Ukrayna'nın Kursk harekatı savaşın gidişatını değiştirecek mi?

Britanya yapımı silahlarla Rus topraklarının hedef alınmasına izin verildi

Ukrayna, birliklerinin Kursk bölgesinde 30 kilometre içeride olduğunu savunuyor (AFP)

Ukrayna'nın Rus toprağı Kursk'a düzenlediği büyük karşı saldırının yankıları sürüyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kursk bölgesinde 74 yerleşim yerinin ele geçirildiğini ve gerektiğinde buralarda askeri komuta merkezlerinin kurulacağını bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Joe Biden, Kursk harekatıyla ilgili dün yaptığı ilk açıklamada "Durum Putin için gerçek bir ikilem yaratıyor" dedi.

Biden, Kiev yönetimiyle sürekli temas halinde olduklarını belirtirken, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, harekatla ilgili kendilerine önceden bilgilendirme yapılmadığını söyledi. 

Diğer yandan Birleşik Krallık (BK), Britanya üretimi silahların Ukrayna'nın kendini savunması gerektiği durumlarda Rus topraklarına saldırıda kullanılabileceğini bildirdi. 

Ancak Britanya-Fransa ortak üretimi uzun menzilli Storm Shadow füzeleri, bu kapsama alınmadı. 

Peki Kiev güçlerinin yaklaşık bin kilometrekarelik Rus toprağını ele geçirdiği öne sürülen operasyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Şubat 2022'de başlayan savaşın seyrini değiştirebilecek mi?

Amerikan haber ajansı AP'nin analizinde, Kursk harekatının Ukrayna açısından "büyük kumar" olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Kiev'in "nükleer silahlara sahip bir düşmana karşı hiçbir başarı güvencesi olmayan ve sınırlı kaynaklara dayalı bir saldırıya kalkıştığı" belirtiliyor. 

Ancak analize Kursk harekatının amacının halen netleşmediğine dikkat çekilerek şu soru soruluyor: 

Ukrayna ele geçirdiği toprakları mı koruyacak, Rus topraklarında ilerleyişini mi sürdürecek yoksa geri mi çekilecek?

Ayrıca geçen yaz düzenlenen başarısız karşı saldırının ardından operasyonun Ukrayna'ya moral sağladığına işaret edilerek şu yorumlar paylaşılıyor: 

Siyasi açıdan bu saldırı, Rusya'ya karşı durumu tersine çevirdi ve Ukrayna'nın giderek elverişsiz ateşkes koşullarını kabul etmeye mahkum göründüğü bir çatışmanın şartlarını yeniden belirledi.

Ukrayna, Kursk'ın yanı sıra Rusya'nın Belgorod bölgesine de iki gündür saldırılar düzenliyor. Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov, Ukrayna ordusunun saldırıları nedeniyle bölgede federal acil durum ilan edildiğini duyurdu. Bu bölgelerden en az 200 bin Rus yurttaşının tahliye edildiği bildirildi.
 


Zelenski, dünkü açıklamasında Kursk'ta 100 Rus askerinin yakalandığını ve bu kişilerin ileride olası bir esir takasında yer alacağını söyledi. 

BK'nin kamu yayıncısı BBC'nin analizinde, Ukrayna'nın sınır ötesi operasyonlarla "cesur bir adım atarak Batılı ülkelerin güvenini geri kazandığı" yazılıyor ve şu değerlendirmeler paylaşılıyor: 

Putin ve Kremlin için bu kesinlikle tahammül edilemez bir durum ve Kiev'e taviz verecek halleri yok.

Ukrayna, 6 Ağustos'ta başlattığı Kursk harekatıyla savaştaki en büyük sınır ötesi operasyonunu düzenliyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın toplamda en az 2030 askerini, 35 tankını ve 179 zırhlı aracını kaybettiğini öne sürmüştü. Kiev ise kayıplarla ilgili bilgi paylaşmıyor. 


Independent Türkçe, AP, BBC, NPR, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU