Meksika'da yeni dönem: Claudia koltuğu devralmaya gelirken nasıl bir yol haritası tasarlamış olabilir?

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Meksika'nın çiçeği burnunda devlet başkanı Claudia Sheinbaum 1 Ekim’de koltuğa oturmaya hazırlanıyor. Meksika halkının %59,8’inin oylarını alarak seçilen ülkenin ilk kadın başkanının önünde oldukça zorlu bir politik dönem ve belirsizliğini koruyan bir sosyoekonomik bir süreç var. Sheinbaum’un bu yeni dönemin altından kalkıp kalkamayacağı, kendisinin ve partisi MORENA’nın izleyeceği yol haritasına ve eğer halihazırda mevcutsa, bir stratejik plana bağlı. MORENA (Movimiento Regeneracion Nacional) ya da bir diğer ifadeyle Ulusal Yenilenme Hareketi, sol popülist bir politik organizasyon. Açıkçası bu partinin esasen liberal sol popülist mi yoksa sosyal demokrat mı olduğu, özellikle bugünlerde tartışma konusu. Bunu biraz da yeni kabinede yapılacak olan atamalar belli edecek.

Claudia Sheinbaum’un yeni dönemde siyaseten eli oldukça güçlü. Zira MORENA, hem senatoda hem de parlamentoda kuvvetli bir çoğunluğa sahip. Öte yandan Claudia Sheinbaum, Ekim ayında göreve başladıktan sonra, kabinesinde kimlerin nasıl görev alacağı da çok merak edilen bir konu. Claudia Sheinbaum’un Mexico City belediye başkanlığı döneminde beraber çalıştı bazı isimler öne çıkabilir. Bunlar arasında 3 isimin özel bir yeri var ve hatta geçtiğimiz ay Claudia Sheinbaum ınstagram hesabından yaptığı paylaşımda,”1 Ekim’den itibaren göreve başlayacak kabinenin bir parçası üç parlak genci tanıtıyorum” ifadelerini kullanarak bu 3 isimi kamuoyuna deklare etmişti. Bu isimlere kısaca göz atmak istedim:

-Claudia Sheinbaum’un belediye başkanlığı döneminde onun kültür sekreterliği görevini yürüten adaşı Claudia Curiel de Icaza. Oldukça tecrübeli bir isim. 20 yıllık bir kariyer deneyimine sahip, başarılı bir kültür yöneticisi olarak öne çıkıyor.

-Josefina Rodriguez Zamora. İberoamerican Puebla Üniversitesi’den işletme yönetimi lisansına sahip ve High Direction’da da yüksek lisansını yapmış bir isim. Ayrıca Meksika Turizm Sekreterleri Birliği (ASETUR) merkez bölge başkan yardımcısı olarak da görev yapıyor.

-Marath Baruch Bola Lopez: Son bir yıldır Çalışma ve Sosyal Öngörü Sekreteri olarak görev yapan bu isim, uluslararası ilişkiler lisansına ve Latin Amerika çalışmaları üzerine yüksek lisansına sahip. Ayrıca Meksika'da ‘geleceği inşa eden gençler’ programından da sorumlu.

Claudia Sheinbaum bu üç genç, başarılı ve dinamik isimle sıra dışı ve etkili politikaları gerçekleştirebilmek için kararlı görünüyor. Ayrıca Mexico City belediye başkanlığı döneminde en çok çaba sarf ettiği konuların başında organize suçla mücadele geliyordu. Meksiko City’de polisin gücü, donanımı ve yetkileri arttırılmıştı. Şehrin muhtelif noktalarına on binlerce güvenlik kamerası yerleştirilmişti. Gençlerin suça bulaşmaması için eğitim tesisleri ve toplum merkezleri kurması da kısa zamanda önemli sonuçlar vermişti. Claudia Sheinbaum, geçmişte belediye başkanıyken yaptığı bu faaliyetlerin çok daha geniş kapsamlı versiyonunu Meksika genelinde başarmayı hedefliyor. Ayrıca enerji politikalarında özel bir hassasiyet sahibi olduğu da bir gerçek. Hatta enerji tesislerinin tamamen devletin kontrolünde olmasını savunuyor. Dolayısıyla son derece radikal bir tutumla enerji tesislerinin büyük kısmını devletleştirmesi sürpriz olmayacaktır. Tüm bunlara ilaveten ülke genelinde sosyal hizmetleri genişletmesi, sağlık hizmetlerini daha da iyileştirmesi, özel işletmeleri ve yatırımları teşvik etmesi de bekleniyor. Ayrıca mali açığı kapatmak için vergi artışlarına başvurması beklense de, ilk etapta bunu yapacağını zannetmiyorum. Ancak, unutmamak gerekiyor ki, mali açık ve hatta en az onun kadar önemli bir konu olan ödemeler dengesi sorunu ilerleyen süreçte derinleşirse, kademeli bir vergi artışına başvurması da sürpriz olmayacaktır. Fakat, bunu yaparken ülkedeki yoksul ve dar gelirli kesimlere yönelik sosyal yardımların miktarını da arttırmak durumunda kalabilir.

Nihayetinde tüm bunlar, sol popülizm veya sosyal demokrasiden ziyade, liberal sosyalist politikalar olarak değerlendirilebilir. Hiç kuşkusuz, an  itibariyle Meksika halkının büyük kısmı, kısa sürede benimsediği ve çok sevdiği bu sıra dışı lidere büyük umutlar bağlamış ve inanmış durumda. Lakin, kesin olan bir şey var ki, çok zorlu bir dönem onu bekliyor.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU