Pervin Ersoy: Daha temiz bir Türkiye hedefiyle yola çıktık

Süleyman Topçu, Independent Türkçe için Atma Derneği Başkanı Pervin Ersoy ile konuştu

 Atma Derneği Başkanı Pervin Ersoy / Fotoğraf: Independent Türkçe

Son yıllarda ülkemizde sokak temizliği ve atık yönetimi konusunda önemli adımlar atılsa da ülkemizin birçok yeri ne yazık ki çöplerden tamamen arındırılamıyor.

Bunda yerel yönetimlerin payı oldukça büyük.

Tabii en büyük pay ne yazık ki halkta.

Çünkü çöp konusunda halkımızın tamamen bilinçlendiğini söylemek mümkün değil.

Bugün Ege'de önemli bir plajda ya da Anadolu'da herhangi bir kırsalda atık maddeler, çöpler vs. görmek mümkün.

2019 yılında yürürlüğe giren "Sıfır Atık" projesi gibi birçok adım Türkiye sokaklarını daha temiz hale getirmek üzerine atıldı fakat bu adımların hedeflerine ulaştığı pek de söylenemez. 

Yine Türkiye'nin çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm oranı da Avrupa'nın bir hayli gerisinde.

Bu durum çevre kirliliğinin yanında sağlığımızı da oldukça etkiliyor.

Ayrıca ne yazık ki her yaz görmeye alıştığımız orman yangınlarının da önemli sebeplerinden biri çöp atma konusundaki bilinçsizlik.

Bu bilinçsizliği azaltmak ve önemli projelerle daha temiz bir Türkiye hedefleyen önemli adımlardan biri de Atma Derneği.

Derneğin başında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi olan ve birçok projede aktif olarak rol oynayan Pervin Ersoy bulunuyor.

Pervin Hanım sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyor ve sosyal medyanın bu projede de önemli bir etki olduğuna inanıyor.

Independent Türkçe için, Türkiye'yi daha temiz bir ülke haline getirmeyi hedefleyen Ersoy ile Atma Derneği'ni konuştum.

İşte Pervin Ersoy ile yaptığım görüşmenin satırbaşları:
 


"Tertemiz bir Türkiye hedefliyoruz"

Hani kafanızı kaldırıp bir etrafınıza bakın derler ya, gelin bu sefer farklı bir şey yapalım. Kafamızı kaldırmadan bakalım. Yani yere bakalım… Adım başı yerlere atılmış bir plastik bardak, yediği çikolatanın ambalajı, içtiği sigaranın izmariti, çiğnediği sakız, plastik şişeler…

Yani aklınızın alabildiği her şey. Çöplerden geçilmeyen sokaklar, caddeler, sahiller, ormanlar.

Peki sizce burnumuzu sildiğimiz peçete, içtiğimiz suyun pet şişesi ya da çıtlattığımız çekirdeğin kabuğu yerlere mi ait?

Asla değil.

O zaman yerlerimizi temizlemekten daha kesin çözüm ne?

O yerlere hiçbir şey atmamak. Atmazsak pislenmez, pislenmezse temiz kalır, temiz kalırsa da oraya bir şey atmak daha zor olur. Önce tertemiz sokaklar, sonra tertemiz mahalleleri sonra da tertemiz şehirler...

Nihayetinde de tertemiz bir Türkiye hedefliyoruz. 


"Farkındalık oluşturmak istiyoruz"

Bu fikir tertemiz sokaklar tertemiz evimiz diyerek başladı ve gelişti. Yerlere çöp atmama farkındalığını oluşturmak için bir aradayız. Türkiye çöp atılmayan tertemiz sokaklarıyla çok daha güzel olacak bunun bilincindeyiz.

Biz bu yola 'Atma!' demek üzere çıktık. Biliniz ki Türkiye, atmayan insanlarıyla çok güzel olacak. Yolumuz uzun, amacımız güzel.

O yüzden hep beraber 'Atma Türkiye' diyoruz. Türkiye'nin sokaklarını temiz tutmak amacıyla Türkiye'ye 'Atma' çağrısında bulunuyoruz.


"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bize ciddi destek verdi"

Atma projesi 2024 Ocak ayında İstanbul'daki üç büyük belediyenin desteğiyle yol almaya başladı. Üsküdar, Fatih ve Şişli Belediyesi bize bu projede katkılarını sundular ve ardından pilot il olarak seçtiğimiz Gaziantep ile devam ettik.

Sevgili başkanımız Fatma Şahin'in ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bize her konuda ciddi destek vereceğini biliyorduk. Gaziantep'te bu projenin çok büyük ses getireceğine ekip olarak inanmıştık. Gerçekten de müthiş bir kampanya oldu hala da sokaklarda Atma reklam afişlerini görmek mümkün.


"Çöp atanlara para cezası uygulanmalı"

Türkiye bilhassa Avrupa ya kıyasla kesinlikle çöp atma ve etrafı temiz tutma konusunda ne yazık ki daha bilinçsiz. Avrupa'da cezai şartların uygulanması da gerçekten çok doğru bir tedbir modeli.

Bizde de şu anda Bolu Belediyesi tarafından başlatılan bir çöp atma cezai bedeli var tüm şehirlerde ve belediyelerde uygulanmaya başlanırsa harika olacağını düşünüyorum. En azından para cezaları çok caydırıcı olabiliyor. Kapalı mekanlarda sigara içenlere verilen para cezaları gibi, sokaklara çöp atanlara da tüm Türkiye'de para cezası uygulanmalı.


"Bu proje orman yangınlarını azaltacak"

Orman yangınları için zaten 'Atma' projemizin büyük katkısı olacağını biliyorum çünkü yazın piknik alanlarına atılan çöpler, cam şişeler, sigara izmaritleri vs bu konunun başlıca suçluları. Bizler atmaktan vazgeçtiğimiz zaman temiz sokaklar, temiz denizler, temiz doğa zaten bize gereken ödülü verecektir.

İnsanoğlu kendisini hep eğitmeli ve bilinçlendirmeli. Zarar veren değil, yarar sağlayan varlıklar olarak hayatımıza devam etmeliyiz. Bu her konu da geçerli.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU