MSB’nin “Bir gece ansızın gelebilirim” klibi ve Güney Kıbrıs’ın tepkisi

Emir Abdurrahman Bulut, Independent Türkçe için yazdı

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünü coşkulu şekilde kutlarken bu süreçte Güney Kıbrıs’ı en fazla kızdıran olay, Türk Millî Savunma Bakanlığı’nın (MSB) sosyal medya hesabından yayınladığı “Bu kadar yürekten çağırma beni/Bir gece ansızın gelebilirim” şarkısının askeri tatbikatlar videosu eşliğindeki klibi oldu.

GKRY Savunma Bakanı Vasilis Palmas, kendilerinin kayıplarının yasını tutarken Türk Savunma Bakanlığının yayınladığı klibi kınadıklarını söyledi.

Palmas, konu ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada söz konusu klip için şunları dile getirdi:

“Onlar elli yıllık yasadışılıklarını en provokatif şekilde kutluyor, biz ise şehitlerimiz ve kayıplarımız için yas tutuyoruz.”

 

Klibin yayınlanmasına Rum gazetelerinden siyasi partilere, sivil toplum örgütlerinden dini kuruluşlara kadar herkes tepki göstererek kınadı.

MSB’nin yayınladığı klibe Rumların, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü için Ada’ya gelip 50 gemi ile resmi geçit yapan Türk donanmasından, insansız hava aracı Akıncı’dan, Rum sınır muhafızlarının göreceği şekilde Girne semalarına Türk bayrağının ay ve yıldızını çizen hava akrobasi timi Türk Yıldızları’ndan daha fazla tepki vermelerinin tarihsel sebepleri bulunuyor.

Kıbrıs’ta Türklere yönelik sistemli katliam ve sürgünün dönemi olan 1958-1974 yılları arasında, Kıbrıslı Türkler her zaman Türkiye’nin bir gün gelip kendilerini kurtaracağı umudunu taşıyorlardı.

Rumlara, Türklere yönelik 1963 yılında Kanlı Noel saldırı ve katliamların verdiği cesaret ile ABD ve BM baskıları sonucu Türkiye’nin Kıbrıs’a askeri operasyonlarını devamlı ertelemesinin verdiği özgüven, hem resmi hem de askeri radyolarından “Bekledim de gelmedin” şarkısını yayınlayarak 9 yıl boyunca Kıbrıslı Türkler ile dalga geçme imkanı verdi.

Rumlar, “Bekledim de gelmedin” şarkısının Türk sanatçılar tarafından seslendirilen kaydını asla radyodan yayınlamadılar, bunun yerine politik kimliği de bulunan Pontus kökenli bir baba ile Batı Anadolu göçmeni bir annenin oğlu olan Yunanlı Stelio Kazancidis’in kayıtları ile dinlettiler.

Rum radyolarından Kıbrıs Türklerine yönelik bu dinleti, o dönemde saldıran taraf olan Rumlar için 1963’ten 1974’e kadar bir moral bozma taktiği olarak keyifleri kaçırsa da o dönemde Türk tarafının radyosu Bayrak’ta da Yaşar Özel’in seslendirdiği “Bu kadar yürekten çağırma beni/Bir gece ansızın gelebilirim” şarkısı çalarak Türkiye’nin eninde sonunda Ada’ya asker çıkaracağı ima ediliyordu.

Dokuz yıl süren radyo üzerinden müzikli propaganda mesajlaşmaları 20 Temmuz 1974’te Türk askerinin karaya ayak basması ile son buldu.

Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası Bayrak Radyosu sık sık “Bu kadar yürekten çağırma beni/Bir gece ansızın gelebilirim” şarkısını yayınlarken, Rum tarafı ne Stelio Kazancidis ne de başka birinin yorumu ile 20 Temmuz 1974’den sonra asla “Bekledim de gelmedin” şarkısını bir daha radyolarda yayınlamadı.

Geçen 9 yılda Kıbrıs Türklerine karşı hem askeri hem de propaganda anlamında üstün durumda olan Rumlar bu üstünlüklerini kaybetmişlerdi.

Türk askerinin kısa bir süre içerisinde Rum Milli Muhafız Ordusu ile Yunan Alayı’na karşı askeri zaferi ile birlikte, “Bu kadar yürekten çağırma beni/Bir gece ansızın gelebilirim” şarkısı Rum toplumunda ağır bir travmaya dönüşmüştü.

Rumlar kendi başlattıkları radyo mesajının sonucunda kaybettikleri savaş ile bir ölçüde kendi yarattıkları bumerangın çarpmasına uğramışlardı.

Türk Millî Savunma Bakanlığı’nın şarkılı paylaşımına Yunan gazeteleri daha farklı yaklaştı.

Yunan basını Rumlar kadar travmatik bakmak yerine bu paylaşımı Türkiye’ni Güney Kıbrıs’ı tehdidi olarak algıladı.

Kıbrıs’ın yaklaşık son 60 yılına damga vuran dönemin şarkılı düellosu 50. yılda bir kez daha gündeme damgasını vurdu.

Erdoğan ve Miçotakis’in görüşü

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümü için Türkiye iktidarı ve muhalefeti ile tam kadro KKTC'deki törenlere katılarak Girne’de destansı deniz geçit töreni Yunanistan medyasında hayli bir gerginlik yarattı.

Tüm dünyaya gönderme niteliğinde yapılan deniz geçiş töreni Rumları çıldırttı.

Rum tarafında ise hüzün vardı.

Güneyi ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis'ten konu ile ilgili bir de açıklama geldi. Miçotakis “Türk askeri ve Türkiye’nin garantörlüğünün olmayacağı bir çözüm istiyoruz ”derken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise " Artık federasyonu konuşmaya gerek kalmadı” dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU