Ukrayna, Kursk operasyonuyla neyi hedefliyor?

"Kiev için yüksek riskli bir hamle"

Ukrayna ordusu, Kursk'ta Batılı teçhizatların yanı sıra Sovyet üretimi T-64 tanklarından kullanıyor (AFP)

Ukrayna, Kursk'taki saldırılarla Rusya'yı istikrarsızlaştırmayı amaçladıklarını bildirdi. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen Ukraynalı üst düzey güvenlik yetkilileri, Rus topraklarındaki operasyonun hedefine dair şunları söylüyor:

Saldırı halindeyiz. Amaç düşmanın mevzilerini zorlamak ve onlara en fazla kaybı verdirmek. Kendi sınırlarını koruyamayan Rusya'nın durumunu istikrarsızlaştırmayı hedefliyoruz.

Kremlin, Ukrayna'nın Kursk'ta yaklaşık bin askerle savaştığını savunmuştu. Ancak Ukraynalı yetkililer sayının bundan çok daha fazla olduğunu öne sürerek "Binlerce asker var" diyor.

"Bu operasyon Ukrayna ordusunun, devletinin ve toplumunun moralini yükseltti" diyen kaynaklar, Rusya'nın karşı saldırıya hazırlıksız yakalandığını öne sürerek şunları ekliyor: 

Yürüttüğümüz operasyon saldırıya geçebileceğimizi, ilerleyebileceğimizi gösterdi. Görünüşe göre Ruslar koordinasyonla ve eyleme geçmeyle ilgili sorunlar yaşıyor.

Ukraynalı birliklerin Kursk'ta sınırdan yaklaşık 20 kilometre içeri girdiği bildirilirken, yetkililer Rus topraklarını ilhak etme gibi bir amaçlarının olmadığını savunarak "İlhak etme planımız yok, uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı hareket ediyoruz" ifadelerini kullanıyor.  

Kaynaklar, Batılı ülkelerin bu sınır ötesi operasyonda karanlıkta bırakıldığına dair iddiaların doğru olmadığını ileri sürerek şunları söylüyor: 

Batı yapımı silahların ne kadar aktif şekilde kullanıldığı göz önüne alındığında, onların da planlamada dolaylı olarak rol oynadığını söyleyebiliriz. 

Diğer yandan yetkililer, doğu cephesinde durumun değişmediğine dikkat çekerek Rusların bu bölgede baskıyı sürdürdüğünü belirtiyor.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal'ın (WSJ) analizinde, Ukrayna'nın elektronik savaş ekipmanlarıyla Rus birliklerinin iletişimini keserek, drone desteği sağladığı hızlı zırhlı araçlarla seri şekilde Kursk'un iç bölgelerine girdiği bildiriliyor. 

WSJ'ye konuşan ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, Ukrayna'nın bu operasyonla Rusya'nın mayısta Harkov'a başlattığı saldırılarda kullandığı ikmal hatlarını kesmeyi planladığını savunuyor. 

Diğer yandan haberde, hızlı ilerleyişine rağmen Ukrayna'nın halen Rusya'ya karşı silah ve sayı üstünlüğünü sağlayamadığına işaret ediliyor. 

Kursk operasyonunun Kiev için tehlikeli bir adım olduğunun vurgulandığı analizde şu değerlendirmeler paylaşılıyor: 

Operasyon, Rusya'nın ilerlediği doğu cephesinde insan gücü ve askeri teçhizat sıkıntısı çeken Ukrayna için yüksek riskli bir hamle.

Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta Rus toprağı Kursk bölgesine başlattığı saldırılarda iki ordu arasındaki şiddetli çatışmalar devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Savunma Bakanlığı'nın dün paylaştığı verilere göre, saldırılar sonucunda Ukrayna 1300 askerini ve en az 100 zırhlı aracını kaybetti. Rusya Sağlık Bakanlığı da Ukrayna'nın saldırıları sonucu 8'i çocuk 69 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Kiev kayıplara dair bilgi paylaşmazken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünkü açıklamasında Rusya'ya karşı sınır ötesi operasyon yürüttüklerini ilk kez doğrulayarak "Ukrayna ordusu savaşı saldırganın topraklarına taşıdı” ifadelerini kullanmıştı. 

Rusya İnsan Hakları Sorumlu Yetkilisi Tatyana Moskalkova ise Telegram hesabından pazar günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın saldırılarını "barbarca" diye niteleyerek, Birleşmiş Milletler'den operasyonu kınamasını istemişti.

Diğer yandan Pentagon, Ukrayna'nın bu saldırıları "kendini savunmak için" düzenlediğini ve operasyonun bölgedeki gerilimi artırmadığını ileri sürmüştü.


Independent Türkçe, AFP, Guardian, Wall Street Journal, RT

DAHA FAZLA HABER OKU