İsrail'in Gazze'ye son hava saldırısı, anlaşma ihtimalini daha da düşürdü

Tabiin okul ve camisine düzenlenen ve 100'den fazla kişinin ölümüne yol açtığı bildirilen hava saldırısı, giderek şiddetlenen çatışmalarda yeni bir kızışma anlamına geliyor

Gazze Şehri'nde yerinden edilmiş kişilere sığınak olan Tabiin okul ve camisi vuruldu (AA)

ABD'nin İsrail'e 3,5 milyar dolarlık ek askeri yardımın önünü açacağını açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırısından yıkım görüntüleri gelmeye başladı.

Gazze Şehri'nde yerinden edilmiş kişilerin barındığı Tabiin okulu ve camisi vuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay yerinden paylaşılan videolarda yıkılan binanın yanmış zemininde et parçaları ve kan birikintileri görülüyor.

Gazze'deki Filistin Sivil Savunması, aralarında 11 çocuk ve 6 kadının da bulunduğu 90'dan fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Kuşatma altındaki şeritte Hamas tarafından yönetilen hükümetse ölü sayısının 100'e yaklaştığını duyurdu.

Yaralıları tedavi eden El-Ehli hastanesinden kıdemli bir cerrah, The Independent'a, sadece teşhis edilebilen en az 70 ceset ve tamamen teşhis edilemeyen 10 vücut parçası aldıklarını söyledi. Bir sesli mesajda, "Parçalar halindeydiler, kafalar, üst uzuvlar, hiçbirini teşhis edemedik" dedi.

İsrail ordusu The Independent'ın yorum talebine doğrudan yanıt vermeyi reddetti. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Nadav Shoshani'nin X'te (Twitter) yayımladığı bir açıklamaya işaret ettiler. Shoshani, aralarında üst düzey komutanların da bulunduğu 20 Hamas ve İslami Cihad militanının okul yerleşkesinde faaliyet gösterdiğini ve burayı "terör saldırıları gerçekleştirmek için kullandığını" öne sürdü.

"Yerleşke ve içinde vurulan cami, aktif bir Hamas ve İslami Cihat askeri tesisi olarak hizmet veriyordu" diye ekleyen Shoshani, Gazze'deki yetkililerin bildirdiği ölü sayısından şüphe duyduğunu belirtti.

Ancak küçük şeritte sahada bulunanlar bana bölgenin 300'den fazla yerinden edilmiş çaresiz aileyle dolu olduğunu ve ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu söyledi.

Geçmişte de yerinden edilmiş kişilerin barındığı okulların İsrail saldırılarına maruz kaldığı birden fazla örnek yaşandı. Ateşkes görüşmelerine katılan müzakereciler bana defalarca sivillere yönelik her büyük saldırının, sadece 5 gün içinde yeniden başlaması gereken ateşkes görüşmeleri üzerinde çok büyük bir baskı yarattığını tekrar tekrar söylüyor.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği, İsrail rakamlarına göre binin üzerinde kişinin öldüğü ve 250'den fazla kişinin rehin alındığı kanlı saldırılarla tetiklenen, Gazze'deki yıkıcı savaşında kasten sivil altyapıyı hedef aldığını ya da suç işlediğini reddediyor.

Ancak Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell Fontelles cumartesi günü yaptığı açıklamada, son birkaç hafta içinde Tabiin'in yanı sıra en az 10 okulun daha hedef alındığını belirterek "Bu katliamların hiçbir haklı gerekçesi olamaz" dedi.

X'te yaptığı paylaşımda "Toplam ölü sayısı bizi dehşete düşürüyor. Savaşın başından bu yana 40 binden fazla Filistinli öldürüldü" diye ekledi.

Action for Humanity'ye göre İsrail sadece son 7 gün içinde yerinden edilmiş sivillerin barındığı 7 okula saldırdı, bu da günde bir okula denk geliyor. (The Independent yorum için İsrail ordusuyla temasa geçti ancak henüz bir yanıt alamadı).

Manchester merkezli yardım kuruluşu yaptığı açıklamada, "Bu okulların her biri yerlerinden edilmiş sivillerin barındığı okullardı, bu saldırıların barınaklara dönüştürülen okulları hedef alan olası bir politikanın sonucu olmasından endişe duyuyoruz" dedi.

Özellikle Birleşik Krallık'a (BK) İsrail'e silah satışını durdurma çağrısında bulundu. Cuma günü Dışişleri Bakanlığı, Washington'ın İsrail'e ABD silahları ve askeri teçhizatı için harcamak üzere 3,5 milyar dolar ek kaynak sağlayacağını duyurmuştu.

Aynı zamanda, hem BK hem de ABD, yıkıcı sivil can kaybını sona erdirecek, Ortadoğu bölgesini uçurumun kenarından çekecek ve hayatları çok büyük tehlike altında olan rehinelerin geri dönmesini sağlayacak bir ateşkes anlaşması için çağrıda bulunmayı sürdürüyor.

Halihazırda, savaş öncesi nüfusu 2 milyonu aşan Gazze'deki sivillerin, İsrail ordusunun en sonuncusu geçen hafta Han Yunus civarında yayımlanan tahliye emirleri labirentinde kaçacak hiçbir yerleri yok. Uçakların, donanma gemilerinin, drone'ların, tankların ve askerlerin ateşi altındalar ve BM yetkililerine göre kıtlığa yol açan bir abluka altındalar.

Tek umutları, perşembe günü Katar'ın başkenti Doha'da ya da Mısır'ın başkenti Kahire'de yeniden başlaması beklenen ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması.

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Tani, Gazze sınırını da aşan ve giderek şiddetlenen çatışmaların sona ermesi için küresel umutsuzluğun işaretleri olarak 15 Ağustos'taki görüşmeleri destekleyen bildiriyi imzaladı.

Yerlerinden edilenlerin barındığı bir okula düzenlenen saldırıda onlarca kişinin ölmesi sadece bir anlaşmaya varılmasını daha da imkansız hale getirecek.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU