durumuna ilişkin açıklama yapmamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian, Beyrut'un merkezindeki Basta mahallesine düzenlenen saldırıda çöken apartmanın enkazında, ABD yapımı Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) parçası bulunduğunu aktarıyor. Amerikan havacılık devi Boeing'in ürettiği JDAM, 900 kilogram ağırlığa kadar olan bombaları güdümlü hale getirmek için kullanılıyor. 

Basta mahallesi, ağırlıklı olarak Sünni Müslümanların yaşadığı tarihi ve turistik bir bölge. 

Haberde, bölgedeki Guardian muhabirinin bulduğu parçanın New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve emekli bir Amerikan bomba uzmanı tarafından incelendiği aktarılıyor. 

HRW'den Richard Weir, bunun Amerikan üretimi JDAM parçası olduğunu doğruladıklarını belirterek, söz konusu ekipmanın MK80 serisi bombalarda kullanıldığını söylüyor. Bu seride en hafifi yaklaşık 227 kilogramlık, en ağırıysa 900 kilogramlık üç çeşit bomba yer alıyor. 

Weir, bu bombaların çok ölümcül olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu silahların bunun gibi yoğun nüfuslu bölgelerde kullanılması, sivilleri ve sivillere ait yerleşim noktalarını ciddi risk altına sokmaktadır.

Guardian'ın aktardığına göre bu, 2006'dan bu yana Beyrut'un merkezine düzenlenen bombardımanlarda Amerikan yapımı mühimmat kullanıldığının doğrulandığı ilk saldırı. 
 


ABD'deki Brown Üniversitesi'nin 6 Ekim'de yayımladığı raporda, Washington'ın 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e toplamda 17,9 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu bildirilmişti. Bunun, bir yıl içinde Tel Aviv yönetimine sağlanan en yüksek hibe olduğuna dikkat çekilmişti. 

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere yaklaşık 42 bin 126 Filistinli öldürülürken, 98 bin 117 kişi de yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları nedeniyle 104'ü çocuk ve 194'ü kadın toplamda 2 bin 229 kişi öldü, 10 bin 380 kişi yaralandı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU