ABD Ordusu'nun Yom Kippur paylaşımı sosyal medyayı karıştırdı

"Bu nasıl bir saçmalık?"

İsrail'de Yom Kippur nedeniyle, binalara Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı saldırısının tarihinin yer aldığı görseller yansıtıldı (Reuters)

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (Centcom) Yom Kippur paylaşımı sosyal medyada tartışma yarattı. 

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı 11 Müşterek Muharip Komutanlığı'ndan biri olan Centcom, Yahudilerin kutsal bayramı Yom Kippur'u kutlamak amacıyla bugün bir paylaşım yaptı. 

Yahudiliğin en önemli kutsal bayramı olan Yom Kippur'da günahlarından arınmak isteyenler oruç tutuyor ve sinagoglara giderek dua ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı Twitter kullanıcıları, gönderinin "laiklikle bağdaşmadığına" dikkat çekerek tepki gösterirken, bazıları da Gazze savaşında ABD'nin İsrail'e verdiği destekten ötürü paylaşımı eleştirdi. 

Bir Twitter kullanıcısı, "Hıristiyanlar unutmayın, devletle kilisenin ayrılması dendiğinde aslında devletle sinagogun birleşmesi kastedilir" ifadelerini kullanırken, bir diğeriyse "Bu nasıl bir saçmalık? Bizim yönetimimizin herhangi bir dine destek vermemesi lazım" diye yazdı.

ABD'nin İsrail'e desteğini eleştiren bir kişi, "Siz ciddi misiniz? İsrail'i uçak gemimiz olarak kullandığımızı sanıyordum, ordumuzun İsrail'in o***pusuna döndüğümden haberim yoktu" ifadelerini kullandı. 
 


Başka bir kullanıcıysa Washington'ın dini bayramlar konusunda aynı hassasiyeti Hıristiyanlık için göstermediğini savundu. 

Twitter kullanıcısı, Centcom'un Hıristiyanlıktaki en önemli kutsal bayram olan Paskalya'yla ilgili 2011 ve 2023'te paylaşım yaptığına dikkat çekerek, "Bizim silah altındaki askerlerimizin çoğunun dini nedir, söyler misiniz?" diye yazdı.
 


Ayrıca bir kullanıcının tweetinde, Centcom'un Ramazan ve Kurban bayramlarını İngilizce paylaşımlarla kutladığı görülüyor. Yom Kippur kutlaması için hazırlanan gönderideyse İbranice kullanılıyor. 
 


ABD'deki Brown Üniversitesi'nin 6 Ekim'de yayımladığı raporda, Washington'ın 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e toplamda 17,9 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu bildirilmişti. Bunun, bir yıl içinde Tel Aviv yönetimine sağlanan en yüksek hibe olduğuna dikkat çekilmişti. 

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere yaklaşık 42 bin 126 Filistinli öldürülürken, 98 bin 117 kişi de yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları nedeniyle 104'ü çocuk ve 194'ü kadın toplamda 2 bin 229 kişi öldü, 10 bin 380 kişi yaralandı.


Independent Türkçe, AA, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU