Bilim insanları, demans riskini azaltmanın yöntemini buldu

Araştırmacılar, temel bir biyokimyasal bağlantıya dikkat çekiyor

Uzmanlar, kalp ve beyin sağlığının birbirini doğrudan etkilediğine dikkat çekiyor (AFP)

Bilim insanları, kalp sağlığını koruyarak demans riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirtiyor. 

Amerikan Kalp Derneği'nin (AHA) dün yayımlanan çalışmasında, erken yaşlarda kalp dostu bir yaşam tarzı benimsemenin yaşlılıkta demans riskini azalttığı tespit edildi. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada en çok ölüm koroner arter hastalığından kaynaklanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kalp dokusuna temiz kan taşıyan damarların tıkanmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlıktan ölen kişi sayısı 2000'de 6,4 milyonken, 2021'de bu rakam 9,1 milyona yükseldi. 

Bu hastalık beyne de ciddi zararlar veriyor. AHA'nın çalışmasında koroner arterin kan akışını olumsuz etkileyerek beyin damarlarında hasar yarattığına dikkat çekiliyor. Yüksek tansiyon ve tip 2 diyabetin de beyne giden kan akışını azaltıp iltihaplanmayı artırarak, bilişsel gerileme ve demansa yol açabileceğine işaret ediliyor.

Araştırmada, koroner kalp hastalığının demans riskini yüzde 27 oranında arttığı bildiriliyor. 

ABD'deki Illinois Üniversitesi'nden Dr. Fernando Testai, bulgulara dair şunları söylüyor: 

Elde ettiğimiz kanıtlar, kalp ve beyin arasındaki çift yönlü ilişkinin düşündüğümüzden daha derin olduğunu gösteriyor. Diyabet gibi kalp hastalıklarıyla ilişkili vasküler risk faktörleri beyindeki beta-amiloid seviyesini artırabilir. Bu da Alzheimer hastalığının ayırt edici bir özelliği olarak kabul edilmektedir.

Testai, beta-amiloidin kalpte de bulunduğunu ve genellikle kalp bozukluğuyla ilişkili olduğunu belirterek, bunun "kalp ve beyin arasında temel bir biyokimyasal bağlantı olduğunu gösterdiğini" söylüyor. 

Araştırmacılar, düzenli uyku, dengeli beslenme, stresi azaltma ve egzersiz gibi hayat tarzı değişiklikleriyle kalp sağlığının korunmasını öneriyor.


Independent Türkçe, CNN, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU