En büyük korkusu gerçek olan Putin panikliyor

Rus topraklarına yapılan bu hareket, Ukrayna'nın daha önceki moral artırıcı darbelerinden çok daha çarpıcı. Ancak Kursk saldırısıyla Ukrayna aslında barış için bir kapı aralamış olabilir mi?

Batı da son olaylar karşısında Kremlin kadar şaşırdı (Reuters)

Rusya'yla savaşı boyunca Ukrayna, kendisinden çok daha büyük istilacısını gafil avlamakta dikkat çekici bir beceri gösterdi. Şubat 2022'de Rusya'nın saldırısını püskürtmesinden bu yana Ukraynalılar düşmanlarına vurduğu darbelerle moral buluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak geçen hafta Rusya topraklarına yapılan ani saldırı, Ukrayna'nın önceki darbelerinden çok daha çarpıcı. Batılı askeri yorumcular Vladimir Putin'in küçük komşusuna karşı acımasız bir yıpratma savaşını kazandığı ve belki de gelecek aylarda Ukrayna'yı taleplerini kabul etmeye zorlayacağında hemfikir görünüyordu. Dolayısıyla Batı da son olaylar karşısında Kremlin kadar şaşırdı.

Pazar günü yaptığı bir konuşmada Rus lider, yaklaşık 245 kilometrekarelik bir alanı ele geçiren ve bu süreçte binlerce sivili tahliyeye zorlayan Ukrayna'yı "izin verilen tüm sınırları" ihlal etmekle suçladı. 12 Ağustos sabahı Rus işgali altındaki Zaporijya nükleer santralinden siyah dumanların yükseldiği görüldü. Hem Rusya hem de Ukrayna birbirlerini yangına neden olmakla suçluyor.

Kiev'in yaklaşık bir hafta süren sınır ötesi saldırısına "karşılık olarak sert önlemler alma" sözü veren küçük düşürülmüş Putin'in Ukrayna'ya karşı kapsamlı intikam saldırıları başlatacağından korkuluyor.

Kiev'in çarpıcı ilerleyişinin stratejik aklına şüpheyle bakanlar, bunu bir oyun değiştirici olmaktan ziyade bir savaş alanı kıvılcımı olarak görme eğiliminde. Tıpkı Hitler'in 1944 Noel'inde Müttefikleri 10 gün boyunca şoke eden ama aslında ordusunun rezervlerinden geriye kalanları tüketen Ardenler Taarruzu gibi.

Yine de Rusya'nın batısında bir toprak parçasını ele geçiren Kiev, Putin'in Rusya içindeki propaganda imajına ve Ukrayna içindeki savaşın ilerleyişine dair anlatısına sert bir darbe indirdi.

Bir haftada yaklaşık 9,5 kilometrelik ilerleme kulağa yıldırım harekatı gibi gelmeyebilir ama Ruslar son aylarda (daha çok 1916'daki Somme gibi) salyangoz hızında ve muazzam bedeller ödeyerek ilerledikleri güneyde bu hızı yakalamaktan çok mutlu olacaktır.

Yıpratma savaşı Kremlin'in lehine çünkü Kiev'e göre Ukrayna kazanında ölüme gönderebileceği daha fazla askeri var.

Her iki tarafın da verdiği kayıplar, Putin'in 1999'dan sonraki acımasız Çeçen savaşının standartlarına göre bile korkunç. İnsani maliyete rağmen ne Ukrayna ne de Rusya II. Dünya Savaşı'nda olduğu gibi savaş için tam anlamıyla seferber olmuş değil.

NATO danışmanları, babaları cephede ölürken, Ukrayna'da öğrenci çağındaki genç erkeklerin kitlesel olarak seferber edilmemesinden üzüntü duyuyor. Ancak Putin de genç erkekleri Moskova ve Saint Petersburg gibi hassas şehirlerden epey uzak bölgelerden askere almayı tercih etti.

Ukrayna ve Rusya, II. Dünya Savaşı'nda olduğu gibi sonuna kadar savaşmak yerine, bu kargaşadan hem Putin'in hem de Zelenski'nin itibarını kurtaracak bir barış uzlaşması için manevra yapıyor olabilir.

Bu hafta savaş alanında elde edilen başarı, Başkan Zelenski'ye ani elde edilen güçlü bir konumdan barış görüşmeleri için bir bahane verebilir. Son haftalarda hükümeti, Rusya'nın Çin ve Türkiye gibi dostlarıyla olası bir ateşkes, hatta barış şartları konusunda sessizce görüşmeler yapıyor.

Zelenski, 5 yıl önce Putin'le görüşmeyi önerdiğinde neredeyse bir isyanla karşı karşıya kaldığını hatırlayacaktır. Askerlerinin birçoğu ve 2022'den bu yana savaşta ölenlerin dul ve yetimleri bir "ihanet" karşısında öfkelenecektir ama belki de Ukrayna'nın savaş alanındaki başarısının peşinden savaşın "onurlu" bir şekilde durdurulmasını kabul edebilirler.

Doğalgaz boru hattının kırılganlığı, süregelen çatışmanın ekonomik etkileri ve toprak takasının gündeme gelip gelmeyeceği başta olmak üzere yapılacak daha pek çok görüşme var.

Putin'in Rus medyası üzerindeki kontrolü zafer ilan edebileceği ve savaşı durdurabileceği anlamına geliyor.

Hem Kremlin hem de Kiev'in tatmin edici olmayan bir barışta kendileri için fayda görmeleri halinde Ukrayna'daki katliamı durdurmak için dar bir kapı aralanmış olabilir. Bu sadece bir ateşkes olabilir ama her iki taraftaki pek çok sıradan asker için hayat kurtarıcı olacaktır.

Barış görünürde mi? Ne yazık ki hemen değil. Ancak bu hafta yaşanan şok, Putin'i düşünmeye sevk edebilir. Batı'nın Ukrayna'ya desteği son aylarda yeniden canlanırken Putin'in güçleri yeterince hızlı ilerleyemiyor.

Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimini kazanması halinde bu destek yeniden durabilir. Ancak Trump kaybederse Putin, Rusya'ya karşı ABD liderliğinde 4 yıl daha sürecek bir "vekalet" savaşıyla karşı karşıya kalacak.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU