Alman zırhlıları 80 yıl sonra yine Rus topraklarında: "Putin çok öfkeli"

"Çok tehlikeli bir durum"

Almanya, Marder zırhlı araçlarını Ukrayna'ya geçen yıl martta göndermişti (Reuters)

Ukrayna ordusunun Rus toprağı Kursk'a girmesiyle cephe gerginlik artarken, Kiev güçlerinin kullandığı Alman zırhlıları dikkat çekiyor. 

Almanya'nın tanınmış tabloid gazetelerinden Bild, "Rusya'daki Alman tankları Putin'i öfkelendiriyor" başlıklı haberinde, Kursk'a düzenlenen saldırılarda Alman yapımı Marder piyade muharebe araçlarının kullanıldığını öne sürüyor.

Haberde, Rusya Savunma Bakanlığı'nın perşembe günü paylaştığı videolarda, Kremlin ordusuna ait Lancet drone'larıyla vurulan zırhlıların Marder olduğu iddia ediliyor. 

Bild muhabiri Julian Ropcke, Twitter hesabından paylaştığı gönderiye videoyu ekleyerek üç zırhlı aracın da imha edildiğini ileri sürdü.

Almanya Federal Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Marcus Faber, Berliner Morgenpost'a açıklamasında şunları söyledi: 

Bunlar, Ukrayna'ya transfer edildikten sonra onların silahları haline geldi. Bu durum, Leopard 2 tankları da dahil tüm ekipmanlar için geçerlidir.

Rusya ve Ukrayna topraklarını "savaş bölgesi" diye niteleyen Faber, silahların kullanımının uluslararası yasaları ihlal etmediğini savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya Savunma Bakanlığı'ndan Bild'e gönderilen yazılı açıklamada da  "Alman hükümetinin amacı, Rus saldırganlığına karşı Ukrayna savunmasını desteklemektir" dendi. 

Münih Federal Silahlı Kuvvetler Üniversitesi'nden askeri analist Carlo Masala ise Ukrayna ordusunun Alman zırhlılarını Berlin yönetimine danışmadan Rus toprağına soktuğunu ileri sürüyor. 

Akademisyen, Putin'in "çok öfkeli olduğunu, bunu hakaret olarak algılayacağını ama sert bir eylemle karşılık vermeyeceğini" iddia ediyor.

Solcu parlamenter Sahra Wagenknecht ise Alman tanklarının Rus toprağına girmesinin "çok tehlikeli bir durum oluşturduğunu" savunuyor.
 


Sol Parti'den ayrılarak Sahra Wagenknecht İttifakı'nı kuran siyasetçi, Başbakan Olaf Scholz'a Ukrayna yönetimiyle iletişime geçerek Alman silahlarının Rus topraklarında kullanılmasını durdurma çağrısı yapıyor. 

Rus devletine ait medya kuruluşu RT, gelişmeleri "Alman ağır zırhlıları 80 yıl sonra Kursk topraklarına geri döndü" başlığıyla servis etti. II. Dünya Savaşı'nda 1943'te Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasında yaşanan Kursk Muharebesi, tarihteki en büyük tank savaşlarından biri olmuştu. Bir aydan fazla süren çatışmalar Kızıl Ordu'nun zaferiyle sonuçlanmıştı. 
 


Ukrayna ordusunun 6 Ağustos'ta Rus toprağı Kursk bölgesine başlattığı saldırılar iki ordu arasında şiddetli çatışmalara yol açtı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada Kursk'ta "federal acil durum" ilan edildiği duyuruldu.

Diğer yandan Pentagon'dan gelen açıklamada Ukrayna'nın bu saldırıları "kendini savunmak için" düzenlediği ve operasyonun bölgedeki gerilimi artırmadığı ileri sürüldü. 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın perşembe günü paylaştığı verilere göre, saldırılar sonucunda Ukrayna 660 askerini ve 82 zırhlı aracını kaybetti. 

Kiev kayıplara dair bilgi paylaşmazken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünkü açıklamasında "Rusya topraklarımıza getirdiği savaşı kendisi de hissetmeli" demişti. 


Independent Türkçe, Bild, TASS, RT, Kyiv Independent, AA

DAHA FAZLA HABER OKU