Lübnan'ı kurtarma projesini sabote etmek

Bugün ihtiyaç duyulan şey cumhuriyeti yeniden hayata döndürmektir

Fotoğraf: AA

İsrail haftalardır Beyrut'u bombalıyor. Ancak sınırdan sızan İsrail kuvvetlerinden bir askerin Lübnan'ın Marun er-Ras kasabasının tepesine bayrak dikmesi bir sorun haline geldi.

Bundan önce, bölgemize özgü propaganda dilinden uzak bir şekilde, bu savaşın gerçekte ne olduğunu, Lübnan topraklarında bir İran-İsrail savaşı olduğunu anlamalıyız.

Beyrut Havaalanı'ndan Dahiye'ye ve pek çok şehir ve köye giden yolda bayrağını göndere çeken bir İsrailli ve göndere çekilmiş İran bayrakları ve sembolleri görmemizin nedeni de bu gerçektir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan tarihsel olarak sınırlarını korumuştur ve en önemli anlaşma 1949 yılında Marun er-Ras'a 36 kilometre uzaklıktaki en-Nakura'da imzalanmıştır.

O dönemde Lübnanlılar ve İsrailliler Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde masaya oturmuş ve iki ülke arasındaki sınırların detaylarını imzalamışlardı.

Lübnan topraklarını İsrail'in hak iddialarından koruyan en-Nakura anlaşmasıydı. 2 yıl önce imzaladıkları denizcilik anlaşması ise İsraillilerle kalan potansiyel çatışmayı sona erdirmiştir.

Bugün sınırları istikrara kavuşturma günü değil, Lübnan devletine tam egemenlik haklarını iade etme günüdür.

Bugün Lübnan'ın cumhurbaşkanı, başbakanı, kabinesi, ordu komutanı ve merkez bankası başkanı yok; geçici ve bekçi bir rejim söz konusu.

Lübnanlılar, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın yansımalarından kaynaklanan onlarca olayla dikkatlerini dağıtabilir, ancak siyasi güçlerin odaklanması gereken tek bir konu var: Lübnan'ın egemenliğini tam olarak yeniden tesis etmek ve haklarını korumak için uluslararası toplumla masaya oturmak.

İsrail'in ortadan kaldırılması Lübnan'ın tek başına yapabileceği bir şey değil.

Bu, daha sonraki bir tarihte BM Güvenlik Konseyi'nde bunu dikte edecek olan uluslararası toplumun sorumluluğudur.

Egemenlik karşıtları, uluslararası baskı buharlaşana, yerel güçler ayrıntılar üzerinde anlaşmazlığa düşene, Hizbullah geri dönene ve savaş döngüsü yıllarca devam edene kadar zaman kaybetme hilesine başvuruyor.

Gerçek düşman İsrail ya da İran değil; zaman ve iç ve dış aktörlerin Lübnan'ı desteklemeye hazır olmasıyla birlikte tarihi fırsatın kaçırılmasıdır.

Üç başkanlık (cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı) aktif hale geldiğinde ve ordu güçlendirildiğinde, dünya Lübnanlıların savaşı durdurma taleplerini duyacak ve Lübnan devletinin haklarını ve egemenliğini teyit eden ve onu destekleyen yeni bir BM kararını kabul edecektir.
 


Devleti yeniden kurmak için siyasi süreci sekteye uğratmak isteyenler, bir cumhurbaşkanı ve hükümet seçme çabalarını engelleyerek, savaşı durdurmak için bahaneler ve koşullar kullanarak, İsraillileri uzaklaştırarak ve çileden çıktığında Hizbullah'ı dahil ederek önceki durumdan yararlananlardır.

Bunun gelecek yıla ve muhtemelen yıllar sonrasına kadar bir boşluk anlamına geldiğinin farkındalar. Uluslararası toplum bugün Lübnan'ı kurumsal olarak özürlü olduğu sürece dinlemeyecektir.

Unutmayalım ki tüm ana güçler, hatta Nebih Berri tarafından temsil edilen Hizbullah bile siyasi sürece devam etme konusunda hemfikirdi, ancak daha sonra tekerleğe çomak sokulunca hareket yavaşladı.

Anlaşmazlık adayların belirlenmesiyle son bulmadı ama bazıları Hizbullah'a yeni bir şans verilmesini talep ediyor.

Pratikte bu, Lübnan'daki İran-İsrail çatışmasının şimdi ve gelecekte devam etmesini istemek anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanlığı kurumlarının etkinleştirilmesi ve ordunun güçlendirilmesi ise tek ordulu tek devlet için savaşın sona erdirilmesi ve Lübnan'ı İsrail tecavüzünden korumak için en-Nakura anlaşmasına geri dönülmesi anlamına gelecektir.

Bu uluslararası bir istektir ve Lübnan'ın sağlığına kavuşması için Lübnanlıların talebidir.

Daha karmaşık olan ve uzun zaman gerektiren ise iç durumun düzeltilmesiyle ilgili değildir.

Bunlar Lübnanlılar tarafından kendi anayasal mekanizmalarına uygun olarak çözülebilir, ancak bugün ihtiyaç duyulan şey cumhuriyeti yeniden hayata döndürmektir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU