Gazze'de ‘geçici yönetim’ önerisi Hamas'ı dışlıyor

G7, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini genişletmesini kınadı

Gazze şehrinin doğusunda bulunan Şucaiyye mahallesindeki yıkımın ortasında yerinden edilen insanlar / Fotoğraf: AFP

Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik hakimken, Kahire'de yapılan dolaylı görüşmelerde ‘karmaşık dosyaların ayrıntıları’ üzerinde duruldu. Görüşmelerde ayrıca, Gazze Şeridi'nde ‘geçici yönetim’ önerisinden söz edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'un üst düzey bir ABD'li yetkiliden aktardığına göre, İsrail ve Hamas, hem Hamas'ı hem de İsrail'i dışlayan bir ‘geçici yönetim planı’ üzerinde prensipte anlaşırken, Gazze Şeridi'ni ‘ılımlı Arap müttefiklerce’ desteklenen ‘ABD tarafından eğitilmiş güvenlik güçleri’ yönetecek. Yetkili, bu güçlerin İsrail tarafından incelendikten sonra yaklaşık 2 bin 500 Filistin Yönetimi destekçisinden oluşacağını açıkladı.

Diğer taraftan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün yaptığı açıklamada, “Gazze konusunda bir anlaşma potansiyeli görüyoruz” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise müzakere edilmekte olan Gazze ateşkes çerçevesine bağlı olduklarını açıkladı, ancak Batılı ve bölgesel kaynaklar ‘ayrıntılardaki şeytan’ konusunda endişelerini dile getirdi.

Bu arada G7 dışişleri bakanları dün İsrail hükümetinin beş yerleşim karakolunu yasallaştırma ve Batı Şeria'da bin 270 hektarlık araziye el koyma niyetini açıklamasını kınadı ve bunu Oslo Anlaşmalarından bu yana en büyük toprak gaspı duyurusu olarak değerlendirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU